Potpišite peticiju i zaustavite prekomjerni izlov ribe!

Peticijom je prikupljeno 18.000 potpisa, a ukupno je potrebno 20.000

Zalihe ribe u europskim morima opasno su ugrožene prekomjernim i opasnim izlovom ribe

Prekomjerni izlov uništava prestale zalihe riba u europskim morima te ugrožava održivost ove proteinsko bogate namirnice koju konzumiraju milijuni ljudi širom svijeta. Ako se navedeni problem ozbiljno ne razmotri, prekomjerni izlov neće samo uništiti riblji fond, već će štetno utjecati na sve obalne zajednice koje, oslanjajući se na ribolov, osiguravaju osnovna sredstva za život.

Zemlje članice EU već su se obvezale na provedbu zakona kojem je cilj prekinuti prekomjerni izlov ribe, ali zakon se nažalost ne provodi, a obveze se ne poštuju. Navedeno bi moglo uzrokovati katastrofu našeg morskog okoliša i uništiti budućnost preostalih ribljih zaliha. Međutim, stvari ne trebaju završiti na ovaj način, a rješenja problema su zapravo vrlo jednostavna. Europski ministri zaduženi za ribolovna pitanja moraju samo:

  1. Postaviti granice ribolova na održivoj razini, vodeći se sugestijama međunarodnih znanstvenika;
  2. Povećati ribolovne kvote onim ribolovcima koji se pridržavaju zakona i koji imaju mali utjecaj na morski ekosustav;
  3. Provoditi daljinsko elektronsko praćenje na ribarskim plovilima.

Kako bi se nacionalne vlade osvijestile o ovom problemu, organizacija Save Our Fish poziva građanke i građane EU da potpišu peticiju koja zahtijeva poduzimanje akcija nadležnih ministarstava zemalja članica EU za sprječavanje prekomjernog izlova ribe. Peticijom je prikupljeno 18.000 potpisa, a ukupno je potrebno 20.000 potpisa.

Peticiju možete potpisati na sljedećem linku!

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Prekomjerni izlov uništava riblji fond jednog od najbogatijih svjetskih mora

U jednoj od najznačajnijih afričkih luka, tanzanijskom gradu Dar-es-Salaamu, svakodnevni ulov lokalnih ribolova ugrožavaju ilegalni brodovi koji korištenjem eksploziva uzimaju veći dio ulova, uništavajući pritom koraljne grebene i izlažući ekosustav riziku. 

Svjetski riblji fond smanjuje se uslijed zagrijavanja oceana

Revolucionarno istraživanje provedeno na Sveučilištu Rutgers navodi da u svjetskoj ribarskoj industriji radi ili o ribi kao glavnom izvoru hrane ovisi više od 56 milijuna ljudi, no riblji fond sve više ugrožavaju klimatske promjene.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER