79&Park - Novi švedski stambeni kompleks jedinstvenog dizajna

Lijepo, funkcionalno i izgrađeno od prirodnih materijala

U Stockholmu je službeno otvoren novi stambeni kompleks 79&Park prema projektu danske Bjarke Ingels Grupe. Kompleks sa 169 apartmana pomno je dizajniran i u potpunosti se uklapa u lokalni okoliš, a svaki stan ima svoj vlastiti krovni vrt i prekrasan pogled na okolne zelene površine i grad.

Funkcionalan dizajn

Bjarke Ingels Group (BIG) službeno je otvorila dugo očekivani stambeni kompleks 79&Park, vrlo upečatljivog, stepenastog dizajna. Skulpturalni kompleks, smješten u stockholmskoj četvrti Gärdet, sastoji se od 169 vrtovima prekrivenih apartmana, konstruiranih od prefabriciranih modula površine 3,6 X 3,6 metara, koji su raspoređeni oko središnjeg otvorenog dvorišta. Razvijenim kaskadnim dizajnom optimizirana je dostupnost prirodnog svjetla, kao i pogled na grad i parkove Gärdeta.

Fotografija: Bjarke Ingels Group | big.dk

Fotografija: Bjarke Ingels Group | big.dk

Otvoren istog dana kao i Norra Tornen (OMA) – spektakularni i najviši neboder u Stockholmu, novi stambeni kompleks 79&Park nalazi se na istaknutoj lokaciji koja graniči s gradskim parkom. Kako bi se uklopio u urbani okoliš i okolno zelenilo, kompleks je izgrađen u obliku blago nagnute padine te je u cijelosti obložen vertikalnim cedrovim daščicama. Atraktivnom izgledu kompleksa doprinosi i obilje zelenila, kako na krovnim terasama modula, tako i u središnjem dvorištu.

Fotografija: Bjarke Ingels Group | big.dk

Fotografija: Bjarke Ingels Group | big.dk

Stanovi za ugodan život

„Kompleks 79&Park osmišljen je kao naseljeni krajolik kaskadnih rezidencija koji kombinira prednosti prigradskog stanovanja s kvalitetama urbanog života. Naime, svaki stan ima svoj vrt s predivnim pogledom na grad i Gärdet“, rekao je Bjarke Ingels, osnivač poznate danske arhitektonske tvrtke BIG. „Intima središnje zelene oaze nudi mir i tišinu te istovremeno svojim stanovnicima daje osjećaj pripadnosti velikoj zajednici ovog kompleksa. Gledano iz daljine, 79&Park izgleda poput umjetnog brežuljka u središtu Stockholma“, dodao je Ingels.

Fotografija: Bjarke Ingels Group | big.dk

Fotografija: Bjarke Ingels Group | big.dk

Osim 169 stambenih jedinica – od kojih gotovo svaka ima prilagođen i jedinstven izgled, kompleks u svom prizemlju raspolaže i trgovačkim centrom, dječjim vrtićem te prostorom za čuvanje pasa. Osim što je savršeno uklopljen u okoliš, i interijeri kompleksa inspirirani su skandinavskim dizajnom i uređeni korištenjem prirodnih materijala. To podrazumijeva podove od bijelog hrasta i prirodnog kamena, a veliki prozori gotovo da brišu granicu između unutarnjeg prostora i okoline.

Barbara Kalebić | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

CopenHill je najčišća spalionica za energiju iz otpada na svijetu

Danska arhitektonska tvrtka BIG (Bjarke Ingels Group) dovršila je izgradnju futurističkog zdanja „najčišće spalionice za energiju iz otpada na svijetu“ na čijem se vrhu nalazi umjetna skijaška staza otvorena tijekom cijele godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER