Amfibijska kuća – dom otporan i na poplave

Izgradnja domova otpornih na klimu i njezine promjene

Prema tvrdnjama dizajnera, modularna mini kuća Petit Place je u potpunosti održiva te može biti djelomično ili u potpunosti neovisna od energetske mreže. Osim što omogućuje potpuni doživljaj prostora na kojem se postavlja, njezin dizajn bitno određuju zdravlje i udobnost.

Nizozemska arhitektonska tvrtka Roosros Architecten osmislila je održivu prefabriciranu kuću koja se može postaviti i na kopnu i na vodi, što otvara cijeli niz mogućnosti za stanovanje na ranije nenastanjenim mjestima.

Fotografija: © Christian Fielden

Petit Place je mala modularna kuća u potpunosti izrađena od održivih materijala. Prefabricirani moduli koriste strukturu rešetkastog uzorka i povezuju se u broju koji određuje površinu kuće. Korisnici tako sastavljanjem modula mogu stvoriti dom površine u rasponu od 25m² do 1.000m².

Fotografija: © Christian Fielden

Vanjski modul je permeabilan i izoliran korištenjem materijala od lana, uglavnom od starog platna, dok je vodootpornost postignuta korištenjem prozračne Gore-tex folije. Ova mini kuća ima trostruko izolirane staklene prozore i vrata, a zahvaljujući kvalitetnoj izolaciji, unutrašnjost kuće ne ovisi o umjetnom grijanju i hlađenju. Moduli imaju ugrađene solarne panele koji mogu proizvesti tri puta više energije nego što je potrebno za cijelu kuću!

Fotografija: © Christian Fielden

Tvrtka Roosros Architecten je ponudila i alternativni dizajn vanjske površine kuće Petit Place – tzv. „Zeleni stroj“, verziju prekrivenu zelenilom i „Zero Waste“ koja je u potpunosti izrađena od oporabljenog drva. Ove dvije različite verzije kuće su u potpunosti održive i omogućuju prilagodbu kuća mjestu na kojem se postavljaju.

Fotografija: © Roosros Architecten

Fotografija: © Christian Fielden

Unutrašnjost kuće Petit Place je prostrana i svijetla zbog visokih stropova i brojnih prozora, a sama kuća je doslovno primjer „luksuzne održivosti“ - omogućuje vam da živite u udobnom i estetski lijepom domu, koji nije dobar samo za vas, već i za okoliš.

Fotografija: © Christian Fielden

Petit Place omogućuje stanovanje „gdje god poželite“ - bilo da je to u gradu, polju, na planini ili jezeru, bez brige o klimatskim uvjetima ili topografskim ograničenjima. Prva kuća ove vrste sastavljena je pored vodotornja u nizozemskom gradu Zwijndrecht.

Fotografija: © Christian Fielden

Dizajn kuće najviše je prilagođen nizozemskim krajolicima, definiranog vodenim elementima koji okružuju i isprepliću zemlju. Nizozemska vlada je odredila zone u području delta u središtu zemlje, koje su sklone poplavama. Iako su zone uglavnom namijenjene podizanju farmi, zahvaljujući dizajnu kuće Petit Place ova područja mogu dobiti svoju novu funkciju i postati naseljiva. Slično nizozemskom primjeru, i druga područja sklona poplavama, kao na primjer regija oko američkog grada New Orleansa, mogla bi korištenjem ovih „amfibijskih” kućica postati sigurna za naseljavanje.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

Modularna eko kućica Wikkelhouse izrađena je od kartona

Ova održiva modularna kućica izrađena je od čvrstog kartona, a veličinom i funkcijom se prilagođava potrebama svojih korisnika. Dizajn Wikkelhouse kuće potpisuje amsterdamska tvrtka Fiction Factory koja se nekada bavila izradom scenografije, a u novije je vrijeme područje svog djelovanja proširila i na dizajn i izgradnju malih kućica.

Promatračnica za ptice u potpunom skladu s prirodom

Ljubitelji prirode i ptica u Nizozemskoj odnedavno na raspolaganju imaju novu promatračnicu za ptice izgrađenu u obliku jaja velike čigre, koja je u potpunosti stopljena s prirodom. Modularna konstrukcija promatračnice izrađena je korištenjem prirodnih materijala, čime je njen utjecaj na okoliš minimalan.

Lochside House je najbolja britanska kuća 2018. godine

Ova skromna energetski neovisna kuća proglašena je najboljom britanskom kućom 2018. godine prema izboru Kraljevskog instituta britanskih arhitekata, a dobitnik je i nagrade Architect’s Journal Award u kategoriji Kuća godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER