Spoj giganata za održiviji okoliš

Dogovor o recikliranju svih kartonskih ambalaža za napitke unutar EU

Svjetski ambalažni gigant Tetra Pak i globalna tvrtka za upravljanje resursima Veolia potpisali su sporazum o partnerstvu kojim će do 2025. godine u Europskoj uniji omogućiti recikliranje svih komponenti iskorištene višeslojne kartonske ambalaže za napitke.

Prema tvrtki Tetra Pak, prosječnu kartonsku ambalažu za napitke čini 75 % kartona, 20 % plastike (14 % plastični slojevi i 6 % čepovi) te 5 % aluminijske folije. Godinama su se vlakna, oporabljena tijekom procesa recikliranja kartona, koristila za dobivanje visokokvalitetne papirne pulpe za upotrebu u raznim industrijskim i potrošačkim proizvodima. Međutim, isto ne vrijedi i za oporabu PolyAl mješavine, odnosno mješavine polietilena i aluminija dobivene odvajanjem tijekom recikliranje u papirnom mlinu.

Infografika: Proces recikliranja kartonske ambalaže / VEOLIA

Novim partnerstvom, odvojena mješavina polimera i aluminija pretvarat će se u sirovinu korištenu u polimernoj industriji, primjerice za izradu plastičnih sanduka i paleta. Zbog toga se očekuje kako će se ukupna vrijednost upotrijebljenih kartonskih ambalaža udvostručiti, čineći prikupljanje i recikliranje navedenih proizvoda učinkovitijim i održivijim.

Partnerstvo tvrtki Tetra Pak-a i Veolia započet će u EU, odakle će se proširiti na više tržišta diljem svijeta. 

Tetra Pak i Veolia timovi / Fotografija: Tetra Pak

„Svi materijali od višeslojne kartonske ambalaže za napitke mogu se u potpunosti reciklirati u nešto novo i korisno. Naš pristup recikliranju podrazumijeva suradnju s mnogobrojnim partnerima u sklopu cijelog vrijednosnog lanca jer je lanac jak koliko i njegova najslabija karika. Izazov u EU je postići ekonomiju razmjera i pretvoriti polimere i aluminij u visokovrijedne sekundarne sirovine”, izjavila je Lisa Ryden, direktorica za recikliranje u tvrtki Tetra Pak. „Ovim partnerstvom spajamo naša područja stručnosti kako bismo pronašli održiva rješenja za recikliranje polimera i aluminija.”

„Ovo partnerstvo udružuje našu stručnost u upravljanju resursima sa stručnošću tvrtke Tetra Pak u području materijala za pakiranje. Razvit ćemo okolišno i gospodarski održivo rješenje za recikliranje polimera i aluminija, prvo u Europskoj uniji, a zatim u Aziji, a sve kako bismo unaprijedili prikupljanje materijala, tehnologiju i procese. Ponosno krećemo na ovo putovanje s tvrtkom Tetra Pak kako bismo podržali i povećali razinu recikliranja višeslojne kartonske ambalaže za napitke. U sklopu naše predanosti kružnom gospodarstvu u tvrtki Veolia svakodnevno nastojimo otpad učini vrijednim resursom, kontinuirano razvijamo inovativna rješenja i investiramo u tehnologije“, zaključio je Laurent Auguste, viši izvršni potpredsjednik za Razvoj, inovacije i tržišta u tvrtki Veolia.

Klara Perović | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Novim pakiranjem do smanjenja bacanja hrane

Iako mnogi potrošači bacaju mlijeko i ostale mliječne proizvode nakon što im istekne datum roka trajanja, točnije oznaka „upotrijebiti do”, činjenica je da će se mlijeko najvjerojatnije moći konzumirati još nekoliko dana. Kako bi se smanjile količine takvog otpada te utjecalo na smanjenje bacanja hrane koja je još uvijek ispravna za konzumaciju, znanstvenici sa Sveučilišta Cornell dizajnirali su „pametan“ karton.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER