Rusi stavili u pogon prvi nuklearni reaktor na plutajućoj platformi

Ispitivanje nuklearnog reaktora s plutajuće platforme trajat će do proljeća 2019.

Prvi nuklearni reaktor na plutajućoj energo-platformi nuklearne elektrane „Akademik Lomonosov“ stavljen je u pogon, javlja Russia Beyond.

„U Murmansku, na jedinoj plutajućoj nuklearnoj elektrani na svijetu „Akademik Lomonosov“, koja je napravljena u postrojenju FGUP „Atomflot“, u suradnji sa specijalistima „Baltijskog zavoda“, prvi od dva reaktora RU-1 doveden je na 10 % energetskog kapaciteta. To znači da je na platformi došlo do stavljanja u pogon jednog od dva reaktora, i to onog krmenog“, javio je koncern „Rosenergoatom“.

YouTube / Screenshot

Russia Beyond također izvještava kako će se u bliskoj budućnosti oba reaktora postepeno dovesti do nominalne razine snage.

Glavni stadij pogonskih operacija je kompleksno ispitivanje nuklearnog reaktora s plutajuće platforme koje je počelo 25. studenog, a trajat će do proljeća 2019. Na jesen 2019. plutajuća energo-platforma će biti dotegljena do luke Pevek na Čukotki, krajnje sjeveroistočne regije Rusije i Euroazije i jednog od najizoliranijih područja na svijetu, gdje će zamijeniti nuklearnu elektranu „Bilibinska“ i toplanu „Čaunska“.

YouTube / Screenshot

Nuklearna elektrana „Akademik Lomonosov“ snage 70 megavata namijenjena je generiranju i distribuciji toplinske i električne energije za potrošače, a može se koristiti i za destiliranje morske vode. Stanica je opremljena s dva reaktora tipa KLT-40S, koji mogu generirati 70 megavata elektriciteta i 50 gigakalorija po satu toplinske energije u nominalnom operativnom modu.

Russia Beyond / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi rekord fuzijske energije dovodi u fokus fuzijsku industriju

U značajnom postignuću, koje nalikuje zapletima iz filmova znanstvene fantastike, fuzijski znanstvenici u laboratoriju Zajedničkog europskog torusa (Joint European Torus - JET) sa sjedištem u Velikoj Britaniji napravili su veliki korak u potrazi za čistom, neograničenom energijom.

„Spaljivanje“ nuklearnog otpada?

Zapostavljena nuklearna energija polako izlazi iz sjene u vidu novih, naprednih nuklearnih reaktora koji jamče sigurnu proizvodnju energije uz drastično smanjenje radioaktivnog otpada. Radi se o tzv. rasplodnim (engl. breeder) reaktorima, tehnologiji koja je doduše poznata još od začetaka nuklearne tehnologije.

Zatvara se najstarija francuska nuklearka

Zatvaranje nuklearnog postrojenja u Fessenheimu, koje je u svojoj predsjedničkoj kampanji obećao još bivši predsjednik Francuske Republike François Hollande, počelo je u subotu 22. veljače uspješnim gašenjem prvog od dva nuklearna reaktora. Protivnici nuklearne energije pozdravljaju završetak rada stare nuklearke smještene na sjeveroistoku Francuske, neposredno uz granicu s Njemačkom, dok za pristalice atoma njeno gašenje predstavlja tek lošu političku odluku.

Nuklearna energija nije rješenje za klimatsku krizu

Gregory Jaczko bio je od 2009. do 2012. godine ravnatelj američke Nuklearne regulatorne komisije (NRC - Nuclear Regulatory Commission) koja odobrava izgradnju nuklearnih elektrana i određuje njihove sigurnosne standarde. Sedam godina nakon odstupanja s dužnosti tvrdi da je nuklearna energija preopasan i skup odabir proizvodnje energije te da ne predstavlja rješenje za klimatsku krizu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER