Neki koralji to vole vruće

Nova izraelska studija tvrdi kako koralji mogu živjeti i reproducirati se unatoč klimatskim promjenama

Koralji iz Crvenog mora imaju isti reproduktivni učinak čak i u uvjetima porasta temperatura i acidifikacije oceana

Činjenica da klimatske promjene predstavljaju prijetnju koraljnim grebenima nije novost, već dobro poznata posljedica ljudskog utjecaja na prirodu kojom smo se često bavili na Ekovjesniku. Izbjeljivanje koralja, kao posljedica porasta temperatura i zagrijavanja oceana, danas je posve uobičajen globalni problem. Procjenjuje se kako smo u posljednjih 30 godina izgubili 50 % svjetskih koralja, a najduže i najraširenije izbjeljivanje koralja zabilježeno je između 2014. i 2017. godine. Međutim, dobra nova vijest je iznimka koja se po svemu sudeći događa na jugu Izraela u Crvenom moru.

Naime, izraelski su istraživači otkrili da koralji iz Akapskog zaljeva, u blizini najjužnijeg izraelskog grada Eilata, ne samo da preživljavaju posljedice globalnog zatopljenja, već se mogu reproducirati i imati zdravo potomstvo. Novom je studijom utvrđeno da koralji na tom području održavaju normalnu fiziološku funkciju i imaju istu reproduktivnu snagu čak i kada tijekom reproduktivnog razdoblja doživljavaju stres uslijed porasta temperatura i acidifikacije oceana.

Istraživanje je nedavno objavljeno u časopisu Journal of Experimental Biology, a proveli su ga Jessica Bellworthy, doktorandica izraelskog Sveučilišta Bar-Ilan i njezini kolege s Federalnog tehnološkog instituta u Lausanni (EPFL – École polytechnique fédérale de Lausanne). Bellworthy se u istraživanju koristila simulatorom Crvenog mora kojim se vršilo ispitivanje koralja u uvjetima ozbiljnih klimatskih promjena.

„Na naše iznenađenje, ali i radost, nismo otkrili razliku u broju ili kvaliteti potomstva proizvedenog u uvjetima povećane acidifikacije i zagrijavanja oceana te u usporedbi s trenutnim uvjetima morskog ekosustava”, kaže Bellworthy.

Jessica Bellworthy / Foto: N. Isendahl

Do sada su testiranja ipak provedena samo na jednom reproduktivnom ciklusu, no rezultati studije pokazuju da se koralji u Akapskom zaljevu mogu prilagoditi klimatskim promjenama.

„Ova studija dokazuje da se otpornost na porast temperatura primjenjuje ne samo tijekom životne faze odraslih koralja, već i tijekom njihove rane faze, koja se često smatra mnogo ranjivijom i osjetljivijom. To ujedno potvrđuje i prethodne sugestije iz našeg i drugih laboratorija da Akapski zaljev može postati utočište za koralje ugrožene klimatskim promjena”, zaključuje Bellworthy.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U devet godina izgubljeno 14 posto svjetskih koraljnih grebena

Novo izvješće koje je objavila Globalna mreža za praćenje koraljnih grebena otkrilo je kako je zbog klimatskih promjena od 2009. do 2018. godine uništeno oko 14 posto svjetskih koraljnih grebena. Tako je u manje od jednog desetljeća zbog zagrijavanja oceana došlo do masovnog izbjeljivanja koralja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER