Ponovnom uporabom vode u EU-u protiv nestašice vode

Klimatske promjene su prijetnja europskim vodama

Europski parlament želi osigurati izvore slatkovodne vode promicanjem ponovne uporabe vode gdje god je to moguće. Kao alternativa, za navodnjavanje se mogu koristiti gradske otpadne vode, čime se kompenziraju ekološki i gospodarski troškovi suša i ostalih ekstremnih vremenskih uvjeta.

Klimatske promjene utječu na vodne resurse EU-a, a nestašice vode i suše su sve češće pojave. Nestašicom vode pogođeno je najmanje 11 % europskog stanovništva i 17 % teritorija EU-a. Ponovnom uporabom vode u najvećoj mogućoj mjeri, EU želi osigurati zaštitu svojih vodnih resursa za budućnost.

„Možemo ponovno uporabiti do 6,6 milijardi kubičnih metara vode godišnje. Trenutačno se ponovno uporabljuje tek 1,1 milijarda. Postoji, dakle, ogromna prilika za učinkovitim iskorištavanjem voda“, rekla je talijanska europarlamentarka Simona Bonafè iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu  (S&D).

Sve je to dio kružnog gospodarstva - smanjenje, ponovna uporaba i recikliranje. Isto je i s vodom. Parlament podupire planove obnove gradskih otpadnih voda za navodnjavanje u poljoprivredi, a zastupnici žele promicati uporabu pročišćene vode za navodnjavanje prehrambenih i neprehrambenih sirovina.

„Voda se prije svega može upotrebljavati u poljoprivredi ili i u građanske svrhe“, dodaje Bonafè.

Države EU-a bi također trebale moći ponovno upotrebljavati vodu za industrijske i ekološke svrhe – sve dok to ne šteti ljudima ili okolišu.

Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Ponovnim korištenjem vode u poljoprivredi protiv suša i nestašica

Klimatske promjene prijetnja su vodama Europe. Europski parlament želi osigurati izvore slatkovodne vode promicanjem ponovne uporabe vode gdje god je to moguće. Kao alternativa, za navodnjavanje se mogu iskoristiti gradske otpadne vode, čime se kompenziraju ekološki i gospodarski troškovi suša i ostalih ekstremnih vremenskih uvjeta.

Kružno gospodarstvo za čistiju Europu

Kako bi se suočila s potrebom za recikliranjem i smanjivanjem količine otpada u Europi, EU priprema novu politiku za zeleniju i konkurentniju budućnost.

Ekološki dizajn: EU se zalaže za zelenija rješenja

Cilj Plana rada za ekološki dizajn Europskog parlamenta je da proizvodi, od mobilnih telefona do hladnjaka, traju dulje i rade bolje. Kao dio Paketa za kružno gospodarstvo EU-a, ekološki dizajn potrošačima pruža brojne prednosti i Europu istovremeno priprema za održiviju budućnost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER