Trećina svjetske energije dolazi iz obnovljivih izvora energije

Sektor obnovljivaca u 2018. godini bogatiji je za 171 GW

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) prošlog je tjedna objavila najnovije podatke koji ukazuju na impresivan rast energije vjetra i sunca, što je doprinijelo promjenama u izvorima energije širom svijeta. Čak trećina globalno proizvedene energije sada se povezuje s obnovljivim izvorima energije.

Desetogodišnji trend snažnog rasta kapaciteta obnovljivih izvora energije nastavljen je i 2018. godine s globalnim povećanjem od 171 gigavata (GW), prema najnovijim podacima koje je objavila Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA – International Renewable Energy Agency). Godišnji porast od 7,9 posto poduprli su novi kapaciteti energije sunca i vjetra, koji su iznosili 84 posto ukupnog rasta. Trećina globalne energije sada se temelji na obnovljivim izvorima energije.

Godišnja statistika obnovljivih izvora energije za 2019. godinu najopsežniji je izvještaj o globalnim kapacitetima obnovljive energije te ukazuje na njezin porast u svim regijama svijeta. Porast se u različitim dijelovima svijeta ipak ne ostvaruje podjednakom brzinom. Tako je u Aziji porast novih kapaciteta iznosio 61 posto, čime su ukupno instalirani kapaciteti obnovljivih izvora energije uvećani za 11,4 posto, dok je u Oceaniji 2018. godine ostvaren znatno brži rast od 17,7 posto. Afrički je kontinent s porastom od 8,4 posto ostvario treći najveći rast na svijetu. Gotovo dvije trećine svih novih kapaciteta za proizvodnju električne energije u 2018. godini odnose se na obnovljive izvore energije, i to ponajviše u gospodarstvima u nastajanju i razvoju.

Izvor: IRENA

„Obnovljivi izvori energije su se potvrdili kao glavni izbor tehnologija novih proizvodnih kapaciteta”, izjavio je Adnan Z. Amin, glavni direktor Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije.

Obnovljivi izvori energije rastu već pet uzastopnih godina, a najnoviji objavljeni podaci potvrđuju kako taj porast ne usporava. Iako ove brojke ohrabruju, Amin vjeruje kako je potreban još brži rast kako bismo postigli naše globalne klimatske ciljeve.

Naravno, nova tehnologija je pokretačka snaga obnovljivih izvora energije. Ona ne omogućuje samo rast obnovljivih izvora energije, već ih čini i znatno dostupnijima. To se posebno odnosi na korištenje energije vjetra i sunca gdje je ostvaren najveći porast energetskih kapaciteta u 2018. godini. Energija vjetra postigla je povećanje od oko 49 GW, dok su kapaciteti solarne energije porasli za čak 94 GW.

Najveći udio u porastu energije vjetra postigle su Kina i SAD, s povećanjem od 20 GW odnosno 7 GW, dok se kapacitet za više od 1 gigavata povećao u Brazilu, Francuskoj, Njemačkoj, Indiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kapacitet solarne energije se s prošlogodišnjih novih 94 gigavata povećao za čak 24 %. Azija je i dalje dominirala globalnim rastom s povećanjem od 64 GW ili oko 70 % globalne ekspanzije u 2018. godini. Kina, Indija, Japan i Južna Koreja nastavile su s održavanjem trenda iz prošlih godina, a ostala veća povećanja ostvarena su SAD-u (+8,4 GW), Australiji (+3,8 GW) i Njemačkoj (+3,6 GW). Zemlje koje su ostvarile značajniji porast u 2018. su Brazil, Egipat, Pakistan, Meksiko, Turska i Nizozemsku.

Ulaganja u hidroenergiju kao dosad najveći izvor obnovljive energije tijekom godina konstantno opada, pa je ukupni udio hidroenergije po prvi put pao ispod 50 %. Značajniji porast kapaciteta ostvarila je samo Kina (+ 8,5 gigavata).

Izvor: IRENA

Ukupno instalirani kapaciteti obnovljivih izvora energije dosegnuli su krajem 2018. godine 2.351 GW. Kako se navodi u godišnjem statističkom izvještaju Renewable Capacity Statistics 2019, hidroenergija je u 2018. postigla kapacitet od 1.172 GW, energija vjetra 564 GW, a na trećem mjestu je solarna energija s 480 GW. Istalirana snaga bioenergije iznosi 121 GW, geotermalne energije 13 GW, dok se kapaciteti za korištenje energije mora (plime i oseke, valovi, energija oceana) mjesri snagom od 500 MW.

S obzirom na izrazito brzu stopu rasta obnovljivih izvora energije, zagovornici zaštite okoliša nadaju se kako će se taj trend nastaviti i u narednim desetljećima. Ako sve veći broj zemalja nastavi ulagati u obnovljivu energiju, konačno bismo mogli napraviti veliki zaokret u zaustavljanju globalnih emisija ugljika, no tek tijekom sljedećeg stoljeća.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Obnovljivi izvori čine gotovo tri četvrtine novih kapaciteta u 2019. godini

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) objavila je najnovije podatke koji ukazuju na nastavak impresivnog rasta energije vjetra i sunca. Ukupni rast obnovljivih izvora energije nadmašio je rast fosilnih goriva i nastavio dominaciju u širenju obnovljive energije po sedmi put u desetljeću.

IRENA: Troškovi proizvodnje obnovljive energije u 2018.

Obnovljivi izvori energije postaju sve konkurentniji način zadovoljavanja novih potreba za električnom energijom. Opsežno izvješće o troškovima „obnovljivaca“ Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) ističe najnovije trendove za svaku od glavnih tehnologija obnovljivih izvora energije.

Danas je Svjetski dan obnovljivih izvora energije

Svjetski dan obnovljivih izvora energije obilježava se svake godine 26. travnja s ciljem da se osvijesti potreba za istraživanjem i primjenom obnovljivih izvora energije – vjetra, sunca, vode, biomase, geotermalnih izvora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER