Let the stars shine / Neka zvijezde sjaje

Inicijativa „Neka zvijezde sjaje“

Inicijativa „Neka zvijezde sjaje“ pokrenuta je 30. kolovoza 2017. godine kao zajednička inicijativa devet zastupnika Europskog parlamenta s ciljem poticanja europskog zajedništva i solidarnosti te promicanja i povećanja vidljivosti rezultata kohezijske politike.

Poziv za prijavu projekata za predstavljanje u Europskom parlamentu u sklopu inicijative zastupnika u Europskom parlamentu „Neka zvijezde sjaje“

 

Inicijativa „Neka zvijezde sjaje“ pokrenuta je 30. kolovoza 2017. godine kao zajednička inicijativa devet zastupnika Europskog parlamenta (Hrvatske, Bugarske, Belgije, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Poljske, Rumunjske i Slovenije) s ciljem poticanja europskog zajedništva i solidarnosti te promicanja i povećanja vidljivosti rezultata kohezijske politike.


Pozivaju se općine, gradovi, županije i svi građani da ispune obrazac i prijave projekte financirane EU sredstvima koji su pozitivno utjecali na život u njihovim sredinama, pozitivno iznenadili svojim sadržajem ili na poseban način inspirirali nove poduzetničke pothvate i projekte.

 

Prijavljene projekte će ocijeniti posebno povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka na području kohezijske politike i pet najboljih projekata bit će zvijezde inicijative devet zastupnika Europskog parlamenta „Neka zvijezde sjaje“. U lipnju 2018. predstavljat će Republiku Hrvatsku na konferenciji i izložbi u Europskom parlamentu te će ući u posebnu publikaciju Europskog parlamenta o EU projektima koji donose pozitivne promjene.

 

Glavna ideja inicijative „Neka zvijezde sjaje“ temelji se na jačanju komunikacije i vidljivosti dobrih i pozitivnih priča nastalih na temeljima europske solidarnosti i zajedništva. Vrijeme je da postanemo kreativniji i glasniji o rezultatima uspješnih projekata.

 

Kriteriji sudjelovanja:

 

 • prijaviti se mogu uspješno provedeni projekti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji su (su)financirani EU sredstvima;
 • projekte mogu prijaviti općine, gradovi, županije i sami građani koji su prepoznali pozitivan utjecaj na razvoj lokalne zajednice i povećanje kvalitete života građana.

 

Kriteriji bodovanja:

 

 • relevantnost / ciljevi (opći cilj, specifični ciljevi, ključne aktivnosti, ciljane skupine);
 • učinkovitost – ostvarivanje rezultata uz razuman utrošak sredstava i vremena;
 • djelotvornost – ostvareni mjerljivi rezultati;
 • održivost i aktivnosti nadogradnje;
 • inovativnost u pristupu rješavanju problema;
 • mogućnost prenošenja projektnih aktivnosti u drugim lokalnim zajednicama;
 • kvaliteta partnerstva u projektnom ciklusu (suradnja s poduzetnicima, organizacijama civilnog društva ili javnim tijelima na svim razinama).

 

 • Obrazac prijave možete preuzeti na OVOM linku.
 • Rok za predaju prijava je 1. prosinca 2017. godine.
 • Prijave pristigle nakon navedenog roka neće se razmatrati.
 • Prijave se zaprimaju isključivo na popunjenom ELEKTRONSKOM OBRASCU.

 

Stručno povjerenstvo će do 10. prosinca ocijeniti pristigle prijave i odabrati 5 najkvalitetnijih primjera dobre prakse provedenih EU projekata.

 

Pobjednike će se predstaviti na konferenciji „Dobro upravljanje lokalnim jedinicama“ koja će se održati dana 15. prosinca 2017. godine u Zagrebu u hotelu Westin od 10h-13h.

 

Predstavnici timova odabranih projekata imat će priliku predstaviti projekte na izložbi i konferenciji u Bruxellesu koja će se održati u lipnju 2018., a za tu priliku tiskat će se i posebna knjiga o najboljim europskim projektima u kojoj će biti predstavljeni i naši odabrani projekti.

VEZANE VIJESTI

Premijer Plenković obišao CGO Biljane Donje

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković obišao je danas CGO Biljane Donje, najveći od četiri postojeća hrvatska centra za gospodarenje otpadom i vrijedan gotovo 90 milijuna eura, a koji je danas pušten u probni rad.

Roberta Metsola: „Članstvo Hrvatske u EU-u primjer je uspješne priče“

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola Hrvatsku je posjetila na poziv predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, a tijekom boravka u Zagrebu održala je službeni sastanak i s premijerom Andrejem Plenkovićem te je sudjelovala na konferenciji povodom 10. obljetnice hrvatskog članstva u EU-u.

Koliko me EU košta?

Jeste li se ikada zapitali koliko vas EU košta? Jednostavno je: manje od pola šalice kave dnevno!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER