E.ON diljem Europe do 2020. postavlja deset tisuća punionica električnih vozila

Sloboda je električna, baš kao i budućnost

Njemački energetski div E.ON je pokrenuo promotivnu kampanju “Freedom is Electric” kojom prati svoju poslovnu odluku o postavljanju deset tisuća ultra brzih punionica električnih vozila (150 – 350 kW) u Europi.

Sve više europskih zemalja planira potpunu zabranu prodaje novih benzinskih i dizel automobila do 2040. ili već 2030. godine, a mnoge europske metropole uvode naknade za pristup gradskim središtima ili traže potpunu zabranu vozila na fosilna goriva na svojim prometnicama.

Duži domet i lakše putovanje na većim udaljenostima

Revolucija električnih vozila očito je u punom zamahu, a većina proizvođača automobila ne samo da već proizvode električna vozila, već se i međusobno udružuju kako bi financirali bržu izgradnju mreže punionica. E.ON Grupa je prije nekoliko dana pokrenula promotivnu kampanju pod nazivom “Freedom is Electric" (Sloboda je električna) kojom je najavila poslovni plan o postavljanju deset tisuća punionica električnih vozila diljem Europe tijekom nekoliko narednih godina.

Njemački energetski div E.ON već je izgradio vlastitu mrežu punionica električnih vozila, ali nova će generacija ultra brzih punionica snage 150 kW, s mogućnošću nadogradnje do 350 kW, vlasnicima električnih vozila omogućiti domet od najmanje 400 prijeđenih km uz baterijsko punjenje kraće od pola sata.

U E.ON-u za sada ne otkrivaju previše informacija o ovom planu, pa nije jasno na koji će točno način njihove nove punionice poboljšati uslugu vlasnicima električnih vozila, no vjerojatno će omogućiti znatno veći domet od mreže 400 novih ultra brzih punionica iz projekta IONITY.

IONITY već ove godine započinje s gradnjom punionica

BMW Grupa, Daimler, Ford i Volkswagen Grupa zajedno s Audijem i Porscheom dana 3. studenog najavili su udruživanje i zajednički rad na projektu IONITY, kojim se također predviđa razvoj mreže ultra brzih punionica za električna vozila u Europi.

Njihov plan je postavljanje 400 punionica duž glavnih europskih prometnih pravaca do 2020. godine, a projektom se vlasnicima električnih vozila planira omogućiti lakše putovanje na dužim udaljenostima. Već ove godine započinju s izgradnjom 20 punionica u više europskih zemalja.

Za snimanje videa nije potrošena ni kap fosilnih goriva

Što se tiče same kampanje "Freedom is Electric", E.ON je za potrebe snimanja okupio niz različitih električnih vozila, uključujući električno čudovište Bigfoot i prototip super automobila.

Bigfoot ima 30 baterija i još dodatnih šest za kočnice i upravljačke sustave. Super vozilo budućnosti u videu je Tachyon Speed (1250 KS), koji izgleda kao kombinacija borbenog vozila i Batmobila. Ubrzanje do 100 km/h postiže ispod 3 sekunde, a za ubrzanje do 200 km/h potrebno mu je manje od 7 sekundi. Postiže maksimalnu brzinu od preko 380 km/h.

R.I.

VEZANE VIJESTI

Potpisan ugovor o financiranju punionica električnih vozila

Mreža od 222 brze i 30 ultra brzih punionica električnih vozila povezivat će šest država srednje i istočne Europe duž glavnih prometnica središnje prometne mreže EU. Mreža NEXT-E biće će interoperabilna unutar država sudionica te povezana s mrežama električnih vozila (EV) u zapadnoj Europi, da bi se stvorila integrirana mreža punionica širom EU.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER