Građanima 11 milijuna kuna za poticaje korištenja OIE u obiteljskim kućama

Objavljen je Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je 26. lipnja objavio Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, a građanima će na raspolaganju biti ukupno 11 milijuna kuna.

Nakon što je Fond prošle godine sufinancirao nabavu i ugradnju kotlova na biomasu i dizalice topline, ove godine je, uz to, u program poticaja dodao i sunčane toplinske kolektore za zagrijavanje vode. Dostupno je 11 milijuna kuna, a građani će, ovisno o lokaciji kuće, moći dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna.

Kako su priopćili u Fondu, ovim se programom građanima želi omogućiti da troše manje energije te da koriste lokalno dostupne izvore, poput biomase, geotermalne energije ili sunca. Na taj način uštedjet će na energiji, ali i biti neovisniji o cijenama fosilnih goriva.

Za sufinanciranje će se moći prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 četvornih metara.

Građanima je za prijavu potrebna sva dokumentacija kojom dokazuju legalnost i vlasništvo kuće, prebivalište na toj adresi te suglasnost ostalih suvlasnika kuće. U Fondu naglašavaju kako ne žele riskirati nestručno izrađene instalacije pa će se uz nabavu i ugradnju jednog ili više sustava sufinancirati i izrada glavnog projekta te trošak stručnog nadzora. Za prijavu je obavezan glavni projekt, dok je izvješće nadzornog inženjera jedan od dokumenata na temelju kojih će Fond vršiti i plaćanje.

U priopćenju se navodi kako je od izuzetne važnosti da vrijednost projekata bude što realnija i temeljena na tržišnim cijenama jer se postotak sufinanciranja koji u konačnici bude odobren neće moći povećavati. Temeljem prošlogodišnjeg iskustva Fond savjetuje građananima da i sami, nakon što dobiju projekt, zatraže ponude za projektirane sustave.

Natječaj će biti otvoren do iskorištenja sredstava, odnosno do kraja godine, a sve informacije dostupne su na stranicama Fonda čiji je plan nastaviti s poticanjem korištenja obnovljivih izvora energije, osobito za građane, pa se tako za zadnji kvartal godine najavljuje i sufinanciranje malih solarnih elektrana na obiteljskim kućama.

FZOEU / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Od 2028. godine sve nove zgrade moraju imati nulte emisije

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici 14. ožujka usvojio nacrt mjera za povećanje stope energetske obnove i smanjenje potrošnje energije i emisija stakleničkih plinova.

Vlasnici kuća za korištenje OIE mogu dobiti do 75.000 kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će 26. lipnja objaviti Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, a građanima će na raspolaganju biti ukupno 11 milijuna kuna.

FZOEU: Za sufinanciranje fotonaponskih elektrana osigurano 10 mil. kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) je 29. lipnja objavio Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije u kućanstvima za vlastitu potrošnju. Ovisno o lokaciji, građani mogu dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER