Zagreb zatrpan smećem, a pročelnica najavljuje kazne za građane

Zbog nagomilanog smeća Mirka Jozić Zagrepčankama i Zagrepčanima prijeti rigoroznim kaznama i najavljuje poskupljenje odvoza otpada

„Onaj tko jednom dobije kaznu, neće mu pasti na pamet da više nepropisno odbaci otpad“, izjavila je u Dnevniku Nove TV pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić te dodala kako će kazne sigurno biti u visini jedne prosječne plaće u Zagrebu, ovisi o količini i vrsti otpada.

Mirka Jozić, pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša pokušala je u Dnevniku Nove TV objasniti zašto je Zagreb pun smeća. „Koliko god se Grad i njegove službe trudili, ovo nam izgleda kao Sizifov posao. Na jednom mjestu se skloni nepropisno odloženi otpad, na drugom nastaje. Unatoč dodatnom zapošljavanju i nabavci dodatne opreme i specijalnih vozila u Čistoći, preostale su nam kazne“, rekla je Mirka Jozić i najavila kazne za građane.

Kazne u visini zagrebačke prosječne plaće?

„Onaj tko jednom dobije kaznu, neće mu pasti na pamet da više nepropisno odbaci otpad“, kazala je Mirka Jozić i dodala kako će kazne sigurno biti u visini jedne prosječne plaće u Zagrebu, ovisno o količini i vrsti otpada.

Na pitanje hoće li Grad Zagreb početi kažnjavati sam sebe jer nije ništa napravio, Jozić je odgovorila: „Otkud vama da Grad nije ništa napravio?! Smeće nije Grad donio i ostavio nego nesavjesni građani. Imamo 90 posto ljudi koji odvajaju otpad, ali dosta je 10 posto pojedinaca da naprave kaos u cijelom gradu i to nema Čistoće koja bi to stigla pospremiti“.

  • Renato Petek: „Bandić je oko otpada imao kampanju 'stavimo pravu stvar na pravo mjesto'. Potrebno je usmjeriti nezadovoljstvo građana i prokazati uzrok problema - pravo mjesto je gradonačelnik i njegova uprava“ / Foto: Facebook / Renato Petek

„Ako krenu kazne, odgovor su žuti prsluci!“

Renato Petek, zastupnik u Skupštini Grada Zagreba, reagirao je na izjavu pročelnice Jozić objavom na svojoj Facebook stranici:

„Čitam kako pročelnica Jozić govori za medije da će zbog smeća po cestama i oko kontejnera građanima krenuti naplaćivati kazne u visini prosječne plaće! Grad sve češće izgleda kao Napulj, što ne pamte niti najstariji Zagrepčani. S pravom su građani ljutiti, a sada se na njih ljuti pročelnica koja ne prihvaća niti jednu kritiku. Takav stav i ljutnja na građane je samo odraz bahatosti i samovolje gradonačelnika Bandića.

Poslije petnaest godina vladanja gradonačelnika Bandića nemamo niti jednu sortirnicu, kompostanu, dio opreme tek stiže. Zagreb nema niti najosnovnije uvjete za sustav zbrinjavanja otpadom. Godinama nisu činili ništa da prema planu zatvore odlagalište Jakuševec te uspostave održiv i ekološki odgovoran sustav gospodarenja otpadom. Ali su poželjeli ubrati još koju kunu kroz kazne kako bi održali svoj super glomazni sustav gradske uprave i Holdinga koji su izgradili na nepotizmu i klijentelizmu.

Na ulice Zagreba će do kraja godina natrpati pola milijuna kanti i podijeliti građanima više milijuna plastičnih vrećica. Brigu oko reciklaže i oporabe frakcija otpada su ugovorili s prijateljima i kumovima, a prepustili su im i brigu oko odlagališta Jakuševec kojem su produljili dozvolu za rad do 2029. godine. To je njihov 'sustav' gospodarenja otpadom. Mogući prihodi od onog otpada što građani razvrstaju su prepušteni privatnicima, a Čistoća ima samo sve veće troškove i rad bez potrebnih uvjeta. Na Čistoću je usmjeren gnjev nezadovoljnih građana, a radnici nisu odgovorni za ovo stanje. Želi li joj time umanjiti vrijednost, prikazati nesposobnom, pa ju potom privatizirati?

Bandić je oko otpada imao kampanju 'stavimo pravu stvar na pravo mjesto'. Potrebno je usmjeriti nezadovoljstvo građana i prokazati uzrok problema - pravo mjesto je gradonačelnik i njegova uprava“, zaključio je Petek.

  • Foto: Ekovjesnik

„Pročelnice, kaznite prvo sebe za sve što niste ili ste krivo napravili!“

Nakon izjave i najave pročelnice Mirke Jozić o rigoroznom kažnjavanju građana Zagreba i problemima sa smećem u gradu, stigla je i oštra reakcija iz HNS-a Grada Zagreba.

„Gradska pročelnica Mirka Jozić kažnjavala bi građane Zagreba, a pravo stanje stvari je da bi građani Zagreba trebali kazniti Mirku Jozić i gradsku upravu za sve ono što nisu napravili, a trebali su, ili što su loše napravili po pitanju otpada u našem gradu posljednjih godina“, napisao je na svom Facebook profilu Tomislav Stojak, zastupnik u Skupštini Grada Zagreba i predsjednik GO HNS-a Grada Zagreba.

„Pri tome smatram da je jako puno ružnih scena s odbačenim otpadom po čitavom gradu uzrokovano od strane nas samih, građana Zagreba, jer nas vrlo često uopće nije briga za okoliš u kojem živimo, ne poštujemo susjede, kvart i svoj grad, bacamo smeće gdje nam padne na pamet. Na tom planu treba puno raditi, educirati, razgovarati, pa tek na kraju i kažnjavati!

Ali, odgovornost pročelnice Jozić i gradske uprave je, podsjetit ću, na smanjenju odvoza komunalnog otpada prije dvije godine s tri na dva puta tjedno, gdje se brzo pokazalo da je to potpuno kriva odluka. Posljedice takve loše odluke osjećamo i danas. Pri tome je paradoksalno da je kvaliteta i dinamika usluge odvoza našeg kućnog otpada smanjena, a cijena je ostala ista!! Kako to?

Drugo – u nekoliko navrata posljednjih godina, gradska uprava je od četvrti i mjesnih odbora tražila da se dostave nove lokacije za postavljanje novih zelenih otoka po kvartovima, zanimljivo bi bilo vidjeti što je od toga napravljeno. Zašto se ne grade novi podzemni spremnici za smeće po kvartovima?

Treće – kada će grad konačno osigurati u svakoj od 17 gradskih četvrti najmanje po jedno pravo reciklažno dvorište, a ne da građani moraju iz jednog u drugi dio grada voziti otpad? Naravno, s ovakvim vođenjem politike po pitanju otpada u našem gradu možemo samo sanjati da imamo u svakoj četvrti dva reciklažna dvorišta.

Sljedeće – grad nam je zatrpan zelenim, plavim i smeđim kantama, ulice su pretvorene u veliki kontejner za smeće. Svaki haustor najmanje 5 različitih kanti, pa dodatno vrećice bez čipa i mogućnosti očitanja čije je smeće …

Sjetimo se i „genijalne“ ideje gradske uprave koja je predložila da se kante i kontejneri ograde željeznim kavezima i zaključaju. Da se to slučajno ostvarilo, siguran sam da bi to bila nova turistička atrakcija, sjajna podloga za sve turističke vodiče o Zagrebu. Takvih loših odluka i ideja iz grada moglo bi se nabrajati još satima, ali nema smisla.

Da, pročelnica Mirka Jozić i gradska uprava po pitanju rješavanja problema s otpadom zaslužuju biti rigorozno kažnjeni od strane građana Zagreba!“, zaključuje Tomislav Stojak.

  • Foto: Ekovjesnik

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Rimu predstavljeni novi pametni spremnici za otpad

Novi pametni spremnici za otpad, njih ukupno 68, postavljeni su na području tri rimske općine s velikim protokom pješaka. Posebna pozornost posvetila se njihovom postavljanju u dijelovima grada u kojima su smješteni najpopularniji noćni barovi i klubovi te restorani kao što su Trastevere, Testaccio i San Giovanni te trgovi Piazza di Spagna i Piazza di San Silvestro.

Za pretrpane kontejnere u Zagrebu krivi su – građani

Zašto je Zagreb (ponovno) zatrpan smećem, pogotovo odvojenim plastičnim otpadom? Trebamo li veće spremnike ili češći odvoz smeća? Odvoz će poskupjeti, ali možemo li očekivati pravedniju naplatu? O svemu tome govorila je Mirka Jozić, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša u emisiji Radio Sljemena „Gradska posla“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER