Francuska ne gubi vrijeme na prilagodbu klimatskim promjenama

Krovovi na francuskim novogradnjama moraju biti prekriveni zelenilom ili solarnim panelima

Francuski zakon o zelenim krovovima, točnije zakon o obnovi biološke raznolikosti, prirode i krajolika, hladi gradske ulice, smanjuje troškove grijanja i klimatizacije, onečišćenje vode i zraka te istovremeno pruža mogućnost za lokalnu proizvodnju hrane i osigurava ekosustave za ptice, pčele i stotine drugih vrsta. Možemo li ga čim prije primijeniti u našoj zemlji ili ćemo i dalje gubiti vrijeme sporom prilagodbom klimatskim promjenama?

Francuski Zakon br. 2016-1087 (La Loi pour la Reconquête de la Biodiversité) o obnovi biološke raznolikosti, prirode i krajolika iz 2016. godine, izmijenjen je i dopunjen člankom 86. kojim se od 1. ožujka 2017. odobrava izgradnja novih zgrada komercijalne namjene isključivo ako se na cijelom ili dijelu krova instaliraju solarni paneli ili sustav vegetacije koji jamči visok stupanj toplinske učinkovitosti i izolacije te pogoduje očuvanju i ponovnom uspostavljanju biološke raznolikosti. Isto vrijedi i za uređenje parkirališnih mjesta, na čijim se nadstrešnicama preporučuje korištenje površinskih premaza, instalacija ili vegetacijskih sustava koji pogoduju propusnosti i infiltraciji kišnice ili njihovom isparavanju te čuvaju ekološke funkcije tla.

 

Brojne prednosti zelenih krovova

U nastojanju da oplemeni betonske džungle te svoje gradove učini ekološki prihvatljivijim, Francuska je donijela zakon kojim se zahtijeva da se krovovi svih novih zgrada komercijalne namjene potpuno ili djelomično prekriju zelenim krovovima ili solarnim panelima. Francuska je tako napravila velik korak prema smanjenju ljudskog utjecaja na okoliš i podizanju ekološke svijesti.

Zeleni krovovi su postali vrlo popularni u Parizu i ostalim francuskim gradovima pa se čak i vlasnici starih zgrada dobrovoljno pridržavaju zakona, gradeći na svojim krovovima urbane farme, livade i pčelinjake. Zeleni krovovi u gradovima osiguravaju cijeli niz prednosti te istodobno poboljšavaju kvalitetu življenja, ispravljajući nedostatke gradskog života.

Ponajprije, zeleni krovovi u nedostatku stabala i ostalog zelenila u gradovima hlade zrak. Zbog nedostatka vegetacije u gradovima, sunčeva se svjetlost ne apsorbira u dovoljnoj mjeri te djeluje na zagrijavanje i stvaranje fenomena poznatog kao efekt urbanog toplinskog otoka. Dnevni ciklusi isparavanja zelenih krovova i vertikalnih vrtova u stanju su ublažiti taj učinak. Naime, poznato je da stabla ne stvaraju samo hladovinu, već izlučuju i vodenu paru. Ona izdišu vodu kroz puči (stome) u listovima i pružaju drugi mehanizam vanjskog hlađenja zraka. Razlika između temperature u hladu stabala i sunčeve svjetlosti može uzrokovati protok zraka.

>>> Pročitajte još >>> Arboricole: sinergija suvremene arhitekture i visoke kvalitete življenja / Izvor: Vincent Callebaut

Zeleni  krovovi omogućuju i znatno snižavanje troškova grijanja i hlađenja – u zimskim mjesecima pružaju dodatnu učinkovitu izolaciju, sprečavajući gubitak grijanog zraka, dok ljeti upijaju sunčevu svjetlost. Primjerice, zeleni su krovovi u ljetnim mjesecima u Kanadi smanjili potrošnju električne energije potrebne za rad klimatizacijskih sustava i to za preko 75 %.

Važna funkcija zelenih krovova je i pročišćavanje zraka u gradovima. Vrtovi na krovovima, kao i vertikalni vrtovi, apsorbiraju čestice CO2 i prašine koje su prisutne u urbanom okruženju i proizvode kisik te štite ljude i zgrade od štetnih sunčevih zraka i onečišćenja. Biljke, posebice one veće, djeluju kao pročišćivači zraka, a smanjujući potrebu za grijanjem i hlađenjem dodatno utječu na ispuštanje CO2 i drugih onečišćujućih čestica u zrak.

Osim toga, zeleni krovovi smanjuju i onečišćenje voda. Ljeti zeleni krovovi mogu apsorbirati između 70 i 90 % oborinskih voda čime se smanjuje količina vode koja otječe sa zgrada u preopterećene kanalizacijske sustave. Otjecanje vode je ogroman problem jer kišnica ispire onečišćene gradske površine (krovove, pločnike i ulice) te prodire u kanalizaciju, a zatim izravno u rijeke, jezera i mora. Manjak zelenih i previše asfaltiranih površina u gradovima utječe na nepropusnost tla te utječe na poplavljivanje gradskih površina. Zeleni krovovi, posebno oni s većom dubinom tla i većim korijenjem biljaka, mogu smanjiti oba ova problema jer apsorbiraju vodu i filtriraju njeno otjecanje.

  • Urbana farma površine od čak 14.000 m2 nalazit će se na krovu novog paviljona pariškog sajma / Izvor: Valode et Pistre Architectes

Početkom ove godine pisali smo o najvećoj pariškoj urbanoj farmi koja će se nalaziti na krovu novog paviljona pariškog sajma (površine 14.000 m2). Već u proljeće 2020. godine ovdje će se uzgajati povrće i voće za potrebe lokalnih restorana i stanovnika ovog dijela grada.

Vlasnici zgrada koji na svoje krovove postavljaju zelene krovove i uređuju urbane farme inače su ekološki osviješteniji i skloni razvijanju organske poljoprivrede ili još bolje permakulture. Prednost urbane poljoprivrede je upravo u većoj ponudi svježe, lokalno uzgojene organske hrane za lokalne restorane i građane, kao i u smanjenju troškova nabave i distribucije opskrbnog lanca.

Naposljetku, zeleni su krovovi važni i za poticanje bioraznolikosti u urbanom okruženju. Oni su staništa i sigurna utočišta za ptice, pčele, leptire i druge oprašivače te pomažu u uspostavljanju urbanih ekosustava koji su važni za spontanu ponovnu kolonizaciju gradova životinjskim svijetom. 

  • Pariške pčele proizvode najbolji med u Francuskoj! Pariški pčelar Volkan Tanaci osnivač je udruge CityBzz honey, koja je nagrađena srebrnom medaljom World Beekeeping Awards za 2017. godine koju dodjeljuje Međunarodno udruženja pčelara (International Federation of Beekeepers' Association), kao i zlatnom medaljom na prvom natjecanju u proizvodnji meda organiziranog na metropolitanskom području Pariza 2016. godine.

Subvencije i troškovi zelenih krovova

Primjena novog zakona predstavlja velik dobitak za okoliš, ali i za poslovanje tvrtki koje bi trebale snositi veću odgovornost u očuvanju okoliša, odnosno u uspostavljanju ravnoteže između našeg utjecaja na okoliš i brige o njemu. Poslovne zgrade sa zelenim krovovima nisu samo ljepše, a uštede energije njihovih vlasnika veće. Zeleni krovovi također imaju velik utjecaj na imidž tvrtki te su sve važniji za njihov prestiž u poslovnom svijetu. Oni dokazuju da je tvrtka posvećena zaštiti okoliša i očuvanju biološke raznolikosti, a što još više utječe na zapošljavanje, nove perspektive i kupce, kao i na radno okruženje i produktivnost zaposlenika.

  • Zeleni pariški krovovi / Izvor: paris.fr

Troškovi instalacije solarnih panela te postavljanja i održavanja zelenih krovova nisu mali, međutim, to je ništa u usporedbi sa svim prednostima koje pružaju. Za stanovnike ili zaposlenike u zgradi zeleni krov može biti dodatni prostor za odmor, opuštanje i provođenje slobodnog vremena, što u betonskom gradskom okruženju nije zanemarivo.

U Francuskoj se troškovi postavljanja zelenih krovova procjenjuju na 150 do 300 eura po četvornom metru, dok trošak održavanja u prosjeku iznosi najmanje tri eura po četvornom metru godišnje. No, ova su ulaganja s vremenom mnogo održivija i isplativija, posebno u pogledu smanjenja troškova potrošnje energije.

Pored mnogih pogodnosti koje pružaju zeleni krovovi, u Francuskoj postoje subvencije za ugradnju zelenih krovova i solarnih panela kao pomoć tvrtkama i pojedincima. Visina subvencija se razlikuje po regijama pa se tako u departmanu Hauts-de-Seine, u zapadnom dijelu regije Île-de-France, subvencionira čak 80 % troškova ozelenjavanja krovova (kada je ukupni trošak po m2 najviše 48 eura). Vlasnicima zgrada koji žele investirati u zelene krovove u regiji Île-de-France daje se značajna financijska pomoć: regija subvencionira 50 % troškova za radove na obnovi zgrada ili novogradnji uz maksimalni iznos od 45 eura po m2.

  • Urbana farma na krovu pariške stambene zgrade / Foto: AFP/Archives - Benjamin Cremel 

Sve više francuskih regija subvencionira troškove postavljanja zelenih krovova i zahvaljujući tome raste njihov broj, a gradovi u Francuskoj postaju sve zeleniji. Nadamo se da će pojedinci i poslovne tvrtke u Hrvatskoj, bolje prije nego kasnije, uvidjeti prednosti i važnost zelenih krovova i početi ih što intenzivnije primjenjivati na krovovima svojih zgrada. Promjenama i donošenjem novih zakona i mjera prilagodbe klimatskim promjenama možda možemo započeti okretanje prema zdravijem okruženju za sve nas.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Urbana poljoprivreda u gradu svjetlosti i ljubavi

Pariz je grad koji će vas još više oduševiti ako izbjegnete prenapučene turističke lokacije ili čekanje u redovima pred najpoznatijim muzejima i odlučite se na istraživanje šarmantnih mjesta, ulica i trgova izvan glavnih turističkih ruta. Ukoliko ste k tome još ekološki osviješten ljubitelj gastronomije i zdrave hrane, nudimo vam pravo otkriće.

Na krovu paviljona pariškog sajma otvorena najveća urbana farma u Europi

Jagode, rajčice, krastavci, salate, aromatično bilje… sve se to od ovog proljeća uzgaja u srcu Pariza, na krovu novog paviljona 6 pariškog sajma Parc des Expositions. Udruga „Nature Urbaine“ („Urbana priroda“) odlučila je Parižanke i Parižane poticati na konzumaciju lokalno uzgojenog kvalitetnog voća i povrća, bez korištenja pesticida i štetnog utjecaja na okoliš.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER