Pulska gradska uprava iz upotrebe izbacila plastične boce

Nabavom staklenih boca Grad Pula nastavlja s aktivnostima zaštite okoliša

Grad Pula je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su iz upotrebe izbacili plastične boce s ciljem poticanja zaštite okoliša i sprječavanja nastanka plastičnog otpada, a osim u Puli, takvu su odluku već donijeli i u Medulinu, Rovinju i Vrgorcu.

Pulska gradska uprava odlučila je plastične boce i čaše zamijeniti staklenima te je u tu svrhu nabavila ekološki prihvatljivije staklene boce UTAH GLASS 500 ml  s noprenskom navlakom i logom Grada Pule-Pola.

„Zaštita okoliša i osvješćivanje javnosti o nužnosti ulaganja napora u njeno očuvanje predstavlja jedan od imperativa Grada Pule budući je jedino put održivog razvoja prihvatljiv smjer kojim moramo koračati i razvijati ga. Voditi računa u kakvom ćemo stanju prirodu ostaviti narednim generacijama nije stvar izbora, već je obaveza koju svi zajedno imamo“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Kako se navodi u objavi na mrežnim stranicama Grada Pule, ova aktivnost možda predstavlja skromni doprinos, ali je svakako primjer kojim se građanke i građane Pule želi potaknuti da i oni svojim postupcima daju doprinos zaštiti prirode i okoliša.

Podsjetimo, Općina Medulin bila je prva hrvatska jedinica lokalne samuprave koja odbacila upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu. Odluka o prestanku korištenja plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu i mjerama za sprječavanje onečišćenja okoliša u upravnim tijelima Općine Medulin te trgovačkim društvima i javnim ustanovama kojima je osnivač, donijeta je još početkom lipnja prošle godine. Gradska uprava Rovinja također se odrekla pakirane vode te prešla na upotrebu staklenih boca i vode iz slavine, a najavljen je i prestanak korištenja plastičnih čaša i žličica.

Osim dobrih primjera istarskih jedinica lokalne samouprave, svakako treba pohvaliti i Grad Vrgorac u Dalmaciji. Naime, gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić je 20. siječnja na svojoj Facebook stranici objavio naputak o prestanku konzumiranja pakirane vode i korištenja jednokratne plastične ambalaže u prostorima gradske uprave i svih gradskih ustanova, kao i na manifestacijama u organizaciji Grada.

„Nije stvar ušteda, već principa, a principi trebaju krenuti od nas samih“, napisao je Ante Pranić.

  • Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Grad Pregrada prestaje koristiti plastiku za jednokratnu upotrebu

S ciljem poticanja zaštite okoliša i sprječavanja nastanka otpada, nekoliko jedinica lokalne samouprave odlučilo je iz upotrebe izbaciti plastične boce i druge jednokratne plastične predmete. Takvu su odluku već donijeli u Medulinu, Rovinju, Vrgorcu, Puli i Umagu, a sada je na red došla i Pregrada. S obzirom da je u Republici Hrvatskoj ustrojeno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, pred nama je još poprilično dug put...

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER