Ne propustite pogledati „Mutne vode“

Šokantna, herojska priča o pohodu jednog čovjeka za okolišnu pravdu

Film „Mutne vode“ donosi istinitu priču o borbi malog čovjeka protiv moćne korporacije i zasniva se na tekstu Nathaniela Richa „The Lawyer Who Became DuPont's Worst Nightmare“ (Odvjetnik koji je postao DuPontova najgora noćna mora), objavljenom u The New York Timesu prije četiri godine. Korporativnog odvjetnika za zaštitu okoliša, Roba Bilotta, u filmu glumi poznati američki glumac i aktivist za zaštitu okoliša Mark Ruffalo.

PFOS i PFOA kemikalije sintetske su kemijske tvari koje se već desetljećima mogu pronaći u brojnim industrijskim i potrošačkim proizvodima poput neprijanjajućeg posuđa, tkanina otpornih na mrlje te u tepisima i ambalaži za hranu. Obje vrste kemikalija vrlo su otporne u okolišu i ljudskom tijelu, što znači da se s vremenom ne razgrađuju. Prema Američkoj agenciji za zaštitu okoliša (U.S. Environmental Protection Agency - EPA), postoje dokazi kako izlaganje PFOS i PFOA kemikalijama može dovesti do ozbiljnih posljedica za ljudsko zdravlje.

  • Mark Ruffalo kao Rob Bilott u filmu „Mutne vode“ (Dark Waters) / Focus Features / distributer Blitz Film

Sve je počelo 6. siječnja 2016. kada je The New York Times Magazine objavio zanimljivu kroniku Nathaniela Richa o radu odvjetnika iz Cincinnatija, Roba Bilotta iz odvjetničke tvrtke Taft Stettinius & Hollister LLP. Bilott je postao neočekivani križar koji je hrabro otkrio opasnost od kemikalije koja je godinama kontaminirala jednu seosku zajednicu i kaznio jednog korporativnog diva koji je za to odgovoran. 

Korporativni odvjetnik za zaštitu okoliša, Rob Bilott, (za nagradu Oscar® nominiran Mark Ruffalo) upravo je postao partner u prestižnoj odvjetničkoj tvrtki u Cincinnatiju uglavnom zahvaljujući zastupanjem nekih od najvećih imena kemijske industrije. Kada Wilbur Tennant i njegov brat Jim, dva poljoprivrednika u Zapadnoj Virginiji, zatraže njegovu pomoć u istrazi lokalne kemijske tvornice zbog navodnog ubijanja njihove stoke, on ih odbije uz objašnjenje da on zastupa kemijske tvrtke, a ne tužitelje. No, njihova priča ga je zaintrigirala, pogotovo jer je jedno od  najljepših ljeta u djetinjstvu proveo na susjednoj farmi. Rob odluči otići tamo i uviđa da ono što primjećuje nije u skladu s njegovim uspomenama. Uviđa da gotovo svi članovi zajednice mnogo duguju lokalnom kemijskom pogonu u Parkersburgu, kojim upravlja tvrtka DuPont. Braća Tennant vjeruju da tvrtka DuPont onečišćuje njihov potok zbog čega su izgubili stado od gotovo 200 goveda. No, mnogi njihovi susjedi vjeruju da tvrtka i dalje pazi na njih, kao što to naizgled već godinama čini.

  • Mark Ruffalo kao Rob Bilott u filmu „Mutne vode“ (Dark Waters) / Focus Features / distributer Blitz Film

Uz podršku višeg partnera, Toma Terpa (oskarovac Tim Robbins), Bilott koristi svoje znanje o radu kemijskih kompanija. Podnosi tužbu koja će otkriti što se događa u Parkersburgu. Nekoliko godina kasnije Bilott otkriva da njegova opsesija istinom ne ugrožava samo njegovu obitelj - posebice njegov odnos sa suprugom Sarah (Dobitnica nagrade Oscar® Anne Hathaway) - već i njegovu reputaciju, zdravlje i egzistenciju. Koliko je spreman izgubiti kako bi otkrio istinu? Koja je cijena pravde?

  • Anne Hathaway kao Sarah Barlage Bilott u filmu „Mutne vode“ (Dark Waters) / Focus Features / distributer Blitz Film

„Mutne vode“ (Dark Waters) je film hvaljenog redatelja Todda Haynesa („Spotlight“). U glavnoj ulozi je Mark Ruffalo, koji je ujedno i producent filma, a uz njega nastupa sjajna glumačka ekipa u kojoj su Anne Hathaway, Tim Robbins, Bill Camp, Victor Garber, Mare Winningham, William Jackson Harper i Bill Pullman.

Film Mutne vode“, u distribuciji Blitz filma, u CineStaru i ostalim kinima možete pogledati od 6. veljače.

  • Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Čarobno okruženje za još čarobnije otvorenje Olimpijskih igara

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvorenja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina - na ponovno čistoj rijeci čija bi kvaliteta vode trebala omogućiti kupanje, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama #Paris2024.

Uklanjanje PFOS i PFOA kemikalija iz podzemnih voda

Američki istraživači završili su dvotjednu terensku demonstraciju korištenja inovativne plazma tehnologije za uništavanje i razgradnju perfluorooktan sulfonata (PFOS) i perfluorooktanske kiseline (PFOA) u podzemnim vodama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER