Dan planeta Zemlje: „5 filmskih minuta za klimatske promjene“

Dan planeta Zemlje (22. travnja) se ove godine obilježava po jubilarni 50. put

Edukatorice Udruge Sunce Split ove su godine odlučile nagraditi sve učenice i učenike, za razliku od prethodnih godina, kada je stručni žiri birao te proglašavao pobjednike natjecanja

Tema ovogodišnjeg jubilarnog 50. Dana planeta Zemlje 2020. su klimatske akcije. Ogroman izazov, ali i ogromne mogućnosti djelovanja na klimatske promjene izdvojili su potrebu provođenja klimatskih akcija kao ovogodišnju aktualnu temu. Klimatske promjene predstavljaju najveći izazov za budućnost čovječanstva i održavanje života života kakvog poznajemo.

 

Udruga Sunce Split i  ove godine organizira obilježavanje Dana planeta Zemlje. Svi zainteresirani učenici i učenice osnovnih i srednjih škola sa šireg splitskog područja  mogu sudjelovati u grupnom projektu na temu klimatskih promjena.

U razdoblju od 16. veljače do 6. travnja 2020. učenici pod vodstvom učitelja/razrednika/nastavnika trebaju osmisliti kratki video, odnosno predstavu kojom će biti prezentirana tematika klimatskih promjena. Sudjelovanje je podijeljeno u tri kategorije: učenici od 1. do 4. razreda, učenici od 5. do 8. razreda i srednjoškolci.

Učenici nižih razreda osnovnih škola tako imaju zadatak do 6. travnja osmisliti lutkarsku predstavu na temu klimatskih promjena. Sve lutke koje se koriste u predstavi moraju biti izrađene od recikliranih i/ili prirodnih materijala. Predstavnici Udruge Sunce Split posjetit će školu i snimiti lutkarsku predstavu, a ona će biti prikazana u sklopu Kratkog filma djece i mladih: „5 filmskih minuta za klimatske promjene“ u Kinoteci Zlatna vrata.

Učenice i učenici viših razreda osnovnih škola te srednjoškolci do 6. travnja moraju osmisliti kratki video na temu klimatskih promjena, a svi zaprimljeni video uradci (napravljeni u skladu s kriterijima poziva) bit će prikazani sklopu Kratkog filma djece i mladih: „5 filmskih minuta za klimatske promjene“ u Kinoteci Zlatna vrata.

Za razliku od prethodnih godina, obilježavanje Dana planeta Zemlje 2020., edukatorice Udruge Sunce Split odlučile su organizirati bez učeničkog natjecanja. Umjesto izbora i proglašenja pobjednika, svim sudionicima bit će uručene prigodne nagrade.  

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

Danas obilježavamo 52. Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje je tijekom protekle 52 godine postao važan globalni događaj kojim se ukazuje na potrebu očuvanja i obnove našeg planeta. Iako se u svijetu uobičajeno organiziraju prosvjedi za konkretna djelovanja u području klimatske politike, kao i akcije sadnje drveća i čišćenja okoliša, Dan planeta Zemlje se u Zagrebu i njegovoj okolici „obilježava“ auto rally-jem čime se Hrvatska na svjetskom turističkom tržištu očito želi nametnuti kao „poželjna destinacija održivog turizma“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER