Černobil postaje 1,2 milijuna dolara vrijedna solarna farma

Solarna energija za novi početak

Ukrajinska tvrtka Rodina Energy Group zajedno s njemačkom tvrtkom Enerparc AG započinje izgradnju nove solarne farme na opustošenom černobilskom području. Izgradnja postrojenja ukupne snage od 1 MW započet će tijekom ovog mjeseca.

Dana 26. travnja 1986. godine, eksplozija jednog od četiri nuklearna reaktora u Memorijalnoj elektrani Vladimir Iljič Lenjin, poznatijoj kao Černobilska nuklearna elektrana, prouzročila je strašnu tragediju, a posljedice nastalog radioaktivnog zračenja osjetilo je do pet milijuna ljudi. Ukupan broj žrtava ne zna se ni nakon više od 30 godina, koliko je prošlo od tog stravičnog događaja.

Područje koje se nalazi u radijusu od 30 kilometara od mjesta nuklearne nesreće proglašeno je tzv. zonom isključenja. Stanovnika na tom području gotovo da više i nema. S godinama je došlo do obnavljanja vegetacije i povrata autohtonih životinjskih vrsta.

Stručnjaci tvrde kako će radijacije biti još tisuću godina te da će uvijek imati negativan utjecaj, ali taj utjecaj je ispod razine ljudske intervencije.

Solarnom energijom za bolji Černobil

Černobil zaslužuje novi početak i postoje planovi koji bi mu to omogućili. Tako ga jedna inženjerska tvrtka želi pretvoriti u solarno gospodarstvo čime bi u budućnosti bio poznat po pružanju čiste solarne energije, umjesto zračenja.

Prema Bloombergovom izvještaju, taj projekt je razvijen od strane ukrajinske inženjerske tvrtke Rodina Energy Group Ltd. i njemačke energetske tvrtke Enerparc AG sa sjedištem u Hamburgu. Trošak izgradnje solarne farme ukupne snage 1 MW iznosi 1,2 milijuna dolara, a početak izgradnje očekuje se već tijekom ovog mjeseca.

„Želimo poboljšati černobilsku zonu koja više ne smije biti crna rupa u središtu Ukrajine“, izjavio je Evgeny Variagin, izvršni direktor ukrajinske tvrtke Rodina, „Naš projekt je udaljen svega 100 metara od reaktora.“

Rodina i Enerparc sveukupno planiraju razviti čak 99 MW solarne energije u Černobilu. Variagin je dodao kako je ukrajinska tvrtka otvorena za rad s novim partnerima i investitorima.

Od radijacije do solarne energije

Ukrajinski ministar za ekologiju je u srpnju 2016. godine objavio plan za revitalizaciju područja oko bivše nuklearne elektrane.

Dugotrajna radijacija na tom području čini poljoprivredu i šumarstvo preopasnim djelatnostima, dok se iskorištavanje obnovljivih izvora energije smatra produktivnim načinom revitalizacije tog praznog područja koje je, između ostalog, prijenosnim vodovima povezano sa svim većim ukrajinskim gradovima.

Kako bi privukli ulagače, Vlada nudi povoljnu zemlju i relativno visok sustav poticaja („feed-in tarriff“). Tako su tvrtke Rodina i Enerparc osigurali ugovor kojim će do 2030. godine dobiti poticaj  u iznosu od 15 centi po kilovatsatu, što je gotovo 40 posto veće od standardne cijene solarne energije u Europi.

Promatrajući ukrajinsku odluku o korištenju čiste, obnovljive energije s černobilskog područja, kao i slične odluke drugih zemalja poput Kine i Ujedinjenog Kraljevstva, očigledno je da je samo pitanje vremena kad će većina naše energije dolaziti iz obnovljivih izvora energije.

K.P.

VEZANE VIJESTI

100-postotna obnovljiva električna energija do 2050. godine je realnost

Globalni prijelaz na 100-postotnu obnovljivu električnu energiju, više nije dugoročna vizija i upravo se događa, navodi se u studiji finskog Lappeenranta tehnološkog sveučilišta i međunarodne mreže znanstvenika i parlamentaraca Energy Watch Group, objavljenoj na netom održanoj UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Bonnu.

Maroko u pustinji gradi solarnu farmu veličine Pariza

U suncem okupanom podnožju planinskog masiva Visokog Atlasa u Maroku događa se nevjerojatna preobrazba. Na žutom marokanskom pijesku niknula je solarna farma Noor s tisućama zakrivljenih ogledala, koja će ubrzo promijeniti način proizvodnje električne energije na cijelom afričkom kontinentu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER