SozialMarie: Dodijeljene nagrade za 2020. godinu

Unatoč pandemiji održana je prvomajska dodjela međunarodnih nagrada za društvene inovacije

Glavna nagrada odlazi u Slovačku, a Austrijanci i Mađari se raduju drugoj i trećoj nagradi. Osim toga dodijeljeno je dvanaest daljnjih nagrada, dvije idu projektima iz Hrvatske.

Dana 1. svibnja nagradama SozialMarie u ukupnoj vrijednosti od 54.000 eura nagrađeno je petnaest projekata iz srednjoeuropskih zemalja. Dodjela nagrada upriličena je kao online streaming putem YouTubea i Facebooka, što je, kako navode iz SozialMarie tima, omogućilo demokratično sudjelovanje i onih koji inače ne bi bili u prilici doći na ceremoniju tradicionalno organiziranu u bečkom ORF Kulturhausu.

Prvu nagradu, u vrijednosti od 15.000 eura, dobio je slovački projekt DOM.ov. Projekt romskim obiteljima i pojedincima omogućuje gradnju vlastite kuće, a na taj im način olakšava i društvenu i profesionalnu integraciju. Na projektu surađuju lokalne općine i Slovačka štedionica.

Druga nagrada i 10.000 eura otišli su austrijskom projektu VOLKSHILFE – BASIC SECURITY FOR CHILDREN. Naime, u Austriji svako peto dijete živi na rubu siromaštva. To znači ne samo manjak materijalnih sredstava nego i društvenu marginalizaciju. Ono što je novo i posebno kod ovog projekta jest to da se umjesto jednostavne dodjele socijalne pomoći članovi obitelji educiraju i prate pri donošenju zajedničkih odluka o korištenju i raspodjeli novčanih sredstava koja im se stavljaju  na raspolaganje.

Mađari se raduju trećoj nagradi i iznosu od 5.000 eura. Udruga eDemocracy Workshop Association razvila je projekt PRINT IT YOURSELF!, odnosno tjednik u opsegu od četiri stranice. List sažeto i jednostavnim, razumljivim jezikom iznosi nezavisne vijesti i tako daje svoj doprinos u teškoj mađarskoj borbi za demokraciju i slobodu tiska.

Riječ je o društvenim inovacijama s ekstenzivnim i dalekosežnim te socijalnim i političkim učinkom. A da SozialMarie misli ozbiljno, dokazuju i ‚naši‘ nositelji nagrada u iznosu od 2.000 eura: MUZEJ SUSJEDSTVA TREŠNJEVKA (udruga BLOK) i ZELENI ODRED (udruga ViDrA).
 
Muzej susjedstva Trešnjevka bilježi povijest rada, stanovanja i migracija na Trešnjevci te doprinosi revalorizaciji baštine i rastakanju nacionalnih narativa. U širem smislu projekt reagira na ustaljene prakse reprezentacije i komercijalizacije muzeja. Naime, dok su muzejske zbirke temeljito ‚očišćeneʻ od velikog dijela povijesti pisane odozdo, rezanje javnih sredstava za kulturu prouzrokovalo je njihovu komercijalizaciju, tako da se muzeji sve više okreću komodifikaciji resursa i turizmu te se zapravo udaljavaju od lokalne zajednice.

Zeleni odred pokrenut je u svrhu očuvanja prirodnog okoliša i šumskih resursa Hrvatske. U SozialMarie ističu i hvale da s obzirom na tip djelovanja Zeleni odred predstavlja jedinstven primjer veteranskog udruženja. Aktivisti Odreda prikupljaju, analiziraju i objavljuju dokumente koji raskrinkavaju nepravilnosti, nezakonitosti i netransparentnost u gospodarenju šumskim bogatstvom Hrvatske. Neumorno prozivaju vladajuće zbog nepridržavanja zakonskih okvira. Organiziraju i cijeli niz javnih akcija koje uključuju sve više zabrinutih građana. Pritom surađuju s nizom lokalnih ekoloških organizacija, kao i organizacija iz regije i Europe. Ova nagrada je međunarodno priznanje njihovih nastojanja i ohrabrenje da ne posustaju s obzirom na političke i medijske blokade kojima su izloženi.
 
Osim dvaju nagrađenih projekata, dva su projekta ‚zaradila‘ prestižnu SozialMarie nominaciju: Boranka i Punkt Pula. Prvi je projekt pošumljavanja opožarištenih površina Dalmacije, u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske. Taj se projekt raduje i prvom hrvatskom SozialMarie mentoru koji preuzima praćenje i podršku ovog projekta kroz narednu godinu: Nenad Maljković, aktivni SozialMarie mentor za 2020., permakulturni je dizajner s posebnim interesom za društvene i ekonomske aspekte permakulture. Radi na uspostavi lokalnih, regionalnih i globalnih mreža za sistemsku promjenu. Trenutačno je angažiran u europskoj mreži ECOLISE, a lokalnu i planetarnu razinu povezuje i u mrežama Permaculture Collaboration Laboratory, Global Regeneration CoLab i Deep Adaptation Forum. Na koncu, pulski restoran Punkt je jedan je od sjajnih primjera uključenja osoba s invaliditetom u tržište rada. SozialMarie ovom projektu ne daje samo formalno priznanje nego i osnažuje mogućnosti jačeg povezivanja s nizom sličnih projekata iz Srednje Europe.
 
Nagradu publike – Audience Award – osvojio je mađarski projekt TÁVSZEM – Remote Eye.
 
Svi nagrađeni projekti ujedno su dokaz da su društvene inovacije bitne. Misija im je mijenjati društvo. Ili kako kaže Wanda Moser-Heindl, vlasnica zaklade Unruhe (‚Nemir‘): „Naši projekti svjedoče o snazi dobrih potencijala u našim društvima. Govore o solidarnosti, uzajamnoj pomoći te o lokalnoj i međunarodnoj međusobnoj razmjeni i učenju.“

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Zeleni odred „napada“ Europu!

Zeleni odred bori se za očuvanje prirodnog okoliša i šumskih resursa Hrvatske razotkrivajući nepravilnosti, nezakonitosti i netransparentnost u gospodarenju šumskim bogatstvom Hrvatske. Pritom proziva vladajuće zbog nepridržavanja zakonskih okvira i upozorava na štetne zakone vezane za zaštitu šuma i okoliša.

SozialMarie: Zeleni odred osvojio nagradu u vrijednosti od 2000 eura

Zaklada Unruhe (Nemir) iz Austrije svake godine dodjeljuje SozialMarie nagrade za društvene inovacije, za koje je ove godine pristiglo čak 288 projekata iz šest europskih zemalja. Važnost djelovanja Zelenog odreda prepoznata je i prilikom izbora 34 ovogodišnjih laureata od kojih je 15 danas i nagrađeno, a naši borci za očuvanje prirodnog okoliša i šumskih resursa Hrvatske osvojili su nagradu u vrijednosti od dvije tisuće eura.

Zeleni odred objavio snimke 200 opustošenih hektara šuma

Ovo je samo djelić dokumentacije koji se priprema za slanje institucijama Europske unije, „s naglaskom na odobrenje Ministarstva zaštite okoliša koje je amenovalo ovakav, ali i tisuće drugih ekocida u RH, na područjima strogo zaštićenim EU direktivama“, upozoravaju aktivisti Zelenog odreda.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER