Zeleni zaokret „crvene“ talijanske regije Emilia-Romagna

Prvih pola milijuna stabala posadit će se već ove godine

U sjevernoj talijanskoj regiji Emilia-Romagna u sljedećih pet godina posadit će se 4,5 milijuna stabala ili po jedno za svakog njenog stanovnika. Rasadnici će besplatno dijeliti sadnice općinama, školama, građanima i raznim udruženjima – svima koji ih budu htjeli saditi.

Stefano Bonaccini, aktualni predsjednik regije Emilije-Romagne iz Demokratske stranke (Partito Democratico - PD), započinje s realizacijom svog predizbornog obećanja – sadnjom 4,5 milijuna stabala ili jednog po svakom stanovniku regije u narednih pet godina!

Zeleni plan predsjednika Bonaccinija je pretvoriti regiju Emiliju-Romagna - jednu od najbogatijih talijanskih regija, u „zeleni koridor“ Italije kako bi se godišnje neutralizirala količina od 44.000 tona CO2 ili onečišćenje koje godišnje prouzroči 26.000 automobila. Također, sadnjom stabala u gradovima ove talijanske regije zelene površine trebale bi se povećati za oko 20 posto ili za 5 četvornih metara po svakom stanovniku.

„To je veliki korak naprijed na koji se Emilia-Romagna neodgodivo obvezala te kvalitativni skok koji smo odlučili odmah poduzeti. Želimo obnoviti našu prirodu i ovaj plan predstavlja dio našeg puta prema održivoj budućnosti“, komentirao je prošlog tjedna Stefano Bonaccini.

„Sveukupno ćemo u  gradovima i ruralnim područjima regije posaditi 2,5 milijuna stabala čime ćemo znatno povećati udio zelenih površina, a s dodatna dva milijuna stabala obnavljat ćemo i saditi šume, između ostalih i one uz rijeku Po, za koje već radimo popis 650 hektara u državnom vlasništvu. Sadnju planiramo i duž biciklističkih staza, posebno u dijelu biciklističke staze VenTo (679 km duga staza koja povezuje Veneciju i Torino) i druge javne infrastrukture“, objasnila je Irene Priolo, članica regionalnog vijeća zadužena za zaštitu okoliša.

14,2 milijuna eura do 2024. godine

Već od 22. lipnja rasadnici iz cijele regije moći će podnijeti zahtjeve za sudjelovanje u projektu kako bi ih se ovlastilo za distribuciju sadnica zainteresiranim općinama, školama, građanima, tvrtkama i udruženjima koje će ih saditi u razdoblju od listopada do prosinca ove godine. Planirana je sadnja različitih autohtonih vrsta koje inače dobro uspijevaju na području regije – u ravnicama, uz obale mora i rijeka te u brdskim i planinskim područjima. Svako pojedino stablo bit će geografski locirano kako bi se osiguralo uspješno praćenje rasta i napredovanje samog projekta.

  • Stefano Bonaccini i Irene Priolo na prošlotjednoj konferenciji za medije / Izvor: Regija Emilia-Romagna

Za realizaciju ovog pravog zelenog podviga regija Emilia-Romagna do 2024. godine planira izdvojiti 14,2 milijuna eura, dok su za tekuću godinu već osigurana sredstva u visini od 1,6 milijuna eura. Raspodjela sredstva, odnosno sadnica stabala u cijeloj regiji, planirana je proporcionalno površini i broju stanovnika svih provincija. Tako je za glavni grad regije, Bolognu, namijenjeno više od 310.000 eura, a slijede provincije Modena (gotovo 220 tisuća), Parma (preko 200 tisuća) i Reggio Emilia (175 tisuća eura). Oko 154 tisuće eura izdvojit će se za Ferraru i Forlì-Cesenu, zatim 142 tisuće za Piacenzu, 134 tisuće za Ravennu, a 91 tisuća eura namijenjena je za poznato ljetovalište Rimini.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Bologni otvoreno obnovljeno kino Cinema Modernissimo

U Bologni je nakon dugih 15 godina u utorak 21. studenog ponovno otvoreno obnovljeno kino Cinema Modernissimo. Kino je smješteno u srcu grada - na glavnom gradskom trgu Piazza Maggiore i u neposrednoj blizini bazilike sv. Petronija.

U Bologni svečano otvoren obnovljeni povijesni perivoj Ville Spada

Povijesni perivoj Ville Spada u Bologni obnovljen je zahvaljujući investiciji od dva milijuna eura financirane sredstvima talijanskog nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Osim obnove zelenila, perivoj je dobio novi sustav prikupljanja i odvodnje kišnice, a uređene su i sve njegove staze.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER