Znanstvenica nagrađena s tri milijuna dolara za borbu protiv klimatskih promjena

Borba protiv globalnog zatopljenja

Dr. Joanne Chory, američka biologinja i genetičarka, osvojila je nagradu od tri milijuna američkih dolara za rad na biljkama koje usporavaju klimatske promjene. Biljke bi mogle utjecati na smanjenje koncentracije ugljikovog dioksida (CO2) u atmosferi, inače jednog od glavnih pokretača globalnog zatopljenja, i to za čak 50 posto.

Američkoj znanstvenici, dr. Joanne Chory,  dodijeljen je tzv. „znanstveni Oscar“, BreakThrough Prize, za značajan doprinos u znanosti u iznosu od tri milijuna američkih dolara. Znanstvenica će dobivenu nagradu iskoristiti za svoje istraživanje o borbi protiv klimatskih promjena korištenjem biljnih usjeva.

Joanne Chory - Salk Institute for Biological Studies

Dr. Joanne Chory - Salk Institute for Biological Studies

 

Dr. Chory je više od tri desetljeća provela proučavajući biologiju biljaka, a stečeno znanje je iskoristila kako bi razvila vrstu usjeva otpornu na suše i poplave, koja bi se istovremenim vezanjem CO2 iz zraka mogla uzgajati i kao hrana, okusa sličnog slanutku.

Dobivena nagrada je dobar poticaj za dr. Chory i njezin tim da ovu izvrsnu ideju pretvore u svjetsku stvarnost. Procjenjuje se kako će ima za to biti potrebno oko 10 godina i ukupno 50 milijuna američkih dolara.

Dr. Joanne Chory

Cjelokupna ideja temelji se na voštanoj tvari zvanoj suberin, esteru glicerola i masnih kiselina koji čini vanjsku prevlaku biljke i štiti je od gubitka vode. Ugljik se pomoću suberina može pohraniti i zadržati u tlu stotinama, pa čak i tisućama godina. Velike količine suberina proizvode neke višegodišnje biljke, poput obalnih trava, koje bi tako mogle pročišćavati zrak i oslobađati još više kisika u atmosferu.

Količina od oko pet posto ukupnog svjetskog usjeva je potrebna kako bi se učinkovito provela borba protiv globalnog zatopljenja, odnosno teritorij prekriven usjevom veličine Egipta mogao bi pohraniti oko 50 posto trenutnih emisija CO2.

„Čovječanstvo se nalazi na velikoj prekretnici. U narednim desetljećima očekuje se povećanje stanovništva sa 7 milijardi na 10 milijardi ili više što će stvoriti nevjerojatan pritisak na naš planet u smislu globalnog zatopljenja“, izjavila je Chory, „Stoga očajnički trebamo pronaći načine za uklanjanje ugljika iz atmosfere, a biljke mogu biti kritičan dio tog rješenja.“

K.P.

VEZANE VIJESTI

Razina CO2 obara rekord od prije 3 milijuna godina

Moderni svijet uskoro će prijeći temperaturni vrhunac od prije 3 milijuna godina budući da je razina CO2 već oborila drevni rekord. Zabrinjavajući rezultati nove studije upućuju na jaku osjetljivost Zemljinog sustava na relativno male promjene količine CO2 u atmosferi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER