U Ivanić-Gradu na turističkim manifestacijama postavljeni zeleni otoci

Primjer suradnje turističkog sektora i komunalnog poduzeća s ciljem razvoja održivog turizma u maloj lokalnoj zajednici

Održivi turizam i briga o okolišu, posebice na manifestacijama ili turističkim atrakcijama koje posjećuje velik broj posjetitelja, sve su više u fokusu javnosti. Nužno je ostvariti sinergiju između svih dionika radi kvalitetnijeg turističkog doživljaja, vodeći pritom brigu o lokalnoj zajednici i njezinim resursima.

Vođeni ovim principima, Grad Ivanić-Grad je u suradnji s komunalnim društvom Ivakop, Turističkom zajednicom Ivanić-Grad te na poticaj tvrtke Piknika, odlučio postaviti više standarde očuvanja okoliša tijekom održavanja manifestacija koje okupljaju velik broj domaćeg stanovništva, ali i posjetitelja. Na nekoliko gradskih lokacija osigurani su zeleni otoci za odvajanje otpada i biootpada tijekom trajanja najpoznatije turističke manifestacije Bučijada kojoj je ove godine već 16. obljetnica.

Odvajanjem otpada na turističkim manifestacijama želi se dodatno potaknuti posjetitelje na odgovoran odnos prema okolišu, kulturnim i prirodnim resursima. Ovogodišnja Bučijada posebno promiče boravak na otvorenom te bi postojeći spremnici za otpad u javnom prostoru bili nedostatni i neodgovarajući s obzirom na broj posjetitelja. Ugostiteljima s područja grada koji u ponudi imaju jela od buča u piknik košarama osigurana je ambalaža od 100-postotno biorazgradivih materijala.

  • Tvrtka Ivakop je sredinom srpnja 2020. započela s prikupljanjem biootpada na području Ivanić-Grada

Direktorica komunalnog društva Ivakop, Sanja Radošević, ističe kako je tvrtka Ivakop sredinom srpnja 2020. započela s prikupljanjem biootpada na području grada, a s obzirom da biootpad čini čak 40 % miješanog komunalnog otpada usvajanje navike njegovog odvajanja od izuzetne je važnosti. Ivakop će nastaviti s provođenjem edukativnih akcija kojima će stanovništvo upoznavati s metodama održivog postupanja s otpadom, ponovnom uporabom predmeta i kompostiranjem. Stoga ovaj primjer suradnje turističkog sektora i komunalnog poduzeća može poslužiti i drugim lokalnim zajednicama prilikom planiranja gradskih događanja i manifestacija.

Istaknimo i podatak kako je stopa odvojenog prikupljenog komunalnog otpada na području Ivanić-Grada u 2019. godini iznosila 17,79 %. Stopa je na nacionalnoj razini iznosila oko 37 % ili šest posto više u odnosu na 2018. godinu

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb: „​Naviku usvoji, otpad razdvoji!"

„​Grad Zagreb i Zagrebački holding d.o.o., zajedno s podružnicama Čistoća i Zrinjevac, udružili su snage za čišći Zagreb", navodi se u najavi početne konferencije EU projekta „Interventna mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u gradu Zagrebu“, koju 8. prosinca možete pratiti putem YouTube kanala „​Naviku usvoji, otpad razdvoji!". 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER