Potpisan prvi ugovor za EU sufinanciranje sanacije odlagališta otpada

Ukupna vrijednost projekta sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada Leć u Vodicama iznosi 16,2 milijuna kuna

U Vodicama je za projekt sanacije i zatvaranja odlagališta otpada Leć potpisan prvi ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava kroz javni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike za sanacije odlagališta neopasnog otpada.

Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i gradonačelnica Grada Vodica Nelka Tomić.

Ukupna vrijednost projekta sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada Leć u Vodicama iznosi 16,2 milijuna kuna, od čega su bespovratna EU sredstva kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 12,8 milijuna kuna što je 85% prihvatljivih troškova. Preostala sredstva osigurali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Vodice.

„Projekt sanacije odlagališta Leć prvi je projekt sanacije koji se financira iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Pozivam i ostale jedinice lokalne samouprave da čim prije idu u sanacije odlagališta i iskoriste sredstva koja su na raspolaganju. Natječaj Ministarstva je u tijeku i ukupno je na raspolaganju 80 milijuna kuna za sufinanciranje projekata sanacija odlagališta“, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.

Ministar Ćorić je naglasio kako je 2018. godina u kojoj će nastaviti aktivnosti na zatvaranjima i sanacijama odlagališta u cijeloj Republici Hrvatskoj, a sve u skladu s namjerama da se u narednom razdoblju uspostavi cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. Istaknuo je kako aktivnosti na uspostavi sustava počivaju na primarnoj selekciji, odnosno omogućavanju odvojenog odlaganja otpada građanima od njihova kućnog praga, a završavaju u centrima za gospodarenje otpadom pri čemu je cilj da što manje otpada završi u centrima, a da ga se što više prethodno oporabi.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš kazao je kako je Fond sufinancirao s 410.000 kuna izradu projektne dokumentacije, a sada s 1,5 milijuna kuna sudjeluje i u samom projektu sanacije.

„Veličina ovog projekta govori samim time kada se pogleda obuhvat projekta. Govorimo o 3 hektara prostora koji će se staviti u bolju funkciju“, rekao je direktor Ponoš.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo osiguranjem EU sredstava za sanaciju odlagališta Leć te naveo kako je u Šibensko-kninskoj županiji u tijeku provedba projekta uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Uz sanaciju odlagališta otpada Leć, u tijeku je natječaj za odabir izvođača radova za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Bikarac, a paralelno se provode i ostale aktivnosti na uspostavi sustava.

Sanacija odlagališta neopasnog opada Leć u Vodicama doprinijet će ublažavanju daljnjih negativnih utjecaja na ljudsko zdravlje, okoliš, klimu i turizam, smanjenju emisija stakleničkih plinova te očuvanju prirodnog okoliša, priopćili su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike / Ekovjesnik

Foto: infovodice.com

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

Počinje druga faza rekonstrukcije i izgradnje šibenske komunalne mreže vrijedna 496 milijuna kuna

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju projekta Sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Šibenik potpisali su danas ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik Frane Malenica, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER