Svjetski dan voda 2021. – Vrednovanje vode

Što za vas znači voda?

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka već dvadeset i osmu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda je „Vrednovanje vode“ i upućuje na razmatranje vrijednosti vode i što ona znači svakom od nas. Koliko nam je važna u kućanstvu i obiteljskom životu, za hranu, zdravlje, obrazovanje, životne navike te gospodarstvo, ali i općenito za dobrobit ljudi i naše lokalno okruženje? Voda u različitim dijelovima svijeta ima različitu vrijednost i značenje - u kućanstvima, školama i na radnim mjestima voda je važna za zdravlje, higijenu, dostojanstvo i produktivnost ljudi, dok u kulturnom, vjerskom i duhovnom pogledu može značiti vezu sa stvaranjem, zajednicom i samim sobom. U prirodnom okruženju voda je svakako neophodna za mir, sklad i očuvanje okoliša. Značenje vode je mnogoznačno: ona predstavlja našu ključnu potrebu i važan je lokalni i globalni prirodni resurs koji sve više ugrožavaju prenapučenost Zemlje, sve veći zahtjevi poljoprivrede i industrije te pogoršanje utjecaja klimatskih promjena.

Ako zanemarimo bilo koju od navedenih vrijednosti, dovest ćemo se u opasnost lošeg upravljanja ovim ključnim i nezamjenjivim prirodnim resursom, a bez sveobuhvatnog razumijevanja prave i mnogostruke vrijednosti vode, nećemo je uspjeti zaštititi.

Voda je bitna za opstanak i produktivnost svih živih bića i ekosustava na Zemlji. 6. cilj održivog razvoja (SDG 6) usmjeren je na osiguranje dostupnosti, održivog gospodarenja vodom i sanitarnih uvjeta za sve te podupire veći dio Agende za održivi razvoj do 2030. godine. No, rastuća prijetnja vodenim stresovima u različitim dijelovima svijeta ima dalekosežne posljedice te, između ostalog, utječe na gospodarski razvoj, sigurnost hrane, zdravlje, ekosustave, proizvodnju energije, iskorjenjivanje siromaštva i ravnopravnost spolova.

Nedavno objavljeno Izvješće o provedbi i ostvarivanju 6. cilja održivog razvoja (Summary Progress Update 2021: SDG 6 — water and sanitation for all) pruža najnovije dostupne podatke po zemljama i regijama, kao i za cijeli svijet prema svim globalnim pokazateljima 6. cilja održivog razvoja. Izvješće donosi ocjenu dokle smo stigli u provedbi različitih aspekata ovog cilja u različitim dijelovima svijeta i gdje zaostajemo te ujedno kvantificira ubrzanje potrebno za osiguranje održivog gospodarenja vodom i sanitarnih uvjeta za sve do 2030. godine.

Kako se navodi u izvješću, svijet je trenutno ipak na putu ostvarenja 6. cilja održivog razvoja, a preostaje nam svega 10 godina da ga i postigne, no isključivo uz jasan i odlučan integrirani globalni odgovor kako bi se ubrzao napredak u njegovoj provedbi.

Ovo izvješće izradila je UN-ova Inicijativa za integrirano praćenje SDG 6 (IMI-SDG6) koja okuplja organizacije Ujedinjenih naroda koje su formalno ovlaštene za prikupljanje podataka o globalnim pokazateljima provedbe 6. cilja održivog razvoja. Ujedinjeni narodi tako nastoje pružiti potporu zemljama u praćenju pitanja vezanih uz vodu i sanitarne uvjete u okviru Agende za održivi razvoj do 2030. godine, kao i u prikupljanju podataka po zemljama za potrebe praćenja globalnog napretka ostvarenja 6. cilja održivog razvoja. Izvješće svakako treba osigurati standardizirane metodologije za praćenje različitih pokazatelja, kako bi se osiguralo da podaci budu usporedivi u različitim zemljama i tijekom vremena.

Izvješće nudi sažetak provedbe 6. cilja održivog razvoja za 2021. godinu te sadrži službene podatke o globalnim pokazateljima za svaku zemlju svijeta. Svaki od pokazatelja pokriva određeni aspekt cilja, a podaci o ostvarenju za većinu pokazatelja bit će objavljeni u kolovozu 2021., temeljem podataka prikupljenih prošle godine.

Podsjetimo, prošlogodišnja tema Svjetskog dana voda bila je „Voda i klimatske promjene“ kojom se razmatralo rješavanje globalnih problema svjetske vodne krize i klimatskih promjena koji su neraskidivo povezani. Prilagodbom klimatskim promjenama, posebice njenim učincima na vodne resurse, mogu se zaštititi zdravlje i spasiti ljudski životi, a učinkovitije korištenje vode može utjecati i na smanjenje emisija stakleničkih plinova. Bilo kakvo odgađanje prilagodbe klimatskim promjenama jednako je opasno kao i negiranje klimatske krize. Ekstremni vremenski uvjeti vodu čine još oskudnijom i zagađenijom, a voda je neophodna svim sustavima na koje se čovječanstvo oslanja: sanitarnom, zdravstvenom, obrazovnom, poslovnom i industrijskom. Stoga se Svjetski dan voda prošle godine orijentirao na akcijske planove svjetskih vlada za borbu protiv klimatskih promjena te njihovu integraciju kroz različite sektore i koordinaciju neovisno o državnim granicama. No, svakako je najvažnije da se odlučnim akcijama omogući sigurno i održivo upravljanje vodama.

Dana 22. ožujka uobičajeno se širom svijeta organiziraju brojna događanja i stručni skupovi, no Svjetski dan voda 2021. će se i ove godine u uvjetima pandemije koronavirusa obilježavati uglavnom virtualno.

Rijeka: Predavanje Mladena Iličkovića u sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda - U ponedjeljak 22. ožujka, u 11.30 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda održat će se edukativno predavanje i prezentacija na temu vrednovanja vode i klimatskih promjena. Predavanje i prezentaciju „Vrednovanje vode i klimatske promjene“ održat će Mladen Iličković, novinar i urednik HRT-ove emisije „Eko zona“. Predavanje je namijenjeno široj javnosti a cilj mu je osvijestiti važnost adekvatnog vrednovanja vode kako bi smo ju očuvali za buduće naraštaje. Na skupu će govoriti i zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i direktor Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini. Građani koji žele prisustvovati predavanju zbog poštivanja epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja svoj dolazak moraju najaviti putem elektroničke pošte alida.domijan@kdvik-rijeka.hr i to do ponedjeljka 22. ožujka, do 9 sati. Također, svi zainteresirani predavanje će moći pratiti i uživo na portalima: Moja Rijeka, Pod Učkun, Tunera.info, Torpedo media, Lanterna magazin i Trend 51. Organizator događanja je KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. u suradnji s Gradom Rijekom, Odjelom za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rekordne temperature u Vječnom Gradu lakše se podnose uz „velike nosove“

Kultne rimske fontane s pitkom vodom gase žeđ i rashlađuju stanovnike i posjetitelje Vječnog Grada otkako su prvi put postavljene 1872. godine. Tradicionalne rimske fontanelle Rimljani su od milja nazvali nasoni ili „veliki nosovi“, a procjenjuje se da ih na području grada ima oko 2 500, odnosno najviše 2 800.

Svjetski dan voda 2020. – Voda i klimatske promjene

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka 2020. već dvadeset i sedmu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Svjetski dan voda 2019. – Voda za sve

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka 2019. već dvadeset i šestu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Svjetski dan voda 2022.: Podzemne vode – učinimo nevidljivo vidljivim

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka već dvadeset i devetu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost voda i vodnih resursa, njihove zaštite te promicanja održivog korištenja. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER