Grad Split uspostavlja mrežu reciklažnih dvorišta

Reciklažno dvorište Orišac uskoro u punom pogonu

Nakon završetka radova na izgradnji Reciklažnog dvorišta Orišac, ishođena je i pravomoćna Uporabna dozvola čime se došlo korak do njegova stavljanja u funkciju, izvijestili su iz Grada Splita.

Reciklažnim dvorištem Orišac, čija je vrijednost 4,6 milijuna kuna, upravljat će gradska tvrtka Čistoća nakon dovršetka formalne procedure, a po upisu u Očevidnik ovo reciklažno dvorište započet će s radom.

U Gradu Splitu napominju kako su pravomoćne građevinske dozvole ishođene i za reciklažna dvorišta Pujanke i Kopilica, a oba su projekta prijavljena na Poziv za dostavu projektnih prijedloga - Uspostava reciklažnih dvorišta, objavljenom od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH te je u tijeku evaluacija projekta od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ukupna vrijednost prijavljenog projekta Reciklažno dvorište Pujanke iznosi 3.499.771,00 kn (s PDV-om) a ukupna vrijednost projekta Reciklažnog dvorišta Kopilica iznosi 5.195.042,20 kn (s PDV-om). Nakon evaluacije i potpisanog Ugovora o sufinanciranju, očekuje se sufinanciranje od strane EU u iznosu od 85 %.

Splitska komunalna tvrtka Čistoća raspolaže i s Reciklažnim dvorištem Karepovac na kojem se gospodarenje otpadom obavlja na otvorenom i zatvorenom skladišnom prostoru te udovoljava svim uvjetima koji su propisani odredbama Pravilnika o gospodarenju otpadom. Osim toga, splitska Čistoća raspolaže i s još sedam mobilnih reciklažnih dvorišta koja se, na traženje gradskih kotara i mjesnih odbora, raspoređuju na lokacije u gradu Splitu. Njihove su lokacije na Poljudu, Mertojaku, Kocunaru i Lovretu, zatim u GK Sućidar i GK Neslanovac te u Podstrani. U njima je moguće odvojeno odložiti staklo, papir, metal, plastiku, obuću, tetrapake, odjeću, baterije, tonere i lijekove.

Realizacijom navedenih projekata reciklažnih dvorišta Grad Split radi na ispunjavanju zakonske obveze o uspostavi mreže reciklažnih dvorišta na području grada. Za očekivati je kako će se stoga konačno povećati i stopa odvojenog sakupljanja komunalnog otpada koja je, prema podacima HAOP-a, 2019. godine dosegla svega 3,74 %.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Reciklažno dvorište Pujanke prijavljeno za EU sufinanciranje

Ishođenjem pravomoćne građevinske dozvole za izgradnju reciklažnog dvorišta Pujanke od 16. siječnja 2021. godine, ostvareni su tehnički preduvjeti za mogućnost podnošenja projektne prijave na otvoreni poziv za dostavu projektnih prijedloga u svrhu sufinanciranja projekta sredstvima Europske unije.

U Trogiru otvoreno reciklažno dvorište

U Trogiru je u ponedjeljak s radom započelo reciklažno dvorište, smješteno iznad stanice za tehnički pregled u Planom. Ukupna vrijednost projekta je oko 5,8 milijuna kuna (bez PDV-a) od kojih se 80 posto financiralo bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je 20 posto troškova financirao Grad Trogir.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER