Otok Krk se priprema za dobivanje europskog Zero Waste certifikata

Jedinice lokalne samouprave na otoku Krku održivo gospodare otpadom već godinama

Zelena akcija priprema preporuke za dodatno unapređenje uspješnog sustava gospodarenja otpadom na Krku po Zero Waste (nula otpada) smjernicama

Kao što smo već ranije izvijestili, KP Ponikve eko otok Krk d.o.o. odazvalo se na poziv Zelene akcije - nacionalnog koordinatora mreže Zero Waste Europe, te se uključilo u projekt “Tranzicija prema Europi bez otpada, zajednica po zajednica” koji se provodi u 10 europskih zemalja.

Prošlog tjedna članovi Zelene akcije posjetili su otok Krk kako bi se detaljnije upoznali sa stanjem u gospodarenju otpadom na Krku. Također, organiziran je sastanak u KP Ponikve eko otok Krk na kojem su dogovorene daljnje aktivnosti u projektu, posebice one vezane za izradu analize s preporukama za dodatno unapređenje uspješnog sustava gospodarenja otpadom na Krku po Zero Waste (nula otpada) smjernicama.

Cilj projekta je da jedinice lokalne samouprave na otoku Krku uđu u proces dobivanja europskog Zero Waste certifikata koji se dodjeljuje gradovima i općinama (trenutno oko 400 u Europi) koji službeno slijede Zero Waste strategiju sustavnog smanjenja nastanka otpada, povećanja ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja te postižu vrhunske rezultate u održivom gospodarenju otpadom. Jedinice lokalne samouprave na otoku Krku održivo gospodare otpadom već godinama, a dobivanjem Zero Waste certifikata postale bi još prepoznatljivije na razini Hrvatske i čitave EU, kao ogledni primjer gospodarenja otpadom na korist zaštite okoliša i visoke kvalitete života građana i građanki, ističu u Zelenoj akciji.

Osim toga, dobivanjem navedenog certifikata gradovi i općine na otoku Krku dodatno bi se brendirale kao poželjne turističke destinacije i mjesta za ugodan život i boravak turista, ali i povezale sa stručnjacima iz drugih gradova i općina koji su članovi mreže Zero Waste Europe.

Projekt će se provoditi do kraja kolovoza 2021. godine, a proces suradnje komunalnog poduzeća Ponikve eko otok Krk sa Zelenom akcijom i Zero Waste Europe, s ciljem dobivanja Zero Waste certifikata, nastavit će se i po završetku projekta.

Fotografije s obilaska odlagališta, kompostane, reciklažnog dvorišta, sortirnice i pretovarne stanice te načina odvajanja otpada u pojedinim općinama na otoku možete pogledati putem sljedeće poveznice.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Plan oporavka: Objavljen sažetak na 80 stranica, zašto se krije cjeloviti dokument?

U sažetku Vladina Plana oporavka nema inovativnosti niti ambicije te je on trenutno skup mjera koje više sliče na osnovnoškolski kolaž, nego na ozbiljan plan koji znači oporavak i niskougljični razvoj za Hrvatsku, poručile su udruge Zelena akcija, Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i Centar za mirovne studije (CMS).

Tri nove zero waste općine u Hrvatskoj

Danas su u Prelogu općine Domašinec, Martijanec i Podturen potpisale službenu „Zero Waste“ strategiju i ušle u društvo Zero Waste Europe gradova i općina s najboljim praksama u Europi.

Udruge ističu potrebu promjene koncepta gospodarenja otpadom

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja mora prestati nerazumno forsirati rad postojećih i izgradnju novih regionalnih centara za smeće. Ulaganja i napore potrebno je intenzivno usmjeriti u razvoj učinkovitih lokalnih sustava recikliranja, kompostiranja i ponovne uporabe otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER