Honolulu: Od 1. travnja zabrana jednokratnih vrećica i plastičnog pribora

Od 1. siječnja 2022., uz određena izuzeća, zabranjena i upotreba jednokratnih čaša i spremnika za hranu od polistirenske pjene

S početkom travnja u glavnom gradu američke savezne države Havaji stupila je na snagu uredba usmjerena na smanjenje onečišćenja plastikom kojom je vlasnicima restorana i dostavljačima hrane iz Honolulua zabranjeno nuditi plastični pribor za jednokratnu upotrebu. Isto tako, neplastični jednokratni pribor može se poslužiti isključivo na zahtjev ili u prostoru za samoposluživanje.

To znači da više nisu dopuštene plastične vilice, noževi, žlice, slamke, štapići za miješanje i hranu, kao ni sušene morske trave za sushi, dok se jednokratni pribor izrađen od obnovljivih materijala, poput drvenih štapića, papirnatih slamki ili čaša od biorazgradive plastike, može posluživati isključivo na zahtjev ili u samoposlužnom prostoru restorana.

Ova uredba predstavlja prvu fazu provedbe tzv. Pravilnika 19-30, također poznatog kao Bill 40 ili pravilnik o jednokratnom priboru za hranu (DFWO), koji je usvojen u prosincu 2019. te je prvotno trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2021., ali je njegova primjena odgođena za 90 dana zbog pandemijskih poteškoća.

Uredba se također odnosi na već ranije donesenu zabranu jednokratnih plastičnih vrećica, modificirajući njihovu definiciju kao plastične vrećice s ručkama, koje nisu dizajnirane za dugotrajnu ponovnu upotrebu, a služe za nošenje namirnica, pripremljene hrane ili druge maloprodajne robe. Još uvijek se mogu koristiti najtanje vrećice bez ručki i to za pakiranje voća i povrća, orašastih plodova, žitarica, kave i pekarskih proizvoda te smrznute hrane, mesa, ribe, cvijeća ili bilja u posudama. Također, još uvijek je dopušteno korištenje plastičnih vrećica za kućnu dostavu dnevnih novina i časopisa te pakiranje i spremanje odjeće u kemijskim čistionicama.

Osim toga, pića i hrana za van više se ne smiju prodavati ili posluživati u čašama i spremnicima od polistirenske pjene, a zabrana se zasad odnosi na objekte u vlasništvu grada, objekte i plaže pod koncesijom te na svim događanjima pod pokroviteljstvom ili u organizaciji grada.

  • Dana 10. prosinca 2020. najavljena je tromjesečna odgoda primjene pravilnika DFWO, a korporativni lobisti tražili su brojna izuzeća i odgode mjesecima prije nego što je pandemija uopće počela utjecati na lokalno gospodarstvo. Lokalna Zaklada Surfrider stoga je organizirala potpisivanje peticije za potporu njegovoj provedbi, koju su podržali i brojni stanovnici Honolulua i tvrtke koje se odgovorno pridržavaju zakona. / Foto: The Surfrider Foundation

U drugoj fazi, koja stupa na snagu 1. siječnja 2022. godine, jednokratne čaše i spremnici za hranu od polistirenske pjene više se uopće neće smjeti koristiti, osim za pakiranje sirove hrane, pretpakiranu hranu te prodaju hrane na policama trgovina, odnosno pripremljenu hranu koja se može sigurno čuvati na sobnoj temperaturi i koja ne zahtijeva hlađenje, zamrzavanje ili grijanje u svrhu sigurnosti hrane prije kupnje od strane kupca.

Uredba ipak predviđa i određena izuzeća, a za njihovo odobrenje tvrtke i trgovine mogu podnijeti zahtjev, ali i pružiti uvjerljive dokaze da bi im poštivanje uredbe moglo izazvati ozbiljne poteškoće u poslovanju.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pametni solarni spremnici za otpad u Parku prirode Biokovo

Park prirode Biokovo sa svojim vidikovcem Nebeskom šetnicom – Skywalk jedna je od glavnih hrvatskih turističkih atrakcija koju je prošle godine posjetilo 105 tisuća turista. Javna ustanova parka posebno brine o zaštiti okoliša i održivom razvoju. Prepoznala je to A1 Hrvatska koja im je donirala pametne spremnike za otpad.

Francuska od 2020. proširuje zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Kako je sve teže zanemariti utjecaje plastičnog onečišćenja, ekološki osviješteni građani pitaju se kako mogu promijeniti način na koji kupuju, jedu, putuju ili smanjuju otpad u svakodnevnom životu. Iako su napori na razini svakog pojedinca od presudnog značaja, važni su i oni koji se provode na nacionalnoj razini. Nakon što se već istaknula svojim naporima za smanjenje plastičnog onečišćenja, Francuska od 2020. godine uvodi još sveobuhvatniju zabranu plastike za jednokratnu upotrebu.

„Croatia: Full Of Plastic!“

U Hrvatskoj ćemo još pričekati na zabranu plastičnih vrećica i ostalih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu te se nećemo svrstati uz bok država članica EU-a i ostatka svijeta koje su uvođenjem zabrane odlučile utjecati na rješavanje plastične krize.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER