Priključite se treningu prepoznavanja ptica na Neretvi

Boravak u prirodi ima značajno pozitivno djelovanje na raspoloženje, pridružite se stoga obilascima zanimljivih terena i uživajte u usvojenim znanjima

Trening je besplatan i otvoren za sve bez obzira na predznanje. Udruga Biom će za sve polaznike osigurati dalekozore i knjige za prepoznavanje ptica.

Uživate li u ranom jutru, dok su zrake sunca još uvijek nježne i možete čuti zvukove buđenja prirode? Dok šetate gradom ili po prirodi, obraćate li pozornost na pjev ptica? Uspijevate li ih pronaći, vidjeti? Koje to ptice najčešće susrećete? Kako prepoznati o kojoj se vrsti radi? 

 

Udruga Biom poziva sve zainteresirane da se uključe u trening prepoznavanja ptica na Neretvi. Trening će se odvijati 8., 9. i 15. svibnja 2021. na više lokacija na području cijele delte. U sklopu treninga održava se jedno uvodno online predavanje i tri terenske edukacije. Sudionici će imati priliku vidjeti i naučiti prepoznavati vrste ptica česte u svojoj okolici, a uz malo sreće i rijetke vrste koje posjećuju lagune na ušću Neretve.

Na terenu će se učiti prepoznavati vrste ptica po izgledu i po glasanju. Trening je besplatan i otvoren za sve bez obzira na predznanje, a za sve polaznike osigurat će se dalekozori i knjige za determinaciju ptica. Obići će se različiti tipovi staništa kako bi se upoznalo što više vrsta ptica, a promatrat će se:

  • ptice gradova
  • ptice ušća Neretve
  • ptice trske

Uvodno online predavanje i upoznavanje održat će se 6. svibnja u 18 sati. Tereni su predviđeni 8., 9. i 15. svibnja 2021., no termini su podložni promjenama ovisno o vremenskim prilikama. 

Ako ste zainteresirani, najkasnije do 25. travnja 2021. ispunite sljedeću online prijavnicu. Broj polaznika je ograničen (10), a u slučaju velikog interesa, odgovori iz prijavnice pomoći će pri odabiru.

Trening će se održavati u skladu s epidemiološkim mjerama. Ukoliko bi se uslijed loše epidemiološke situacije trening morao odgoditi, sudionici treninga će o tome biti na vrijeme obaviješteni.

Boravak u prirodi ima značajno pozitivno djelovanje na raspoloženje, pridružite se stoga obilascima zanimljivih terena i uživajte u usvojenim znanjima. Za sva pitanja i dodatne informacije javite se na e-mail adresu: iva.rajkovic@biom.hr.

Trening se organizira u sklopu projekta „Jadranski seobeni put 4“, koji je fokusiran na zaštitu bitnih odmorišta, zimovališta i gnjezdilišta za ptice selice u Hrvatskoj a što je upravo - delta Neretve. Projekt financiraju zaklade EuroNatur i MAVA.

 

  • Foto: Udruga Biom
Udruga Biom jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik BirdLifea u Hrvatskoj. Misija udruge je očuvanje bioraznolikosti zbog dobrobiti prirode i društva. Bavi se zaštitom divljih ptica te drugih vrsta i staništa, borbom protiv krivolova i drugih opasnosti za živi svijet, okuplja zaljubljenike u prirodu, organizira volontiranja, educira djecu, mlade i odrasle, provodi istraživanja te zagovara promjene koje pozitivno utječu na živi svijet. Svojim aktivnostima nastoji popularizirati znanost i širiti svijest o važnosti individualnog doprinosa očuvanju prirode. Više na www.biom.hr.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Konačno zaustavimo trovanje vlažnih staništa olovom!

U posljednjih 16 godina na hrvatskim vlažnim staništima ispucano je više od 80 tona otrovnog olova koje negativno utječe na prirodu i ljudsko zdravlje. Kod nas je zabrana korištenja olovne sačme u močvarnim staništima nastupila još 2010., ali, nažalost, samo na papiru. Udruga BIOM poziva hrvatsko Ministarstvo zdravstva da 3. rujna u Europskoj komisiji glasa za uvođenje zabrane olovne sačme u vlažnim staništima na europskoj razini.

EU zabranjuje lov olovnom sačmom na vlažnim staništima!

Na razini Europske unije zabranjuje se korištenje olovne sačme na rijekama, jezerima, poplavnim livadama i drugdje. Prema informacijama kojima raspolaže Udruga BIOM, Hrvatska je bila jedna od 18 članica EU koje su podržale ovakav iskorak prema zdravijem prirodnom okolišu.

Lastavica je uvjerljiva pobjednica izbora za Pticu godine 2021.

Lastavica (Hirundo rustica) je dobro poznata i raširena vrsta kojoj, nažalost, brojnost opada niz godina uslijed smanjenja broja letećih kukaca kojima se hrani. Pad brojnosti lastavičinog plijena posljedica je pojačanog korištenja pesticida u poljoprivredi u proteklih pedeset godina, kao i česti slučajevi uništavanja njihovih gnijezda koja često rade na mjestima koja ne odgovaraju ljudima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER