Nakon dvogodišnje potrage na obali Cornwalla spašen tuljan

Volonteri su više od dvije godine pokušavali spasiti tuljana koji se zapleo u odbačenu ribarsku mrežu

Tuljan je spašen od utapanja nakon što su ga sa strašnom ranom od ribolovne mreže na plaži Gwynver u zapadnom Cornwallu konačno pronašli volonteri humanitarne organizacije British Divers Marine Life Rescue (BDMLR).

©  British Divers Marine Life Rescue

Članovi organizacije Cornwall Seal Group Research Trust prvi su prije dvije godine primijetili tuljana zapletenog u odbačenu ribolovnu mrežu koja mu se duboko urezala u vrat. Potraga za nesretnim tuljanom bila je bezuspješna sve dok prošle srijede nije pronađen na plaži Gwynver u zapadnom Cornwallu. Tuljan se zaglavio između kamenih gromada i prijetila mu je nadolazeća visoka plima.

Spasilački tim kopnene obalne straže pomogao je volonterima organizacije British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) koji su tuljana pronašli s četiri centimetra dubokom ranom na vratu te su ga u dramatičnoj akciji morali spasiti prije utapanja u nadolazećoj plimi.

„Tuljan je bio zarobljen među stijenama koje nije bilo moguće pomaknuti, a prijetio nam je dolazak velike plime“, opisao je dramatičnu akciju spašavanja za BBC Dan Jarvis iz BDMLR-a.

©  British Divers Marine Life Rescue

Konačno spašen, iscrpljeni tuljan je s plaže odnesen u vreći za spašavanje te prebačen u sjedište BDMLR-a. Tamo je stabiliziran tijekom prvih kritičnih sati i potom preseljen u utočište Cornish Seal.

Tuljan je identificiran kao petogodišnja ženka i smatra se da je rana na vratu uzrokovana odbačenom ribarskom mrežom utjecala na njen rast.

Kako navodi Greenpeace, odbačena ribolovna oprema značajno onečišćuje more i čini najveći dio plastičnog onečišćenja oceana. Procjenjuje se da u oceane svake godine dospije čak 640.000 tona ovog otpada, što je ekvivalentno težini više od 50.000 dvokatnih „double decker“ autobusa.

Prema WWF-u, odbačena ribolovna oprema desetljećima pa čak i stoljećima može ugrožavati morski život nakon što prvi put dospije u ocean. Stoga organizacije za zaštitu okoliša pozivaju svjetske vlade na postizanje pravno obvezujućeg globalnog sporazuma kojim će onečišćenje plastikom postati prošlost.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Institut Ocean Voyages proveo dosad najveću akciju čišćenja oceana

Brod Instituta Ocean Voyages je tijekom 48-dnevne ekspedicije sjevernim Pacifikom uspješno uklonio čak 103 tone ribolovnih mreža i plastičnog otpada. Taj dio Pacifika, mjesta s najviše nakupljenog plastičnog otpada, poznatiji je kao Veliki pacifički otok smeća (GPGP - Great Pacific Garbage Patch).

Nova vrsta polimera brzo se razgrađuje pod ultraljubičastom svjetlošću

Ribarske mreže i užad čine velik dio plastičnog otpada u morima i oceanima te nanose veliku štetu njihovim ekosustavima. S ciljem rješavanja problema plastičnog onečišćenja morskog okoliša, kemičari sa Sveučilišta Cornell razvili su novi polimer koji se razgrađuje pod ultraljubičastom svjetlošću.

Nova EU pravila o sustavu nadzora u ribarstvu

Na plovilima koja su se u inspekcijama pokazala kao rizična uvodi se obvezan videonadzor, a predviđa se i uvođenje sankcija za rekreacijske ribolovce koji ne poštuju EU mjere očuvanja ili pravila ribarstva. Novost predstavljaju i nove mjere za rješavanje problema izgubljene ribolovne opreme, ali i osiguravanje sljedivosti ribe u cijelom prehrambenom lancu, uključujući prerađene i uvezene proizvode.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER