Svjetski dan ptica selica obilježava se na ušću Neretve

Boravak u prirodi ima značajno pozitivno djelovanje na raspoloženje, pridružite se stoga novom promatranju ptica u organizaciji Udruge Biom

Ima li atraktivnijeg mjesta za promatranje ptica na Svjetski dan ptica selica?

U sklopu Svjetskog dana ptica selica Udruga Biom u subotu 8. svibnja u 15 sati organizira promatranje ptica na ušću rijeke Neretve. Predviđeno trajanje je 2-3 sata iako grupu možete napustiti bilo kada, kao i pridružiti joj se naknadno. Mjesto susreta je kod promatračnice za ptice (lokacija), a šetnja će se odvijati duž obale.

Promatranje ptica je besplatno i namijenjeno svim građanima, neovisno o predznanju ili članstvu u Biomu. Organizirano je u sklopu projekta Jadranski preletnički put

  • Foto: Udruga Biom

Bit će osigurano nekoliko priručnika za određivanje vrsta ptica i dalekozora, ali tko ima svoj dalekozor, neka ga slobodno ponese. Tenisice su poželjna obuća, ponesite kape, kreme za sunčanje i vodu. Promatranje će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama. 

Podsjetimo, Udruga Biom organizira i trening prepoznavanja ptica na Neretvi koji će se održati 8., 9. i 15. svibnja 2021. na više lokacija na području cijele delte. U sklopu treninga održava se jedno uvodno online predavanje i tri terenske edukacije. Sudionici će imati priliku vidjeti i naučiti prepoznavati vrste ptica česte u svojoj okolici, a uz malo sreće i rijetke vrste koje posjećuju lagune na ušću Neretve.

Na terenu će se učiti prepoznavati vrste ptica po izgledu i po glasanju, obići će se različiti tipovi staništa kako bi se upoznalo što više vrsta ptica, a promatrat će se:

  • ptice gradova
  • ptice ušća Neretve
  • ptice trske

  • Foto: Udruga Biom

BirdLife International je najveća svjetska mreža za zaštitu prirode. Čine ju 116 BirdLife partnera diljem svijeta, s gotovo 11 milijuna podržavatelja, 7.000 lokalnih skupina za zaštitu prirode i 7.400 zaposlenih. BirdLife je nadaleko priznat kao svjetski lider u zaštiti ptica.

Udruga Biom jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik BirdLifea u Hrvatskoj. Misija udruge je očuvanje bioraznolikosti zbog dobrobiti prirode i društva. Bavi se zaštitom divljih ptica te drugih vrsta i staništa, borbom protiv krivolova i drugih opasnosti za živi svijet, okuplja zaljubljenike u prirodu, organizira volontiranja, educira djecu, mlade i odrasle, provodi istraživanja te zagovara promjene koje pozitivno utječu na živi svijet. Svojim aktivnostima nastoji popularizirati znanost i širiti svijest o važnosti individualnog doprinosa očuvanju prirode. Više na www.biom.hr.

VEZANE VIJESTI

Nedostatak sredstava zatvorio polovicu beogradskih javnih česmi

S ljetom nam se vraćaju vrućine i toplinski valovi, a za razliku od velikog broja europskih gradova, za njih se u ovom našem dijelu Europe ponovno nismo dobro pripremili. Pritom se kao jedan od većih problema ističe dostupnost besplatne pitke vode u javnom prostoru.

Lastavica je uvjerljiva pobjednica izbora za Pticu godine 2021.

Lastavica (Hirundo rustica) je dobro poznata i raširena vrsta kojoj, nažalost, brojnost opada niz godina uslijed smanjenja broja letećih kukaca kojima se hrani. Pad brojnosti lastavičinog plijena posljedica je pojačanog korištenja pesticida u poljoprivredi u proteklih pedeset godina, kao i česti slučajevi uništavanja njihovih gnijezda koja često rade na mjestima koja ne odgovaraju ljudima.

Glasajte za Pticu godine 2021.

Za razliku od proteklih godina kada su pticu godine birali ornitolozi i organizacije koje se bave proučavanjem i zaštitom ptica i prirode, sudjelovanje u izboru ptice godine ovoga puta otvoreno je široj javnosti, odnosno svima zainteresiranima za dobrobit ptica, njihovih staništa i očuvanje bioraznolikosti u Hrvatskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER