Ne propustite predavanje Centra za klimatološka istraživanja PMF-a

Globalno zatopljenje i anomalije u temperaturama mora ne zaobilaze ni zaštićena područja

Predavanje pod nazivom „Utjecaj klimatskih promjena i invazivnih vrsta na bioraznolikost u podmorju zaštićenih područja u Jadranskom moru” održava se 28. svibnja s početkom u 14 sati

Centar za klimatološka istraživanja Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poziva vas na predavanje pod nazivom „Utjecaj klimatskih promjena i invazivnih vrsta na bioraznolikost u podmorju zaštićenih područja u Jadranskom moru” koje će održati izv. prof. dr. sc. Petar Kružić s Biološkog odsjeka PMF-a.

U zaštićenim područjima živi svijet i njegova raznolikost nešto su manje ugroženi nego na drugim područjima. Međutim, globalno zatopljenje i anomalije u temperaturama mora ne zaobilaze ni ta područja. U zadnjih dvadesetak godina u ljetno doba događaju se masovna uginuća sesilnih vrsta u Sredozemnom moru zbog utjecaja povećane temperature mora (pozitivne temperaturne anomalije) sve do 50 metara dubine. Nedavna istraživanja također pokazuju alarmantno stanje podmorja vezano za pojavu i praćenje invazivnih vrsta u zaštićenim područjima.

Predavanje će se održati u petak 28. svibnja 2021. u 14 sati i to na platformi Zoom kojoj možete pristupiti putem sljedeće poveznice. Više informacija potražite ovdje.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sivi vukovi pobijeni nakon uklanjanja s popisa ugroženih vrsta

Čak trećina sivih vukova u američkoj saveznoj državi Wisconsin stradala je nakon njihovog uklanjanja s popisa ugroženih vrsta. Prema istraživanju Sveučilišta Wisconsin-Madison između travnja 2020. i travnja 2021. od ljudske su ruke najvjerojatnije stradala 323 vuka.

CRES - Congress of Renewable Energy Sources

Kongres o obnovljivim izvorima energije održat će se od 8.-9. prosinca 2018. godine u prostorijama Fizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

U potrazi za kemijom života

U potrazi za kemijskim podrijetlom života, međunarodni istraživački tim, koji predvode dr. sc. Ivan Halasz s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i dr. sc. Ernest Meštrović iz farmaceutske tvrtke Xellia te naslovni profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, otkrio je mogući alternativni put za nastanak karakterističnog supramolekulskog uzorka molekule DNA.

Otvorene su prijave za EIT Climate KIC Accelerator

EIT Climate-KIC Accelerator kao jedini akceleratorski program EU-a usmjeren na utjecaj klime CleanTech komercijalizacijom dolazi u Hrvatsku. To je program Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), a u Hrvatskoj će ga provoditi EIT Climate-KIC Hub Croatia, konzorcij koji čini osam organizacija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER