Svjetski dan oceana 2021.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana oceana je „Ocean: Život i egzistencija“, a obilježava se virtualno već drugu godinu zaredom

Na Svjetski dan oceana javnost se upoznaje s utjecajem ljudskog djelovanja na mora i oceane, poziva na aktivnije uključivanje u globalni pokret za zaštitu oceana te mobilizira na projektima održivog upravljanja svjetskim oceanima.

Ocean (lat. oceanus; grč. ὠκεανός, prema grčkom bogu mora i voda Oceanu), u užem smislu jedinstvena, kontinuirana vodena masa velikih dimenzija, u širem smislu ukupna vodena masa mora na Zemlji koja prekriva skoro tri četvrtine ili 71 % Zemljine površine. Od 2000. godine službeno ih ima pet: Arktički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean. Međusobno povezani, oceani i mora čine vodenu masu koja se naziva Svjetski ocean, a naše Jadransko more, kao dio Sredozemnog mora, također je njegov dio.

 

Svjetski dan oceana obilježava se s ciljem podizanja svijesti o vrlo važnoj ulozi koju oceani imaju u našem svakodnevnom životu. Oni su pluća našeg planeta i daju nam većinu kisika koji udišemo, glavni su izvor hrane i lijekova, snažno utječu na klimu i bitan su dio biosfere. Ovaj dan ujedno je prilika za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa oceana te osvješćivanje našeg utjecaja u smislu poticanja na promjene odnosa prema oceanima i morima. Naposljetku, ovo je dan kada zajedno slavimo ljepotu i bogatstvo naših mora i oceana.

Na Svjetski dan oceana javnost se upoznaje s utjecajem ljudskog djelovanja na mora i oceane, poziva na aktivnije uključivanje u globalni pokret za zaštitu oceana te mobilizira na projektima održivog upravljanja svjetskim oceanima.

Ovogodišnji Svjetski dan oceana, 8. lipnja 2021., u uvjetima svjetske zdravstvene krize po drugi put se u potpunosti obilježava kao virtualni događaj, a njegova tema je „Ocean: Život i egzistencija“ (The Ocean: Life and Livelihoods).

Ujedinjeni narodi će u partnerstvu s neprofitnom organizacijom Oceanic Global ovogodišnji Svjetski dan oceana obilježiti isticanjem njegove važnosti kao izvora života neophodnog za opstanak čovječanstva i svakog živog organizma na Zemlji. Ovogodišnja tema posebno je relevantna zbog obilježavanja početka UN-ovog Desetljeća znanosti o oceanima za održivi razvoj (2021.-2030.), proglašenog u prosincu 2017. godine, koje predvodi UNESCO-ova Međuvladina oceanografska komisija (Intergovernmental Oceanographic Commission, IOC). Njime se nastoji ojačati međunarodna suradnja u području zaštite oceana radi provođenja UN-ovog Programa za održivi razvoj 2030. te značajnije potaknuti razvoj znanstvenih istraživanja i inovativnih tehnologija te tako doći do spoznaja o kumulativnim učincima kojima su mora i oceani izloženi.

>>> Pročitajte još >>> Ocean - naša klima i vrijeme

Oceani i globalni ciljevi održivog razvoja

Iako je obilježavanje Svjetskog dana oceana predloženo još 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša i razvoju održanoj u Rio de Janeiru, tek je službena odluka Generalne skupštine UN-a o obilježavanju Svjetskog dana oceana iz 2008. godine pokrenula cijeli niz akcija zaštite mora i oceana širom svijeta. Dvadeset i pet godina nakon prvog prijedloga obilježavanja Svjetskog dana oceana, od 5. do 9. lipnja 2017. održana je konferencija UN-a o oceanima, sazvana s ciljem podržavanja provedbe 14. cilja UN-ove Agende za održivi razvoj: Očuvati i održivo koristiti oceane, mora i morske resurse za održiv razvoj.

Od 2014. godine na Svjetski dan oceana, 8. lipnja, objavljuju se i pobjednici godišnjeg fotografskog natječaja Annual World Oceans Day Oceanic Photo Competition te se nagrađuju na svečanosti u sjedištu Ujedinjenih naroda.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Svjetski dan zaštite okoliša 2021.

VEZANE VIJESTI

Svjetski dan oceana 2019.

Obilježavanjem ovogodišnjeg Svjetskog dana oceana nastoje se otkriti mogući načini za promicanje ravnopravnosti spolova u aktivnostima povezanim s oceanima kao što su znanstveno istraživanje mora, ribarstvo, rad na moru, migracije morem i trgovina ljudima te upravljanje morima.

Svjetski dan oceana 2018.

Naglasak ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana oceana je na sprječavanju njihovog onečišćenja plastičnim otpadom i poticanju pronalaženja rješenja za njihovo zdravlje.

National Geographic priznao Južni ocean kao peti Zemljin ocean

Najveća svjetska znanstvena udruga National Geographic Society izrađuje karte svijeta još od 1915. godine, a do ove je godine službeno priznala postojanje četiri svjetska oceana - Arktičkog, Atlantskog, Indijskog i Tihog. Na ovogodišnji Svjetski dan oceana, 8. lipnja 2021., konačno je priznala i peti - Južni ocean – jedinu veliku vodenu površinu koja u potpunosti okružuje jedan i nalazi se u blizini još tri kontinenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER