Sjeverna Makedonija prva na zapadnom Balkanu napušta ugljen

Umjesto termoelektrana na ugljen, ulaganje u obnovljive izvore energije

Sjeverna Makedonija je prva država zapadnog Balkana koja prestaje koristiti ugljen, a prema izjavi premijera Zorana Zaeva, svoje će termoelektrane na ugljen zatvoriti do 2028 godine.

Kako je izvijestio portal Nezavisen, premijer Zoran Zaev je u intervjuu za televiziju Telma izjavio da vlada Republike Sjeverne Makedonije planira zatvoriti termoelektrane na ugljen do 2028. godine, a nedostatak električne energije nadomjestit će se ulaganjem u izgradnju elektrana na obnovljive izvore energije ukupne snage 2.200 megavata (MW).

Premijer Zaev je istaknuo kako je ovaj plan dio sjevernomakedonskog zelenog sporazuma i prijelaza na nove izvore energije. Naime, Sjeverna Makedonija planira izgraditi fotonaponske elektrane snage 1.600 MW i vjetroelektrane snage 600 MW. Inače, ova zemlja oko polovice proizvodnje električne energije dobiva iz termoelektrana na ugljen, čime namiruje jednu trećinu vlastite potrošnje.

Vlada Sjeverne Makedonije je najavila da razmatra prestanak korištenja ugljena još početkom 2020. godine, kada su se spominjala tri moguća scenarija - dva su predviđala prestanak upotrebe ugljena do 2025, a treći do 2040. godine.

Posljednjih nekoliko godina država i privatni investitori intenzivno investiraju u solarne elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane pa je tako njemački WPD nedavno najavio izgradnju vjetroelektrane snage 400 MW, a državna tvrtka Elektrani na Severna Makedonija (ESM) solarne elektrane snage 300-350 MW, prenosi portal Balkan Energy News.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj u fokusu „Dobre energije“

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj 25. travnja 2024. u prostoru Wespa Spaces (Radnička 50) u Zagrebu organizira konferenciju „Dobra energija“. U fokusu četvrtog izdanja ovog ZEZ-ovog redovnog događanja posvećenog građanskoj energiji su energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj.

Rumunjska ubrzava postupno napuštanje ugljena do 2030.

Rumunjska vlada objavila je prijedlog zakona za postupno napuštanje korištenja ugljena do 2030. godine. Očekuje se kako će zakon po hitnom postupku biti usvojen u roku od mjesec dana pa se raniji rok, objavljen u rujnu 2021., skraćuje za dvije godine.

Portugal bez ugljena do kraja godine

Ovogodišnjim zatvaranjem dviju termoelektrana na ugljen, Sines i Pego, Portugal će se pridružiti Belgiji, Švedskoj i Austriji u potpunom napuštanju ugljena u proizvodnji električne energije.

Bugarska napušta ugljen tek 2038. ili 2040. godine

Bugarska vlada najavila je postupno napuštanje ugljena do 2038. ili 2040. godine. Tako se navodi u njihovom nacionalnom planu oporavka i otpornosti, koji je u četvrtak dostavila Europskoj komisiji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER