Energetski obnovljen Centar kulture na Peščenici (KNAP)

Prva ustanova u kulturi koja je iskoristila sredstva za energetsku obnovu

U ponedjeljak je održana završna konferencija povodom završetka projekta energetske obnove zgrade Kulturnog centra Peščenica (KNAP) na kojoj su sudjelovale ravnateljica Centra Anja Planinčić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Nataša Kelava.

Kulturni centar Peščenica osnovan je 1955. godine i od tada djeluje u kreiranju kulturnih i obrazovnih programa za djecu, mlade, odrasle i treću životnu dob. Od 2015. godine promijenio je ime u Centar kulture na Peščenici – KNAP.

„Ovom obnovom ćemo korisnicima omogućiti još bolje uvjete korištenja naših usluga. Centar ima veliku važnost u ovoj gradskoj četvrti jer je pokretač kulturnih i društvenih događanja u ovom dijelu grada i njemu gravitira velik broj građana“, rekla je ravnateljica KNAP-a Anja Planinčić. „Naša ustanova je prva ustanova u kulturi koja je iskoristila sredstva za energetsku obnovu i nadamo se da će ovo biti motivacija ostalima. Dodatno, uštedama koje ćemo ostvariti obnovom itekako ćemo smanjiti naš ekološki otisak i doprinijeti globalnim ciljevima u borbi protiv smanjenja stakleničkih plinova.“

Projekt energetske obnove zgrade Kulturnog centra Peščenica provodi se prema ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Grad Zagreb provodi projekte energetske obnove za 134 zgrade javne namjene na kojima je planirano postići značajne uštede toplinske energije od 36.000 MWH/godišnje, kao i smanjiti emisije CO2 za 10.000 tona godišnje. Isto tako, planirano je iz obnovljivih izvora energije putem fotonaponskih sustava proizvesti električne energije od 1.500 MWh/godišnje“, rekla je pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić.

Riječ je o sveukupnoj investiciji od 805 milijuna kuna čije se zatvaranje planira proračunskim sredstvima, bespovratnim sredstvima iz EU fondova te povoljnim kreditnim sredstvima. Do sada je ugovoreno sufinanciranje iz nacionalnih i EU fondova za 45 zgrada u iznosu od 162 milijuna kuna.

Vrijednost projekta energetske obnove zgrade kulturnog centra iznosi 12.209.234,25 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  5.199.596,02 kn.

„U sklopu radova energetske obnove postavljena je termoizolacija na zidove i krovove te je zamijenjena stolarija. S druge strane bilo je potrebno regulirati postojeću kotlovnicu na manju, te je ugrađena termo regulacija. Izvedena je rekuperacija za kazališnu i malu koncertnu dvoranu sa novim energetski učinkovitim sustavom te su izvedene električne instalacije“, kazala je voditeljica projekta Nataša Kelava.

Energetskom obnovom KNAP-a smanjene su energetska potrošnja i to za 371 MWh godišnje (69,80 %) te emisija CO2 za 119,67 t/godišnje, a zgrada je prešla u energetski razred B.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Novo ruho Zimskog plivališta Mladost

Povodom završetka projekta energetske obnove zgrade Zimskog plivališta Mladost održana je konferencija na kojoj su sudjelovali ravnatelj Ustanove Upravljanje sportskim objektima Bernard Grebenar, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica Odsjeka za zgradarstvo Nataša Kelava.

Učenici OŠ Lučko u energetski obnovljenoj školi

U utorak je održana konferencija povodom završetka projekta energetske obnove zgrade Osnovne škole Lučko na kojoj su sudjelovali ravnatelj škole Pavo Šimović, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Marina Džunić Matak.

Završena energetska obnova zgrade Područnog ureda Trešnjevka

Povodom završetka energetske obnove zgrade Područnog ureda Trešnjevka dana 7. srpnja održana je završna konferencija na kojoj su o projektu govorile pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Marina Džunić Matak.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER