Tvrtka OrCam slijepim i slabovidnim osobama omogućuje čitanje u bečkim knjižnicama

Pametni uređaj OrCam MyEye 2.0 odnedavno je dostupan i u glavnoj bečkoj knjižnici

Austrijska nacionalna knjižnica dobila je pametni uređaj koji prepoznaje tekst na svim površinama te ga čita naglas, čime se slijepim i slabovidnim osobama želi olakšati pristup ponudi knjižnice, a odlazak u knjižnicu želi učiniti privlačnijim. Takav uređaj dostupan je odnedavno i u glavnoj bečkoj knjižnici.

Austrijska nacionalna knjižnica (Österreichische Nationalbibliothek) poduzela je još jedan važan korak kako bi svoju građu učinila dostupnom svim građanima. U suradnji s izraelskom tvrtkom OrCam slijepim i slabovidnim osobama sada olakšava pristup ponudi knjižnice pomoću prijenosnog pametnog uređaja OrCam MyEye 2.0. Uređaj koji je odnedavno dostupan za besplatno korištenje u knjižnici sastoji se od kamere i malenog zvučnika. Prepoznaje tekst na svim površinama te ga čita naglas, a može prepoznati i lica, novčanice te različite proizvode. Pritom svaki korisnik može prilagoditi glasnoću zvuka i brzinu čitanja. Time se slijepima i slabovidnima omogućuje uživanje u čitanju bez prepreka te im se osigurava veća samostalnost. 

Cilj ove suradnje jest knjižničnu građu učiniti pristupačnijom slijepim i slabovidnim korisnicima te podići svijest u društvu o izazovima s kojima se susreću.

Tehnološka tvrtka OrCam specijalizirana je za uređaje za pomoć slijepim i slabovidnim osobama koji se temelje na umjetnoj inteligenciji. Tvrtka već duže vrijeme ulaže velike napore u poboljšanje pristupačnosti i podršku slijepim i slabovidnim osobama diljem svijeta. Tako su, na primjer, u rujnu 2020. započeli suradnju s nogometnom zvijezdom Lionelom Messijem kako bi skrenuli pozornost na osobe s poteškoćama u vidu.

Pametni uređaj OrCam MyEye 2.0 odnedavno je dostupan i u glavnoj bečkoj knjižnici. Bečke gradske knjižnice već se godinama zalažu za socijalnu uključenost i dostupnost. Pritom osobama s poteškoćama u vidu odlazak u knjižnicu žele učiniti privlačnijim te pokazati da su ondje svi dobrodošli.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

NSK Zagreb: tribina Kako čuvamo zrak koji udišemo

U petak, 14. prosinca u 12:00 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održat će se treća tribina iz ciklusa OdrŽive tribine Let’s Go Green!, pod nazivom Kako čuvamo zrak koji udišemo.

Humanitarna akcija i kićenje ekološkog bora u NSK Zagreb

U organizaciji Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD), Odjela Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Sindikalne podružnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dana 20. prosinca u 11.30 sati u malom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održava se humanitarna akcija i kićenje ekološkog bora, uz preuzimanje prigodnih recikliranih proizvoda – božićnih ukrasa Učeničke zadruge DAR-MAR.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER