Predstavljen projekt VEPAR kojim će se u Hrvatskoj umanjiti rizici od poplava

Očekuje se da će ovaj projekt dovesti do poboljšanja i unapređenja numeričkih i matematičkih modela za prognozu poplava

Na cijelom teritoriju Republike Hrvatske potrebno je jednako upravljanje rizicima od poplava, a negrađevinskim mjerama Projekta unaprijedit će se Vodno-Ekološko Praćenje, Analize i Rješenja – VEPAR.

Hrvatske vode i Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) jučer su u Zagrebu svečano obilježili početak provedbe zajedničkog strukturnog projekta VEPAR - Projekt unapređenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj. Projekt je vrijedan 250.100.545,00 kn, a financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj (85 %) i nacionalnih izvora (15 %). Nositelj projekta su Hrvatske vode, a projektni partner DHMZ.

Projekt je pokrenut s ciljem prevencije katastrofalnih poplavnih događaja, a njime će se kroz 11 potprojekata osuvremeniti hidrološka mreža postaja, osigurati i sistematizirati dosad nedostajući podaci vezani za slivove, vodotoke, regulacijske i zaštitne vodne građevine, priopćio je DHMZ. Također, projektom će se osuvremeniti i dograditi mreža hidroloških mjernih postaja, poboljšati prognostički modeli, izraditi i poboljšati studije upravljanja rizicima od poplava, nabaviti potrebna oprema za provedbu mjera obrane od poplava te educirati i informirati javnost.

Na svečanosti otvaranja održanoj u Hrvatskim vodama u Zagrebu nazočili su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj civilne zaštite Damir Trut, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik direktora Hrvatskih voda, Valentin Dujmović, glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek te stručnjaci iz vodnoga gospodarstva.

„Ovo je važan strateški projekt u vidu borbe s klimatskim promjenama, a posebno u vidu zaštite od poplava. Projekt je samo dio svih projekata kojima se Republika Hrvatska, koristeći sredstva iz fondova Europske unije, pokušava boriti s rizicima od klimatskih promjena. Važno je spomenuti da smo u razdoblju 2014. do 2021. ugovorili milijardu i 400 milijuna kuna vrijednih projekata po pitanju zaštite od klimatskih promjena, upravljanja rizicima i katastrofama.“ – istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, naglasio je da Hrvatska spada u tri europske zemlje koje su najviše izložene klimatskim promjenama, što se najviše odnosi na posljedice poplava, pa su ovakvi projekti iznimno važni i dodao: „U Hrvatskoj je danas pokriveno otprilike 77 % stanovnika zadovoljavajućim sustavom obrane od poplava. Do 2023. taj postotak planiramo povećati na 87 %, a u trećem desetljeću ovog stoljeća planiramo cjelokupno stanovništvo Hrvatske pokriti odgovarajućim mjerama sustava obrane od poplava.“

Na cijelom teritoriju Republike Hrvatske potrebno je jednako upravljanje rizicima od poplava, a negrađevinskim mjerama Projekta unaprijedit će se Vodno-Ekološko Praćenje, Analize i Rješenja – VEPAR.

„U suradnji s DHMZ-om ćemo obnoviti gotovo 600 vodomjernih postaja, koje će u svakom trenutku davati podatke o stanju vodostaja na 600 mjesta, a koje su od velike važnosti da bismo na vrijeme poduzeli aktivnosti, a kojih nije bilo 2014. godine“, naglasio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Predstavljajući ulogu Državnog hidrometeorološkog zavoda u projektu VEPAR, Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica DHMZ-a zaključila je: „Naša misija u ovom društvu je praćenje vremena, voda, klime, tla i analize pomoću kojih ćemo na vrijeme upozoriti cjelokupno društvo. Očekujemo da će ovaj projekt dovesti do poboljšanja i unapređenja numeričkih i matematičkih modela za prognozu poplava. Izuzetno nam je drago što će to rezultirati još jednim kvalitetnim proizvodom za Republiku Hrvatsku i dobrobit svih građana.“

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt VEPAR potpisan je 6. rujna 2019., planirano trajanje projekta je četiri godine, do kolovoza 2023.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Održana Druga godišnja konferencija projekta VEPAR

Hrvatske vode, kao vodeći i Državni hidrometeorološki zavod, kao projektni partner, održali su Drugu godišnju konferenciju projekta, „Projekt unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj“ – VEPAR.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER