Rak traži svoju kućicu – jeste li je vidjeli?

Održane radionice na temu zaštite plemenite periske

U suradnji Udruge Argonauta i Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, u kolovozu 2021. održane su dvije radionice za djecu pod nazivom „Moja kućica, moja prijateljica – jeste li je vidjeli?“.

Djeca iz Betine i Tisnog na otoku Murteru imala su priliku upoznati se s pričom o malom raku čuvarkući koji je u potrazi za svojom kućicom te izraditi vlastitu taktilnu priču kojom će upozoriti ostale na važnost očuvanja plemenitih periski (Pinna nobilis) i morskog ekosustava.

Prije samo koju godinu, šetnica uz tišnjansku rivu služila je kao još jedna vanjska učionica za Argonautine Eko-patrolaše. Tamo se mogao vidjeti veliki broj periski različitih veličina okruženih livadama morske cvjetnice posidonije (Posidonia oceanica). Tada, nije bilo upitno jesu li periske žive, dok danas djeca moraju učiti na koji način mogu provjeriti je li školjka plemenite periske živa, ističu u Udruzi za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta.

  • Foto: Udruga Argonauta

Priča o raku čuvarkući koji je u potrazi za svojom kućicom, osmišljena je s ciljem da djecu educira i senzibilizira za očuvanje morskog okoliša te ih potakne da dojave lokaciju plemenite periske ukoliko ustanove da je živa. Kroz taktilnu priču djeci je jednostavnije bilo predočiti što su bisusne niti periske i čemu služe, kakva joj je površina, gdje živi, tko sve može živjeti na vanjskim ljušturama školjke te da znak upozorenja može vrijediti i u moru, a u ovom slučaju znači: „Periska je zaštićena vrsta i ne smijete je vaditi, dirati ni uznemiravati!“.

  • Foto: Udruga Argonauta

Izradom vlastite taktilne priče, djeca su dobila dužnost da priču o periskama prenose i dalje te tako postanu zaštitnici morskog ekosustava. Ukoliko u istraživanju morskog podmorja i vi naiđete na perisku za koju mislite da je živa, malo iznad otvora ljuštura nježno prođite rukom kroz morsku vodu. Živa periska će se zatvoriti, a pri tome se treba voditi računa da se jedinka ne dira i uznemirava. O lokaciji periske za koju smatrate da je živa možete obavijestiti Facebook stranicu „Have you seen it?“ (Jeste li vidjeli?).

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obilježavanje Međunarodnog dana Mediterana: Stipe Surać „Ole Olea“

Između Svjetskog dana masline i maslinovog ulja (26. 11.) i Međunarodnog dana Mediterana (28.11.), ukazao se Stipe Surać. Vrsni fotograf/fotoreporter Nacional Geographica izlaže u zadarskoj Galeriji ZadArt 26 svojih fotografija iz ciklusa „Ole Olea“ od kojih svaka na osebujan način povezuje ova dva događaja.

Akcija „Jeste li ih vidjeli?“ proširena na plemenitu perisku

Akcija „Jeste li ih vidjeli?“ koju je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, provodi se s ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti vrsta te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja. Ovog ljeta akcija se proširuje na plemenitu perisku (Pinna nobilis).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER