Belgijski EXPO paviljon: Harmonija u različitosti

Ovaj drveni hiperbolički paraboloid podsjeća na suvremenu verziju mašrabija, karakterističnog za istočnjačku arhitekturu

Dizajn belgijskog paviljona na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju potpisuju arhitektonske tvrtke ASSAR Architects iz Bruxellesa i Vincent Callebaut Architectures svjetski poznatog belgijskog ekološkog arhitekta Vincenta Callebauta. Površina paviljona prekrivena je s više od 5,5 kilometara drvenih rešetkastih zaslona koji uz bujnu vegetaciju oblikuju njegovo organsko pročelje i daju poseban izgled njegovoj kružnoj konstrukciji.

Tijekom predstojeće Svjetske izložbe EXPO 2020 u Dubaiju, Belgija će svijetu pokazati svoj tehnološki napredak, a paviljon „Zeleni slavoluk“ pravi je dragulj arhitekture i inženjeringa. Očekuje se kako će paviljon tijekom Svjetske izložbe svakog dana ugostiti oko 20.000 posjetitelja.

 

Belgija napreduje u stvaranju pametnih sustava mobilnosti za održivu budućnost, što će na najbolji način nastojati prezentirati na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 1. listopada 2021. do 31. ožujka 2022. godine (novi termin zbog pandemije COVID-19). Pritom će svoju značajnu ulogu svakako odigrati i paviljon nazvan „Zeleni slavoluk“ kojim se predstavljaju belgijska industrijska, tehnološka i znanstvena dostignuća te će na nekoliko razina i na ukupnoj površini od 3.500 m² nuditi uvid u budućnost belgijskih tehnologija i inovacija u području održive mobilnosti.

Belgijski paviljon izgrađen je po narudžbi nacionalne komisije za međunarodne izložbe BelExpo, koja je projekt izabrala na javnom natječaju i realizaciju paviljona povjerila grupaciji BEMOB-2020. Tako je „Zeleni slavoluk“ nastao prema dizajnu arhitektonskih tvrtki ASSAR Architects iz  Bruxellesa i Vincent Callebaut Architectures iz Pariza, u suradnji s belgijskim tvrtkama BESIX i Vanhout te tvrtkom Krafthaus, zaduženom za osmišljavanje interijera.

Njihova suradnja rezultirala je paviljonom kojim će se prezentirati belgijske tehnologije i proizvodi, između ostalog i izvrsna belgijska kuhinja. Posjetiteljima će na raspolaganju biti veliki izbor tradicionalnih belgijskih delicija, uz neizostavne vafle i najfiniju belgijsku čokoladu, kako u tradicionalnoj belgijskoj brasserie i trgovini belgijske čokolade, tako i na krovnoj terasi na kojoj će se osim u finim zalogajima moći uživati u pogledu i zalasku sunca.

>>> Pročitajte još >>> Arboricole: sinergija suvremene arhitekture i visoke kvalitete življenja

Dok budu čekali na ulaz u paviljon posjetitelji će moći razgledati interaktivnu izložbu na kojoj će se upoznati sa šest poznatih Belgijanaca koji su se iskazali svojim izvanrednim dostignućima u području mobilnosti. Osim o prošlosti, posjetitelji će u paviljonu moći doznati sve o sadašnjosti i budućnosti belgijske mobilnosti, a višenamjenski poslovni centar nudit će mogućnost organiziranja događaja za grupe od 100 do 160 osoba. U sklopu paviljona bit će i suvenirnica s ponudom najpoznatijih belgijskih proizvoda, od svijeća, ukrasnih predmeta i čokolada do skupocjenih satova i nakita.

Paviljon neće biti „zelen“ samo izvana jer je očuvanje okoliša u središtu njegovog dizajna čije su glavne sastavnice prirodno osvjetljenje i prozračivanje te obnovljivi izvori energije i pametna uporaba vode. Njime se ipak predstavljaju najnovije belgijske tehnološke inovacije za povezivanje ljudi, robe i ideja.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rijeka u kretanju - Europski tjedan mobilnosti 2021.

Grad Rijeka i ove godine obilježava Europski tjedan mobilnosti (16.-22. rujna 2021.), čime već godinama promovira održivu urbanu mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života i kulturu življenja u urbanim sredinama.

Arboricole: sinergija suvremene arhitekture i visoke kvalitete življenja

Uz korištenje prirodnih materijala, vegetacije i obnovljivih izvora energije u suvremenom urbanom okruženju, Arboricole je izvrstan primjer biofilnog dizajna. Suvremena arhitektura slavi prirodu i uz nju se usko povezuje, i to ne samo zbog ostvarivanja povlastica zelene gradnje, već i zbog potrebe smanjenja stresa, povećanja funkcionalnosti i poticanja kreativnosti.

Otvorena IKEA na bečkom Zapadnom kolodvoru

Sa svojim zelenim fasadama i inovativnim prostorom - od podruma do svima dostupne zelene krovne terase, nova IKEA na bečkom Zapadnom kolodvoru puno je više od trgovine namještaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER