Vlada RH pokrenula sveobuhvatnu obnovu Banskih dvora

Bit će prilagođeni osobama s poteškoćama u kretanju

Vlada RH je pokrenula projekt sveobuhvatne obnove Banskih dvora u vrijednosti procijenjenoj na 155,1 milijun kuna, izvijestio je Jutarnji list.

Kako je palača Banski dvori zaštićeno kulturno dobro, Vlada je iskoristila priliku da se dio obnove zgrade sufinancira novcem iz Fonda solidarnosti Europske unije, sredstvima koja su Republici Hrvatskoj dostupna kao pomoć u obnovi potresom oštećene kulturne baštine.

Vlada je pokrenula postupak javne nabave projektno-tehničke dokumentacije i cjelovite obnove Banskih dvora, a iz natječajne dokumentacije je jasno da je projekt obnove podijeljen u dvije faze.

U prvoj, koja će trajati pola godine, izvest će se radovi na konstrukcijskoj obnovi palače i taj dio projekta bit će sufinanciran bespovratnim sredstvima iz europskog Fonda solidarnosti. Druga faza obnove zgrade sjedišta Vlade trajat će dvije godine od dana potpisivanja ugovora s izvođačima radova.

Tijekom radova rekonstruirat će se sve instalacije (elektroinstalacije, vodovodne, kanalizacijske…), preuredit će se kuhinja i restoran u prizemlju zgrade, kao i neke od svečanih dvorana na katu, a na tavanu će se urediti uredski prostori. Zgrada Banskih dvora bit će napokon u cijelosti prilagođena osobama s poteškoćama u kretanju.

Uredit će se sanitarni čvorovi prilagođeni osobama s invaliditetom, ugradit će se dodatna dizala, a osobama s poteškoćama u kretanju prilagodit će se ulazni dio zgrade kao i svi ostali dijelovi obnovljenih Banskih dvora. Tijekom obnove uredit će se i unutarnje dvorište palače, uvest će se sustav navodnjavanja za vrt, sanirat će se fontana, a restaurirat će se i drvene kocke na svečanom ulazu, navodi Jutarnji list.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zagrebačka županija: Prijave za dodjelu bespovratnih sredstava za sanaciju škola oštećenih u potresu

Zagrebačka županija poziva gradove i općine te javne ustanove u vlasništvu jedinca lokalne i područne samouprave sa svog područja koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja da podnesu svoje prijave za dodjelu bespovratnih sredstava za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području obrazovanja oštećenih u potresu 22. ožujka 2020. godine.

Prosvjedna akcija „Zagreb u epicentru“

Inicijativa Zagreb te zove, Dario Juričan i Zelena akcija pozivaju na prosvjednu akciju „Zagreb u epicentru“ koja će se održati u ponedjeljak, 15. lipnja u 19 sati na zapadnom dijelu Trga bana Jelačića. Akcijom se traži rješavanje problema građana i građanki čiji su domovi nastradali u potresu.

Zagreb nije grad jednakih mogućnosti za sve osobe s invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, zastupnik Gradske skupštine Grada Zagreba Renato Petek, Hrvoje Antonio Belamarić, osoba s invaliditetom i Siniša Kekić, vlasnik tvrtke za turistička putovanja osoba s invaliditetom, održali su u utorak konferenciju za medije na temu prijevoza, mobilnosti i pristupačnosti za osobe s invaliditetom u Gradu Zagrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER