Nakon Dubrovnika i Trogir ograničio korištenje jednokratne plastike!

Želite li da vam Grad Trogir (su)financira održavanje javnog događanja, odsad ćete morati pažljivije i odgovornije gospodariti otpadom!

U okviru projekta „Plastic Smart Cities” Udruge Sunce, Gradsko vijeće Grada Trogira je na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj 5. listopada 2021., usvojilo Odluku o ograničavanju korištenja jednokratne plastike za Grad Trogir te ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada, kao i sva javna događanja koja (su)organizira ili (su)financira Grad.

Istu odluku prije dva mjeseca usvojilo je i Gradsko vijeće Dubrovnika, čime su ova dva jadranska grada postali prvi u Hrvatskoj koji su krenuli korak dalje i od same EU direktive o jednokratnoj plastici.

Odluka u svojoj naravi propisuje mjere kojima se u upravnim tijelima te u ustanovama i trgovačkim društvima u (su)vlasništvu Grada Trogira određuje ograničavanje korištenja plastike za jednokratnu uporabu te zamjena određenih predmeta koji se koriste u poslovanju s rješenjima prihvatljivim za okoliš, sve u cilju sprečavanja i/ili smanjenja nepovoljnog utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš.

Također, propisano je da se uporaba jednokratne plastike ograničava i za sva javna događanja koja Grad Trogir (su)organizira ili (su)financira pa se uvodi obveza osiguravanja (i/ili dogovaranja s organizatorom javnih događanja) odvojenog prikupljanja otpada na mjestu održavanja, kao i njegov pravovremeni i prikladan odvoz i zbrinjavanje.

>>> Pročitajte još >>> Dubrovnik ubuduće bez plastike na javnim događanjima, a uvodi se i primjena zelene javne nabave

 • Gradonačelnik Trgoira Ante Bilić / Foto: Grad Trogir/Udruga Sunce

Kao i u Dubrovniku, pri poslovanju Grada Trogira, ustanova i društava odsad je potrebno primjenjivati kriterije i mjerila zelene javne nabave kad god je to moguće.

Donošenjem Akcijskog plana smanjenja onečišćenja plastikom za razdoblje 2021. – 2026. u travnju 2021. godine, čija je provedba započela još u lipnju organizacijom dvodnevne radionice, Grad Trogir je nakon Dubrovnika postao drugi grad u Hrvatskoj koji ima takav dokument, dok se neke od ovih mjera primjenjuju i prije donošenja Plana i Odluke.

Odluka je u cijelosti dostupna ovdje, a obuhvaća ukupno 10 ključnih mjera:

 • postavljanje spremnika za odvojeno prikupljanje otpada (plastika, papir, staklo, elektronički  otpad, biootpad, miješani komunalni otpad i dr.) na prikladna mjesta unutar institucija te odvajanje otpada na mjestu nastanka, kad god je to moguće, kao i osiguravanje adekvatnog otpremanja i zbrinjavanja sveg odvojeno-prikupljenog otpada
 • digitalizacija dokumenata i promoviranje korištenja elektroničkih dokumenata među zaposlenicima, službenicima i namještenicima kad god je to moguće
 • zamjena  jednokratnih  plastičnih  čaša staklenim ili drugim višekratnim čašama
 • zamjena jednokratnih plastičnih slamki višekratnim rješenjima (slamke načinjene od alternativnih materijala poput papira, bambusa, čelika)
 • zamjena jednokratnog plastičnog pribora za jelo i plastičnih žličica za kavu višekratnim metalnim priborom ili raspoloživim alternativama koje se izrađuju od prirodnih i biorazgradivih, odnosno kompostabilnih materijala (drvo, papir, vlakna, šećerna trska, trska bambusa i sl.)
 • osiguravanje mogućnosti korištenja višekratnih šalica na aparatima za kavu i vodu, odnosno potpuno ukidanje korištenja jednokratnih plastičnih čaša
 • osiguravanje nabavke pića i drugih tekućina isključivo u povratnoj ambalaži kad god je to moguće
 • zamjena svih jednokratnih plastičnih vrećica višekratnim platnenim ili papirnatim vrećicama kad god je to moguće
 • postupna zamjena i nabava uredskog pribora i higijenskih potrepština bez plastične ambalaže kad god  je to moguće
 • postupna zamjena i nabava sredstava za čišćenje i osobnu higijenu s okolišno prihvatljivim sastojcima (poput prirodnih sredstava za čišćenje) te korištenje proizvoda koje je moguće nadopunjavati u cilju smanjenja stvaranja ambalažnog otpada.

 • Trogir Plastic Smart City / Foto: Grad Trogir/Udruga Sunce

Podsjetimo, Svjetski fond za prirodu (WWF) pokrenuo je inicijativu Plastic Smart Cities koja podržava gradove i naselja na obali u poduzimanju mjera za zaustavljanje onečišćenja plastikom. Drugi mediteranski i europski gradovi, poput Nice, Izmira, Tangera, Amsterdama i Venecije, također su dio ove inicijative. Akcijski plan donesen je unutar projekta Plastic Smart Cities Croatia, kojem se u listopadu 2020. pridružio i Grad Trogir. Projekti partneri za Plastic Smart City Trogir su WWF Mediterranean, Udruga Sunce Split i Grad Trogir.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Dubrovnik postaje prvi hrvatski Plastic Smart City

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i Svjetski fond za prirodu (WWF Mediterranean) potpisali su sporazum o suradnji s Gradom Dubrovnikom na projektu Plastic Smart Cities Croatia, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER