Revolucionaran projekt simulatora za nedonoščad iz Beča stigao u Njemačku

„Paul spašava živote”

Suvremeni simulator prijevremeno rođene bebe „Paul”, koji je razvijen u Beču, od nedavno se koristi i u Sveučilišnoj klinici u Münchenu za obuku medicinskog osoblja, a trebao bi dugoročno unaprijediti skrb za bolesnu i prerano rođenu djecu.

Kako bi osigurali što bolju njegu i skrb za prijevremeno rođenu djecu koja spadaju u najosjetljivije skupine pacijenata, najmanji i najmoderniji simulator pod nazivom „Paul” za obuku medicinskog osoblja nedavno se počeo koristiti i u Sveučilišnoj klinici u Münchenu - bolničkom kompleksu Sveučilišta Ludwig Maximilian.

„Paul” je vrlo realistična lutka duga 35 centimetara i teška oko 1 kg koja izgledom odgovara nedonoščetu rođenom u 27. tjednu trudnoće, a razvio ju je bečki startup „SIMCharacters“. Simulator je predviđen za obuku liječnika, medicinskih sestra i njegovatelja kako bi se ubuduće brže i efikasnije mogli nositi s izvanrednim situacijama i zdravstvenim komplikacijama nedonoščadi. „Paul“, na primjer, može simulirati nedostatak kisika ili otkazivanje pluća bebe, a ovisno o načinu reagiranja osoblja puls i prirodna boja kože kao i vitalne funkcije bebe-simulatora vratit će se u normalno stanje. Pored toga, tim doktora može vježbati tehnike poput intubacije, ali i komunikaciju unutar tima koji se u takvim situacijama nalazi pod velikim stresom.

Projekt pod nazivom „Paul spašava živote” nastao je u suradnji Europske zaklade za brigu o novorođenoj djeci (EFCNI), Medicinskog sveučilišta u Beču i Sveučilišne klinike u Münchenu, a njegov je cilj etablirati upotrebu simulatora tijekom osposobljavanja i usavršavanja medicinskog osoblja na odjelima neonatologije. Na taj se način dugoročno može unaprijediti skrb za bolesnu i prerano rođenu djecu.  

>>> Pročitajte još >>> Novi mjerni uređaj bečkih znanstvenika smanjuje rizik operacije

Za razliku od zrakoplovstva simulacijska obuka u medicini nije regulirana zakonom te još nije postala sastavni dio bolničke prakse. Učenje se obično provodi samo promatranjem iskusnijih kolega tijekom rada ili pak radom sa samim pacijentima. „U Beču već duže vrijeme vježbamo na Paulu, simulatoru prerano rođene bebe. Raduje nas što ćemo u sklopu ovog projekta moći podijeliti svoja iskustva s kolegama u Münchenu”, objašnjava Angelika Berger, voditeljica Zavoda za neonatologiju, pedijatrijsku intenzivnu medicinu i neuropedijatriju pri Sveučilišnoj klinici za pedijatriju te Centra za pedijatriju pri Medicinskom sveučilištu u Beču.

U ovoj fazi projekta predviđeno je angažiranje instruktora i cijelih timova klinike u Münchenu za njihovu obuku na simulatoru u stvarnim uvjetima, dok je u drugoj fazi planirano njegovo proširenje na druge zdravstvene ustanove u Bavarskoj, a u budućnosti i na cijelu Njemačku te Europu. 

Projektni će partneri provesti i evaluaciju projekta kako bi na temelju prikupljenih podataka za Njemačku pokazali utjecaj korištenja simulatora na sigurnost pacijenata te zadovoljstvo i samopouzdanje osoblja klinike. Osim toga, Europska zaklada za brigu o novorođenoj djeci ovim projektom želi potaknuti da obuka pomoću simulatora postane standardom te se uvede kao obvezna u procesu obrazovanja i usavršavanja liječnika i ostalog medicinskog osoblja, a također želi pridonijeti donošenju odgovarajuće pravne regulative.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

München zabranjuje e-romobile u javnom prijevozu

Električni romobili uskoro više neće biti dopušteni u podzemnoj željeznici, tramvajima i autobusima, a tom odlukom minhenski prijevoznik Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG) slijedi primjere sve većeg broja europskih gradova.

Novi mjerni uređaj bečkih znanstvenika smanjuje rizik operacije

Novi medicinski uređaj, koji su razvili znanstvenici s Tehničkog te Medicinskog sveučilišta u Beču, pomoću različitih senzora može na potpuno neinvazivan način odrediti vrijednosti koje pružaju informacije o mogućim komplikacijama. Izum je već zaštićen patentom, a trenutačno se planiraju prva klinička istraživanja.

Beč dobiva najsuvremeniji centar za personaliziranu medicinu

Na kampusu Medicinskog sveučilišta u Beču do 2026. godine nastat će suvremen medicinski istraživački centar koji će nositi naziv Institut za personaliziranu medicinu Erica Kandela u čast austrijsko-američkog nobelovca. Izgradnja i opremanje objekta financirat će se sredstvima iz EU-ova Mehanizma za oporavak i otpornost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER