Rijeka Vezišnica je ponovno slobodna!

Prvo uklanjanje pregrada iz rijeka u regiji

Rijeka Vezišnica u Crnoj Gori postala je rijeka slobodnog toka uklanjanjem pregrada koje su negativno utjecale na nekoć bogati biljni i životinjski svijet

Jedna od najvažnijih i ribom najbogatijih pritoka rijeke Ćehotine, Vezišnica je danas samo sjena onoga što je nekad bila. Industrijsko zagađenje, neprečišćene komunalne vode i ilegalne barijere utjecale su negativno na nekad bogati biljni i životinjski svijet. Međutim, prvi koraci k vraćanju života u Vezišnicu napravljeni su danas, uklanjanjem tri nefunkcionalne, ilegalne pregrade. Ovaj je događaj tim važniji ako znamo da je ovo prvo takvo uklanjanje pregrada u regiji.

„Pozdravljamo inicijativu uklanjanja zastarjelih, nepoželjnih i nefunkcionalnih barijera iz rijeka te smo se rado pridružili pozivu koji su uputile nevladine organizacije. Na taj način Općina Pljevlja i šira zajednica direktno doprinose ostvarivanju ekoloških ciljeva, kako nacionalnih tako i međunarodnih, a posebno u kontekstu unaprjeđenja ekološkog statusa rijeka”, istaknuo je Mervan Avdović, potpredsjednik Općine Pljevlja.

I dok su u Sjevernoj Americi prije nekoliko decenija prepoznali važnost uklanjanja starih i nefunkcionalnih pregrada, u Europi je taj trend započeo prije desetak godina. Iz godine u godinu uklanja se sve više pregrada, a posebno otkad je u Strategiji EU za biološku raznovrsnost kao cilj prepoznata potreba vraćanja 25.000 km rijeka u prirodno stanje do 2030. godine. Osim toga, ovakvi projekti direktno podržavaju i mjere za poboljšanjem ekološkog statusa koje su propisane Okvirnom direktivom o vodama, na šta se obavezala i Crna Gora.

„Općina Pljevlja prepoznala je priliku za uklanjanjem tri brane na Vezišnici te se priključila pozivu koji je WWF Adria uputila općinama i javnim ustanovama u Crnoj Gori i Hrvatskoj. S obzirom da uklanjanjem ove tri brane na Vezišnici ona ponovno postaje rijeka slobodnog toka, posebno nam je drago da je upravo ona lokacija prvog uklanjanja pregrada u regiji. Slične uspjehe želimo ponoviti  u Hrvatskoj i Sloveniji, ali i nastaviti s dobrom suradnjom u Crnoj Gori, gdje je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izrazilo želju za zajedničkim radom na ovoj temi”, izjavila je Branka Španiček, koordinatorica inicijative za uklanjanje barijera u WWF Adria.

Uklanjanjem pregrada iz rijeka u njima se ponovno uspostavlja prirodna dinamika protoka vode, omogućava se kretanje ribama i drugim vrstama koje žive u rijekama uzvodno i nizvodno, te se u značajnoj mjeri smanjuje opasnost od poplava, kao i procesi koji mogu dovesti do snižavanja nivoa podzemnih voda koje se koriste kao izvori pitke vode. Rijeke prirodno vrše mnoge funkcije od kojih naše zajednice i mi sami imamo koristi, od osiguravanja pitke vode i hrane, do regulacije posljedica klimatskih promjena te smanjivanja opasnosti od suša i poplava. Zbog toga su inicijative poput ove koja je danas započela u općini Pljevlja od posebne važnosti, kako za prirodu tako i cjelokupno društvo.

Uklanjanje pregrada iz rijeke Vezišnice pro je u regiji © WWF Adria

Bez suradnje Općine Pljevlja i nadležnog ministarstva te uz podršku Sportsko-ribolovnog kluba „Lipljen-Pljevlja” ovo ne bi bilo moguće. U projektima zaštite prirode presudno je da sve zainteresirane strane, kao i lokalna zajednica, budu suglasne i podržavaju ih, te da se poštuju svi standardi struke i propisi koje država nalaže.

Tamara Brajović, generalna direktorica Direktorata za prirodu u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma naglasila je kako je ovo samo početak suradnje na identifikaciji lokacija i broja nefunkcionalnih pregrada, čime će se osloboditi desetine kilometara vodotokova i omogućiti obnavljanje biološke raznovrsnosti rijeka.

„Ova inicijativa nije samo tendencija Ministarstva da postigne europske standarde i realizira obaveze prema Europskoj uniji, već je i želja da se crnogorskoj javnosti pojasni značaj ovih aktivnosti. Važno je našim građanima pojasniti i podići svijest o važnosti biološke raznolikosti, odnosno o posljedicama koje nastaju kada se prirodne vrijednosti nemarnim i nestručnim pristupom podrede pojedinačnim interesima uz nesagledive posljedice na štetu općeg interesa”, napomenula je Brajović.

Iz WWF Adrije se nadaju kako će se u narednom periodu i druge općine u Crnoj Gori javiti na poziv koji im je upućen ranije ove godine kako bi se sistemski pristupilo uklanjanju stotina starih i nefunkcionalnih barijera iz crnogorskih rijeka.

Poboljšanje ekološkog statusa rijeke Vezišnice je dio i rada WWF Adrije, Općine Pljevlja, udruženja „Da zaživi selo”, Eko-tima i organizacije TNC (The Nature Conservancy) na zaštiti gornjeg toka rijeke Ćehotine, gdje se trenutno provode istraživanja kao preduvjet buduće zaštite ovog područja. Sve ovo prilike su za dugoročan i održiv razvoj cijelog pljevaljskog kraja, u svjetlu zelene i pravedne tranzicije.

WWF Adria / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

Ove zime u Parizu će se posaditi čak 40 000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

Hrvatska jedan korak bliže rijekama slobodnog toka

Dam Removal Europe (DRE), pod vodstvom Svjetske zaklade za migraciju riba (WFMF), s regionalnim partnerima pokreće projekt za povećanje razmjera uklanjanja barijera u Jugoistočnoj Europi. U Hrvatskoj će NP Plitvička jezera u suradnji s WWF-om ukloniti barijere s Bijele rijeke.

Pokrenuta Inicijativa za trajnu zaštitu slatkih voda

Voda je najveće prirodno bogatstvo naše regije. Dok teče niz nebrojene rijeke i potoke, pruža brojne koristi za ljude i podržava nevjerojatnu biološku raznolikost. Prepoznale su to i stotine raftera iz više od 20 zemalja koji su se ovog tjedna okupili u Banja Luci na Svjetskom prvenstvu u raftingu, izvijestili su iz WWF Adrije.

WWF i NP Plitvička jezera započeli s pripremama za uklanjanje barijera s Bijele rijeke

Nakon uspješnog uklanjanja prve barijere na rijeci Vezišnici u Crnoj Gori i preuzimanja inicijative za uklanjanje barijera u Sloveniji, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF uz potporu europskog Open Rivers programa – organizacije za dodjelu bespovratnih sredstava posvećene obnovi rijeka, sada preuzima inicijativu za uklanjanje barijera u Hrvatskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER