Imate ideje i rješenja za svakodnevnu borbu protiv klimatskih promjena? Sudjelujte u kreiranju EU politika!

Europski klimatski pakt: Moj svijet. Moj doprinos. Naš planet.

Inicijativa Peer Parliaments prilika je da svi građani EU-a raspravljaju o utjecaju klimatskih promjena na svakodnevicu te svoje ideje i rješenja podijele s tvorcima EU politika, a zajednička rješenja bit će unesena u završni izvještaj i predstavljena na Konferenciji o budućnosti Europe

S ciljem da u okviru Europskog zelenog plana Europska unija smanji emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. te postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine, Europska komisija poziva sve građane da predlože potencijalna rješenja u svakodnevnoj borbi protiv klimatskih promjena te na taj način sudjeluju u donošenju EU politika.

 

Europska unija vodeći je svjetski akter u borbi protiv klimatskih promjena, no kako bi u tome bila uistinu uspješna, potrebno je da se u nju uključe i njezini građani. Zato je Europska komisija pokrenula inicijativu Peer Parliaments pozivajući svaku zainteresiranu osobu da organizira raspravu s prijateljima, članovima obitelji, susjedima ili kolegama iz škole ili s posla kako bi razmijenili svoja stajališta i ideje o zaštiti klime te svoje prijedloge rješenja uputili europskim tvorcima politika.

Riječ je o neformalnom okupljanju grupe od pet do 10 ljudi koje inicijator i domaćin rasprave može organizirati virtualno ili uživo, u ugodnom okruženju kao što je primjerice kafić, lokalni park ili dnevna soba, i to na jednu od triju tema - Kako se krećemo i putujemo; Kako energiju učiniti zelenom i pravednom ili Kako održivije jesti i konzumirati.

„Debata je jedan od ključnih mehanizama suvremenog demokratskog društva koji nam pomaže da neku temu kritički sagledamo iz više perspektiva. Zato pozivam sve, a posebno mlade na kojima svijet ostaje, da iskoriste inicijativu Peer Parliaments kako bi kroz raspravu o klimatskim promjenama proširili vlastita znanja, ponudili rješenja za ovaj gorući problem, ali i demistificirali niz lažnih informacija i predrasuda o ovoj temi. Prilika je to za sve one koji žele da se njihov glas čuje u krojenju budućnosti društva u kojem žele živjeti“, izjavila je Kaja Pavlinić, predsjednica Mreže mladih Hrvatske i ambasadorica Europskog klimatskog pakta u okviru kojeg se provodi inicijativa Peer Parliaments.

Cilj je debate podijeliti viđenja i ideje sudionika o nekoj od predloženih tema, pri čemu će im pomoći materijali za vođenje debate koje je pripremila Europska komisija. Na kraju rasprave grupa glasuje o rezultatima i rješenjima koje predlaže te ih zajedno s novim idejama dostavlja Europskoj komisiji.

Raspravljajući sa svojom zajednicom o klimatskim pitanjima i rješenjima u borbi protiv klimatskih promjena primjenjivima na svakodnevni život, građani mogu pomoći kreatorima politike upravo u osmišljavanju odgovarajućih rješenja i politika koje će imati stvarni utjecaj i pomoći onima za koje i postoje - ljudima i planetu. Naime, objedinjeni rezultati debata iz cijele Europe bit će uneseni u završni izvještaj koji će se podijeliti s tvorcima politika EU-a i uključiti u Konferenciju o budućnosti Europe – za buduće europske klimatske politike.

„Pozivam sve da se uključe u Peer Parliaments. Okupite se tamo gdje se osjećate najugodnije i razgovarajte o klimatskim rješenjima koja vam se čine najboljima, kao i o onima s kojima se ne slažete te predložite nova. Ne želimo nametati rješenja, već čuti stavove građana. Klimatske promjene i politike koje na tom području donosimo tiču se svih nas i zato moramo o njima raspravljati i djelovati zajedno. Svatko od nas u tome ima ulogu, odgovornost i moć da djeluje“, rekla je Elina Bardram, ravnateljica Glavne uprave za klimatsku politiku Europske komisije.

Inicijativa Peer Parliaments demokratski je alat osmišljen u okviru šire inicijative Europskog klimatskog pakta koji je Europska komisija inicirala ranije ove godine i dio je Europskog zelenog plana. Kombiniranjem pristupa na razini politike i podrške pojedinačnom djelovanju, sve razine vlasti i baš svi pojedinci mogu raditi zajedno na ograničavanju našeg utjecaja na klimu. Preciznije, u sklopu Klimatskog pakta, organizacije i pojedinci obvezali su se uvesti praktične promjene koje imaju utjecaja na naše svakodnevne živote i svijet – od načina proizvodnje, konzumiranja hrane, kretanja, grijanja ili hlađenja naših domova, do načina na koji radimo i živimo zajedno. Svi možemo utjecati na situaciju na našem planetu, i to kombiniranjem niza manjih aktivnosti i djelovanja, a Peer Parliaments upravo je jedno od takvih djelovanja.

Sve informacije o inicijativi Peer Parliaments i kako možete organizirati raspravu dostupne su na Peer Parliaments (europa.eu).

Podsjetimo, Klimatski pakt je inicirala Europska komisija i dio je Europskog zelenog plana. Klimatski pakt Europskoj uniji pomaže u nastojanju da do 2050. godine postane prvi klimatski neutralan kontinent u svijetu. Istovremeno, cilj je Europskog zelenog plana učiniti gospodarstvo Europske unije održivim, i to pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike, te osiguravanjem pravednog i inkluzivnog prelaska na zeleno gospodarstvo. Kombiniranjem pristupa na razini politike (koji donosi Zeleni plan) i podrške pojedinačnom djelovanju (koja dolazi s EU klimatskim paktom), sve razine vlasti i baš svi pojedinci mogu raditi zajedno na ograničavanju našeg utjecaja na klimu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER