Split: Završena energetska obnova OŠ Mertojak i Dječjeg vrtića Mandalina

Projekti su prijavljeni i na nacionalno sufinanciranje čime je Grad Split dodatno umanjio vlastita sredstva financiranja za 2.933.094,01 kuna

U Splitu je u petak održana završna konferencija projekata energetske obnove Osnovne škole Mertojak i Dječjeg vrtića Mandalina vrijednih 9,8 milijuna kuna, od čega je 4 milijuna kuna osigurano bespovratnim sredstavima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je ostatak iznosa financirano iz Proračuna Grada Splita.

U sklopu projekata energetske obnove izvedena je toplinska izolacija fasada, saniran ravni krov i zamijenjena vanjska stolarija, a postavljena je i LED rasvjeta. Također, ručni regulacijski ventili zamijenjeni su s termoregulacijskim, rekonstruirane su kotlovnice, uvedeno je hidrauličko balansiranje centralnog grijanja i ugrađene dizalice topline, dok je na krovu OŠ Mertojak ugrađen i fotonaponski modul.

Osim mjera energetske učinkovitosti, izrađeni su i orijentacijski planovi za kretanje u građevini, čime se sukladno Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, osigurava pristupačnost i prilagodba kompleksa osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti.

Realizacijom ovih projekata djeca u ovim splitskim obrazovnim ustanovama dobila su ugodniji i ljepši prostor za boravak, učenje i igru, a sami objekti ostvarit će znatne uštede u potrošnji električne energije, ističu u Gradu Splitu.

Zahvaljujući realizaciji projekata očekuje se ušteda u potrošnji električne energije pa je tako zgrada DV Mandalina iz energetskog razreda „C“ prešla u razred „A“, dok je zgrada OŠ Mertojak iz energetskog razreda „C“ prešla u razred „B“. Osim toga, OŠ Mertojak će s fotonaponskim modulom proizvoditi električnu energiju za vlastite potrebe, a viškovi će se preusmjeravati u mrežu.

U Gradu Splitu ističu kako ne namjeravaju stati s ulaganjima u infrastrukturu škola i dječjih vrtića. Tako se  upravo završava energetska obnova OŠ Pojišan, a u suradnji s partnerima potpisana su dva ugovora za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekte energetske obnove OŠ Split i DV Mertojak.  Riječ je o projektima energetske obnove javnih objekata u sklopu programa ELENA koji su u potpunosti financirani od strane HABOR-a.

Grad Split / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Solarna energija povećala plaće nastavnika

Osim postizanja ušteda energije, ova škola daje izvrstan primjer kako se korištenjem solarne energije mogu povećati i plaće slabo plaćenih nastavnika. Škola u Batesvilleu instalirala je 1.600 solarnih panela kako bi smanjila troškove režija i ušteđenim novcem svojim nastavnicima dala prijeko potrebne povišice.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER