Extinction Rebellion ispred zgrade HEP-a zatražio hitno zatvaranje TE Plomin

U Extinction Rebellionu ističu nekompetentnost Vlade RH na području energetike i klimatske politike

U ponedjeljak 23. svibnja aktivisti i aktivistkinje okolišne inicijative Extinction Rebellion Zagreb su ispred zgrade HEP-a zahtijevali hitno zatvaranje TE Plomin, jedine termoelektrane na ugljen u Hrvatskoj, koja je trenutno ovisna o ruskom ugljenu.

„Unatoč obećanim sankcijama koje uključuju prekid uvoza ugljena iz Rusije, nedavno je objavljeno kako je HEP-u dostavljen jedan, a planira se dolazak još dvaju tankera s ugljenom uvezenim iz Rusije“, navodi se u priopćenju inicijative Extinction Rebellion koja upozorava kako je „ugljen najprljavije, najštetnije i najskuplje fosilno gorivo te kao energent postaje sve neisplativiji zbog visokih penala za emisije CO2, koje se konkretno za TE Plomin broje u desecima milijuna kuna godišnje.“

Unatoč tome, Vlada RH i HEP najavljuju da će Plomin nastaviti s radom do 2033. godine, a takva odluka ne samo da nije u skladu sa Europskim zelenim planom za ubrzanu energetsku tranziciju, već znači da će građani Hrvatske plaćati sve skuplju energiju iz uvoznog ugljena, iako Hrvatska raspolaže svim mogućnostima za iskorištavanje obnovljivih izvora energije, prvenstveno sunca i vjetra.

„Solarna energija, uz ulaganja države te poticaje za male elektrane u vlasništvu građana/ki, bila bi dostatna za  energetsku neovisnost i osiguranje održive, zdrave i budućnosti usmjerene regije“, ističu u Extinction Rebellionu.

Također, smatraju neprihvatljivim i najavljene prijedloge da se u budućnosti u Plominu energija dobiva spaljivanjem otpada ili plina. „Spaljivanje otpada zagađuje zrak i stvara opasan pepeo te uništava izglede za odvojeno prikupljanje i recikliranje korisnih sirovina, što je nužno za održivo gospodarstvo. Plin je također štetno fosilno gorivo, a odnedavno i oružje kojim Rusija onemogućuje provedbu ozbiljnih sankcija Europe.“

>>> Pročitajte još >>> Zelena akcija: „Hrvatska je podbacila s planom zatvaranja TE Plomin“

  • Foto: Extinction Rebellion

Stoga Extinction Rebellion od HEP-a i nadležnog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja zahtijeva da se sva nova ulaganja usmjere u povećanje kapaciteta za iskorištavanje obnovljivih izvora energije, sunca i vjetra te da se odmah krene s provođenjem pravedne tranzicije postojećih elektrana koje koriste fosilna goriva, prvenstveno ugljen.

Pravedna tranzicija podrazumijeva zbrinjavanje radnika prilikom zatvaranja ili prenamjene postrojenja.  Nakon najave zatvaranja TE Plomin, nije najavljeno na koji način će to biti provedeno za njezine radnike. Uz dobru pripremu i pravovremeno korištenje sredstva iz EU moguće je ostvarivanje kompenzacija i prekvalifikacija radnika iz industrije ugljena.

„Međutim ni HEP, ni Ministarstvo ne čine ništa za dobrobit radnika, a onda se isti ti radnici koriste kao argument za odgađanje zatvaranja, iako je jasno da se zapravo radi o nekompetentnosti vlade na području energetike i klimatske politike. To je sramota!” poručuju iz Extinction Rebelliona.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

U Zagrebu održan klimatski Marš za opstanak

Inicijative Fridays For Future Hrvatska (FFF) i Extinction Rebellion Zagreb (XR), uz podršku brojnih prijateljskih organizacija, okupile su u petak navečer, na zadnji dan UN-ove klimatske konferencije COP 26, nekoliko stotina građana i građanki Zagreba na klimatskom „Maršu za opstanak” kako bi zajedno podigli razgovor o klimatskoj krizi u javnosti na novu razinu i zatražili funkcionalne sustavne promjene za klimatsku pravdu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER