Stara Vlaška: Svečano otvorena nova, dugo očekivana pješačka zona u Zagrebu

Prigodno na Svjetski dan zaštite okoliša, u Zagrebu je napravljen važan korak ka širenju pješačkih zona i provedbi nove prometne politike kojom će se prednost davati pješacima, biciklistima i javnom prijevozu

U nedjelju 5. lipnja, na Svjetski dan zaštite okoliša, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević u društvu zamjenika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta svečano je otvorio pješačku zonu u Staroj Vlaškoj ulici. Iako je pješačka zona u funkciji od proteklog vikenda, danas se održao i planirani program koji je prije sedam dana bio odgođen zbog loših vremenskih prilika.

„Politika ove gradske vlasti jest širenje pješačkih zona u gradu. Želimo dati što više prostora pješacima i biciklistima te što više ulagati u javni prijevoz, uz što manje korištenja automobila u središtu i drugim dijelovima Zagreba. Ovo je samo prvi korak u jednoj novoj prometnoj politici grada. Želim svim Zagrepčankama i Zagrepčanima da uživaju u ovom novom dnevnom boravku na otvorenom“, kazao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević / Foto: Grad Zagreb

Tomašević je istaknuo kako se pješačke zone otvaraju i šire svim europskim metropolama koje k tome ulažu znatna sredstva u izgradnju biciklističke infrastrukture i poboljšanje javnog prijevoza pa je „konačno vrijeme da i Zagreb krene u tom smjeru.“

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet zahvalio se svima koji su pridonijeli u osmišljavanju novog projekta: Vijeću Gradske četvrti Gornji Grad Medveščak, nadležnim gradskim uredima, građanskoj platformi 1postozagrad, arhitektima koji su sudjelovali u osmišljavanju rješenja, podružnicama Zagrebačkog Holdinga, Turističkoj zajednici grada Zagreba te drugima. Također je objasnio kako je u Vlaškoj ulici, na dijelu od Palmotićeve do Draškovićeve, zabranjen ulaz vozilima, osim vozilima s dozvolom, interventnim vozilima, stanarima i gostima hostela.

„Slijedi proširenje pješačke zone na istočni dio Masarykove ulice, dio između Preradovićeve i Gundulićeve, a potom i na zapadni dio do HNK Zagreb, čime će se otvoriti nova pješačka promenada od Zrinjevca do HNK“, najavio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet / Foto: Grad Zagreb

Kao što je i ranije istaknuto, riječ je o privremenom rješenju pješačke zone Stara Vlaška, dok će se za njen trajni izgled raspisati javni urbanističko-hortikulturni natječaj. Nova regulacija prometa krenula je prije tjedan dana i nije bilo nikakvih značajnih problema.

Nakon svečanog otvaranja, Zagrepčanke i Zagrepčani, kao i posjetitelji grada sve do 17:00 sati mogu uživati u glazbenom programu te posjetiti sajam obrtnika, dok najmlađi mogu sudjelovati u radionici grafita za djecu do 15 godina.

Izgled nove pješačke zone Stara Vlaška zabilježili smo večer uoči svečanog nedjeljnog otvaranja, a fotografije možete pogledati ovdje.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Christophe Najdovski: „Ako može Pariz, može i Zagreb!“

Tijekom službenog posjeta Zagrebu, Christophe Najdovski je održao predavanje na temu „Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu“. Uz predstavnike Grada Zagreba i udruge Sindikat biciklista, predavanju su prisustvovali i brojni građani kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse i velikim postignućima Grada Pariza u području održive urbane mobilnosti i ozelenjavanja grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER