Od 1. srpnja 2022. u Rijeci poskupljuje odvoz miješanog komunalnog otpada

Nove, znatno više cijene prikupljanja miješanog komunalnog otpada primjenjuju se od početka srpnja

Nepromijenjivi dio cijene minimalne javne usluge prikupljanja komunalnog otpada ranije je utvrđen te za korisnike iz kategorije kućanstvo iznosi 54,91 kn bez PDV-a, a za korisnike koji nisu kućanstva 154,53 kn bez PDV-a. Nove cijene odnose se na promjenjivi dio cijene za količinu predanog miješanog komunalnog otpada koja će za kućanstva poskupjeti od sedam do više od 60 posto, ovisno od broja članova kućanstva.

Poskupljenje odvoza miješanog komunalnog otpada najavila je pročelnica odjela gradske uprave za komunalni sustav Maja Malnar, a suglasnost na novi cjenik Komunalnog društva Čistoća dao je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Cijenu javne usluge prikupljanja komunalnog otpada čini nepromjenjiva cijena obvezne minimalne javne usluge i promjenjiva cijena za količinu predanog miješanog komunalnog otpada. Nepromijenjivi dio cijene utvrđen je pa će za korisnike iz kategorije kućanstvo iznositi 54,91 kuna bez PDV-a, a za nekućanstva 154,53 kn bez PDV-a, dok se nove cijene odnose na promjenjivi dio. Kako je objasnila pročelnica Malnar, prema procjenama će do najvećeg povećanja računa doći kod kućanstava s manje članova jer je zakon predvidio samo dvije kategorije korisnika. Tako će kućanstvo s jednim članom u odnosu na sadašnju cijenu koja je bila 46,61 kuna bez PDV-a, odsada plaćati 75,15 kuna bez PDV-a, odnosno 61,23 posto više, dok će kućanstva s dva člana dobivati nove račune s iznosom od 95,39 kuna, što je poskupljenje od 63 posto. Kućanstva s pet članova umjesto sadašnje cijene od 145,61 kune bez PDV-a, plaćat će 156,11 kuna, odnosno 7,21 posto više, a sa šest članova 176,35 kuna ili 12 posto više.

Za korisnike koja nisu kućanstvo iznos računa će ovisiti o veličini spremnika, no ponovno će veću cijenu plaćati oni koji proizvode najmanje otpada. Tako će korisnici spremnika od 80 litara plaćati gotovo sto posto veću cijenu od 183,97 kuna (umjesto 93,68 kuna), dok će korisnici spremnika od 120 litara umjesto 130,96 kuna plaćati 198,69 kuna ili gotovo 52 posto više. Najbolje će proći korisnici spremnika od 240 litara kojima će cijena ostati gotovo nepromijenjena i iznosit će 242,85 kuna umjesto 242,82 kune, kao i korisnici spremnika od 1100 litara kojima se cijena smanjuje za 51,24 posto!

Obrazloženje poskupljena odvoza miješanog komunalnog otpada dostupno je na stranicama KD Čistoća Rijeka, kao i cjenici javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada za kućanstva i gospodarstvo za gradove Bakar, Kastav, Kraljevicu i Rijeku te općine Čavle, Jelenje, Klana, Kostrena i Viškovo.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Na riječke ulice stižu pametni solarni spremnici za otpad

Komunalno društvo Čistoća Rijeka predstavilo je nove Bigbelly pametne solarne spremnike za odvojeno prikupljanje otpada. Od ukupno 12 novih kompleta spremnika, sedam će biti postavljeno u Rijeci te po jedan u Kostreni, Jelenju, Čavlima, Klani i Kastvu.

Potpisan Sporazum o suradnji članica Urbane aglomeracije Rijeka

Načelnici i gradonačelnici 14 općina i gradova koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka potpisali su u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke Sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe strategije razvoja Urbane aglomeracije Rijeka za financijsko razdoblje 2021. – 2027. godine.

Zagreb: Prosvjed protiv poskupljenja i kaosa sa smećem

Ako ne želite plaćati drastično veće mjesečne račune za otpad, koje gradonačelnik Bandić želi nametnuti i ogorčeni ste višegodišnjim nefunkcionalnim sustavom gospodarenja otpadom koji svakodnevno rezultira smećem po ulicama, požarima i namještanjem poslova, dođite na prosvjed.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER