Počinje Pedalafest - Festival kulture urbanog bicikliranja!

Bogat i raznovrstan program od 23. do 25. lipnja 2022.

U četvrtak 23. lipnja počinje Pedalafest, festival koji slavi kulturu urbanog bicikliranja, a održava se u organizaciji Sindikata biciklista do 25. lipnja u Centru mladih Ribnjak i Art Parku u Zagrebu.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a na njih se pozivaju sve organizacije civilnog društva, stručnjaci i znanstvenici, zdravstveni radnici, predstavnici lokalne i nacionalne vlasti te ostali zainteresirani građani, građanke, biciklistički entuzijasti i turisti.

 

Povodom održavanja festivala, za sve posjetitelje Pedalafesta vrijedi 40 % popusta na prijevoz vlakovima, a pritom je prijevoz bicikala besplatan! Popust na kartu može se koristiti od 23. do 25. lipnja 2022. iz cijele Hrvatske i Slovenije do Zagreba i natrag, za putovanja duža od 25 km. Povratnu prijevoznu kartu potrebno je na poleđini ovjeriti pečatom Sindikata biciklista na informacijskom pultu festivala.

Otvorenje festivala održat će se u Art Parku, u Parku Ribnjak, s početkom u 21 sat, a uveličat će ga ravnateljica Centra mladih Ribnjak, Pavlica Bajsić, veleposlanik kraljevine Danske, Nj. E. Ole Frijs-Madsen i zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet. Potom se održava Ciklokino - kino u kojem je struja potrebna za prikazivanje filma proizvedena okretanjem pedala na stacionarnim biciklima. Prikazat će se danski film „The Human Scale“ (2013., 83 min) danskog redatelja Andreasa Dalsgaarda.

  • Ciklokino u Art parku © Vilim Hlušička

U četvrtak 23. lipnja s početkom u 10 sati, održat će se skup Bike-friendly organizacije u Hrvatskoj, posebno osmišljenim za kompanije, firme i organizacije za razmjenu znanja, dobrih praksi i iskustava u poslovanju i u aktivnostima kojima se potiče zaposlenike na bicikliranje, ali i o drugim aktivnostima za postizanje društveno odgovornog poslovanja. Skup će se moći pratiti i online. Predvečer, predavanja će održati Tomislav Nakić-Alfirević, dopredsjednik Sindikata biciklista i Alex Crevar, novinar, urednik i konzultant posvećen održivom turizmu koji izvještava i za National Geographic.

U petak 24. lipnja u 10 sati održat će se panel i interdisciplinara radionica o sigurnosti biciklističkog prometa, na kojem će sudjelovati predstavnici Sindikata biciklista, Fakulteta prometnih znanosti i Sveučilišta Sjever te Službe prometne policije, MUP-a RH. Panel će se također moći pratiti online. U 15:30 sati, predstavnik novozelandske zagovaračke organizacije, Nicholas Lee, održat će predavanje o stanju biciklističke infrastrukture u Aucklandu i aktivnostima kojima se bave biciklistički aktivisti na Novom Zelandu.

Tijekom sva tri dana festivala moći će se, uz pomoć vritualne stvarnosti, biciklirati kroz Kopenhagen, uz podršku Cycling Embassy of Denmark i Veleposlanstva kraljevine Danske.

Kulminacija festivala je u petak 24. lipnja u 18 sati kada započinje biciklistička vožnja Zagrebom pod nazivom Kritična masa za grad bez gasa! Okupljanje je od 17:40 ispred muzeja Mimara, a završetak vožnje oko 19 sati u parku Ribnjak, gdje će biti druženje u Art Parku uz DJ Zaka.

  • Središte Zagreba će se u petak 24. lipnja barem na kratko osloboditi od automobila! Okupljanje biciklista počinje u 17:40 sati ispred Mimare, a pokret masovne biciklističke povorke je u 18 sati. © Vilim Hlušička

Vozit će se uz privremeno zaustavljanje prometa i pratnju policije na trasi: Klaićeva, Republike Austrije, Prilaz Gjure Deželića, Trg Republike Hrvatske, Masarykova, Teslina, Amruševa, Palmotićeva, Pavla Hatza, Kneza Mislava, Trg žrtava fašizma, Zvonimirova, Šubićeva, Martićeva, Rakovčeva, Štoosova, Harambašićeva, Maksmirska, Vlaška, Šoštarićeva, Park Ribnjak. Dio trase obuhvaća zamišljenu rutu biciklističke magistrale istok-zapad (Trg Franje Tuđmana-Maskimir) za koju je Sindikat biciklista pokrenuo inicijativu još davne 2012. Ove godine, prema najavama iz gradske uprave, dio Prilaza Gjure Deželića prilagodit će se biciklističkom prometu čime započinje realizacija ove inicijative.

Svi sadržaji na festivalu su besplatni, a program je djelomično sufinanciran od strane Ureda za kulturu Grada Zagreba i od Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Cjelokupni program dostupan je na mrežnim stranicama Sindikata biciklista.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kritična masa: Najbrži put od zdravog grada

U organizaciji Sindikata biciklista, u petak 26. svibnja, održat će se još jedna kritična masa – biciklistička vožnja s ciljem promocije bicikla kao praktičnog, štedljivog i ekološkog gradskog prijevoznog sredstva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER