Državni hidrometeorološki zavod objavio klimatsku ocjenu za lipanj 2022.

Toplinski val nam je donio novi temperaturni rekord za mjesec lipanj. U utorak 28. lipnja u Kninu je izmjereno 40,4 °C!

Lipanj je bio ekstremno topao na čitavom području Hrvatske, dok su oborinske prilike bile ekstremno sušne do normalne, izvijestili su u petak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka u lipnju 2022. u odnosu na normalu, odnosno višegodišnji prosjek od 1981. – 2010., nalaze se u rasponu od 3,0 °C (Varaždin) do 4,3 °C (Parg i Rijeka). Na svim postajama temperatura zraka bila je značajno viša od prosječne, a na nekolicini i najviša od kada na njima postoje mjerenja.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za lipanj 2022. godine bile su u kategoriji ekstremno toplo na čitavom teritoriju, izvijestio je DHMZ.

  • Odstupanje srednje mjesečne temperature zraka za lipanj 2022. / Izvor: DHMZ

Odstupanja količine oborine u lipnju 2022. godine u odnosu na prosjek od 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 16 % višegodišnjeg prosjeka na postaji Split-Marjan (7,7 mm oborine ) do 112 % u Pločama (55,8 mm). Analiza odstupanja količina oborine za lipanj 2022. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na većini postaja bile ispod prosjeka, a samo na njih tri neznatno iznad prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u lipnju 2022. godine izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: ekstremno sušno (šira okolica Parga), vrlo sušno (dio Gorskog kotara, Kvarner i dijelovi njegovih otoka, Istra, dijelovi gorske Hrvatske od Zavižana do Gospića), sušno (južni dijelovi istočne Hrvatske, sjeverni dijelovi središnje Hrvatske, dijelovi kvarnerskih otoka i gorske Hrvatske, sjeverna Dalmacija sa zaleđem i susjedno rubno područje srednje Dalmacije) i normalno (dijelovi istočne i središnje Hrvatske, srednja i južna Dalmacija).

  • Odstupanje količine oborine za lipanj 2022. / Izvor: DHMZ

DHMZ / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

DHMZ objavio klimatsku ocjenu za lipanj 2019.

Analiza temperaturnih anomalija za lipanj 2019. godine pokazuje da je na svim analiziranim postajama srednja mjesečna temperatura zraka nadmašila višegodišnji prosjek (1981. – 2010.) u rasponu od 2,0 °C (Komiža) do 4,7 °C (Parg i Zavižan), uz istovremeno odstupanje količine oborina od 3 % višegodišnjeg prosjeka u Lastovu (0,9 mm) do 137 % tog prosjeka u Slavonskom Brodu (121,0 mm), objavio je DHMZ.

Državni hidrometeorološki zavod objavio klimatsku ocjenu za srpanj 2022.

Ovogodišnji srpanj bio je topao do ekstremno topao na čitavom području Hrvatske s temperaturama do 3,0 °C višim od prosjeka. Oborinske prilike u istočnoj i dijelu središnje Hrvatske bile su većinom sušne, a u ostalim dijelovima zemlje normalne, ali s količinama oborine ispod prosjeka, izvijestili su u utorak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER