Lipanj 2022. bio je drugi najtopliji lipanj u Europi i treći na globalnoj razini

Svih osam globalno najtoplijih lipanja dogodilo se u posljednjih osam godina

Ekstremne temperature su u lipnju 2022. zbog izuzetno jakih toplinskih valova zabilježene diljem Europe i svijeta, posebice u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji. Iznadprosječne temperature zabilježene su i u Kini, Japanu i SAD-u, a ispodprosječne na Grenlandu i većem dijelu Južne Amerike.

Copernicusova služba za klimatske promjene (Copernicus Climate Change Service - C3S), koju u ime Europske komisije provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts – ECMWF), objavila je svoje najnovije mjesečno izvješće o klimatskim promjenama kojima javnost obavještava o promjenama globalne temperature površinskog zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološkim varijablama. Sva izvješća temelje se na računalno generiranim analizama pomoću milijardi mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških stanica širom svijeta.

 

Kako se navodi u današnjem priopćenju Copernicusove službe za klimatske promjene (C3S), globalna prosječna temperatura za lipanj 2022. bila je oko 0,31 ºC viša od prosjeka za razdoblje 1991.-2020., što ga čini trećim najtoplijim zabilježenim lipnjem u povijesti mjerenja. Međutim, u Europi je zabilježen drugi najtopliji lipanj u povijesti mjerenja i to za oko 1,6 ºC u odnosu na isto tridesetogodišnje razdoblje (lipanj 2019. je još uvijek najtopliji).

  • Mjesečne globalne i europske srednje anomalije površinske temperature zraka u odnosu na 1991.-2020., od siječnja 1979. do lipnja 2022. Tamnije obojeni stupci označavaju lipanjske vrijednosti prema podacima ERA5. Izvor: Copernicus služba za klimatske promjene (C3S) / ECMWF

U izvješću se posebno navode regije koje su iskusile dugotrajna razdoblja iznimno visokih temperatura. To uključuje regije Španjolske, Italije i Francuske, kao i sjeverne dijelove Kine i Japana gdje je toplinski val oborio lokalne rekorde. Posebno zabrinjava podatak kako se atmosfera u lipnju 2022. od ranih 1970-ih zagrijala otprilike dvaput brže iznad izvantropskih kopnenih područja sjeverne hemisfere, gdje su zabilježeni jaki toplinski valovi. Iako su ovi toplinski valovi u dijelovima Europe i Azije bili posebno izraženi, oni ipak nisu neočekivani. U skladu s posljednjim izvješćem IPCC-a, dolazi do povećanja učestalosti i intenziteta toplinskih valova i taj se porast, prema IPCC-u, može pripisati klimatskim promjenama koje su izazvali ljudi te se očekuje da će se nastaviti i u budućnosti jer se klima nastavlja zagrijavati na globalnoj razini.

Toplinski valovi, definirani kao produženo razdoblje visokih temperatura u odnosu na očekivane uvjete u određenom području u to doba godine, mogu dovesti do stanja opasnih za zdravlje ljudi, poput toplinske iscrpljenosti, teške dehidracije te povećanog rizika za osobe s kroničnim bolestima.

Jaki toplinski valovi obično obuhvaćaju prilično velika područja te često prekrivaju nekoliko zemalja odjednom, a javljaju se kao niz nekoliko uzastopnih toplih razdoblja. Jugozapadna Europa, koja je doživjela prvo toplo razdoblje u drugoj polovici svibnja, suočila se s daljnjim razdobljem iznimnih temperatura četiri tjedna kasnije, koje je doseglo vrhunac 17. lipnja. Ovi su periodi u velikom kontrastu s iznimno niskim temperaturama u regiji u prvim danima travnja 2022. te s nešto manje izraženim minimumom kasnije koji se dogodio istog mjeseca u Španjolskoj.

Lipanjske temperature brzo su pale nakon što su dosegle svoj maksimum u lipnju 2022., dok su se toplinski valovi razvijali u smjeru istoka i sjevera. Iako su u ovoj regiji već ranije zabilježeni duži periodi vrućeg vremena, primjerice 2003. i 2017. godine, lipanj 2022. je sveukupno rangiran kao treći najtopliji lipanj za ovaj dio Europe.

„Očekuje se da će toplinski valovi slični onima zabilježenima ove godine postati sve češći i ozbiljniji u godinama koje dolaze, kako u Europi tako i šire. Posebno je važno pouzdane podatke učiniti javno dostupnima kako bi svatko mogao pratiti ove trendove i bolje se pripremiti za ono što dolazi.” – poručio je Carlo Buontempo, direktor Copernicusove službe za klimatske promjene (C3S).

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Copernicus (C3S): Ljeto 2022. najtoplije zabilježeno u Europi

Kako ističe Freja Vamborg, viša znanstvenica u Copernicusovoj službi za klimatske promjene, podaci Copernicusove službe za klimatske promjene (C3S) pokazuju da u Europi nismo imali samo rekordne temperature u kolovozu, već i tijekom cijelog ljeta. Prethodni ljetni rekord star je samo godinu dana!

Posljednjih sedam godina najtoplije su u povijesti mjerenja. Razine stakleničkih plinova u porastu.

Prošla je godina na globalnoj razini bila peta najtoplija, a iako se kao tek neznatno toplija od 2015. i 2018. ubraja među „hladnije“, Služba za klimatske promjene europskog programa Copernicus (C3S) upozorava kako je posljednjih sedam godina dosad najtoplije razdoblje u povijesti mjerenja. U Europi je zabilježeno dosad najtoplije ljeto, a pamtit ćemo ga po katastrofalnim poplavama, toplinskim valovima i šumskim požarima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER