Zelena akcija: „Termoelektrana u Plominu 'spalila' 127 milijuna eura!“

„Neprihvatljivo je da premijer najavljuje zatvaranje Plomina 2 tek 2033. godine“, naglasio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije

Zelena akcija je danas ispred HEP-a zatražila zatvaranje termoelektrane (TE) Plomin 2 u idućih nekoliko godina. U samo posljednje četiri godine, HEP je imao trošak od čak 127 milijuna eura zbog emisija ugljikovog dioksida (CO2) iz ove elektrane.

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije održali su akciju tijekom koje su postavili transparent s natpisom „127 milijuna eura u dim ili u čistu energiju?“. S jedne su strane postavili maketu TE Plomin 2 iz koje je izlazio dim, a s druge strane solarni panel. Tih 127 milijuna eura samo su trošak emisija CO2, na što dolaze svi ostali standardni troškovi rada elektrane, ističu u Zelenoj akciji.

„Da je HEP taj novac uložio u solarne elektrane i vjetroelektrane, ove godine bi proizveo električnu energiju koja je dovoljna za opskrbu čak 66.000 kućanstava. I taj se trošak emisija svake godine dodatno i ubrzano povećava”, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije. „Da HEP taj novac redovno ulaže u čistu energiju, umjesto da mora plaćati rastuće cijene emisija, iduće godine bi samo od toga mogao opskrbiti preko 80.000 kućanstava, a naredne čak preko 100.000, uz kontinuirani porast“, navode u Zelenoj akciji.

Ivčić je istaknuo i kako su TE na ugljen štetne za okoliš, klimu i ljudsko zdravlje, a uz to su  neisplative. „HEP treba pripremiti plan zatvaranja termoelektrane Plomin 2 u idućih nekoliko godina. A tu energiju treba nadomjestiti onom iz obnovljivih izvora te osigurati nova radna mjesta za radnike iz termoelektrane”, poručio je Ivčić.

Prema Europskom sustavu trgovanja emisijama, zagađivači poput teške industrije i elektrana na ugljen dužni su nabaviti emisijske jedinice za pokriće svojih emisija na godišnjoj razini. Operaterima je potrebna jedna emisijska jedinica za svaku ispuštenu tonu CO2, a nabavljaju ih na dražbama na kojima se za njih trebaju nadmetati.

„Cijene emisija CO2 posljednjih godina kontinuirano rastu. Zbog toga je izgledno da će navedeni trošak za HEP ove godine biti još viši od prošlogodišnjeg rekorda od preko 50 milijuna eura”, pojasnio je Ivčić. Ispada da će TE Plomin 2 čak 20 do 30 posto proizvedene električne energije trebati prodati po tržišnim cijenama kako bi pokrio samo ovogodišnje troškove svojih emisija. Tu još dodatno treba pribrojiti i ostale operativne troškove, poput nabave ugljena, čija je cijena prošle godine bila dvostruko viša nego godinu ranije.

„Uz ovakav tempo porasta cijena emisija CO2 i ugljena, dugoročno održavanje ove termoelektrane u pogonu je čista ludost i doslovno spaljivanje novca. Neprihvatljivo je da premijer najavljuje zatvaranje Plomina 2 tek 2033. godine“, naglasio je Ivčić.

Aktivisti su još jednom istaknuli kako je od nevjerojatno visokog financijskog troška ove TE, još veći klimatski trošak. Ovog proljeća je Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) objavio dugo iščekivani posebni izvještaj u kojem se navodi kako već sada svjedočimo promjenama klime koje su prethodno znanstvenici očekivali tek na kraju ovog stoljeća.

„Znanost je jasna. Potrebna je ambicioznija akcija u svrhu rješavanja klimatskih promjena”, zaključio je Ivčić.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Na ovim predavanjima možete saznati sve o solarnim elektranama za kućanstva

Gradovi Pazin, Vodnjan – Dignano i Umag - Umago pozivaju na besplatna informativna predavanja pod nazivom „Uključi se u sunce!”. Predavanja će se održati od 28. do 30. ožujka 2023., a građani ova tri grada imaju priliku prikupiti sve ključne informacije o solarnim elektranama za kućanstva koje su im potrebne za donošenje odluke o ulaganju.

Zelena akcija: Vlada RH mora konačno odustati od ugljena!

Vlada RH treba potpuno odustati od otvaranja termoelektrane (TE) Plomin 1, pripremiti zatvaranje TE Plomin 2 u idućih pet godina te hitno pokrenuti proces tranzicije energetskog sektora prema obnovljivim izvorima, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER